parallax background

Joga za PMS – nježnost, mekoća i opuštanje

Keltski horoskop: saznajte koje ste stablo
12. rujna 2023.
zen tarot
ZEN tarot – Primanje
13. rujna 2023.

 

Što je zapravo PMS? PMS ili predmenstrualni sindrom je skup simptoma koje mnoge žene osjećaju nekoliko dana prije nego dobiju menstruaciju. Simptomi i njihovo trajanje su različiti i variraju od žene do žene, a mogu biti na nekoliko razina – fizičkoj, psihičkoj i emocionalnoj.

Bilo da se radi o promjenama raspoloženja, padu koncentracije, bolovima u grudima, nadutosti, grčevima ili bilo čemu drugome, evo koje Asane (jogijske položaje) možete isprobati za poboljšanje ovih nimalo ugodnih simptoma.

Image by Freepik

Yoga za PMS

Sigurno ste upoznati s činjenicom da postoji mnogo stilova joge. Neki su dinamičniji i aktivniji, a neki su više usmjereni na opuštanje. Kad se radi o PMS-u, uvijek bih preporučila ovo drugo – nježnost, mekoću i opuštanje.

Svoju praksu započnite meditacijom ili vježbom disanja. Važno je da produljujete izdah, jer produljivanjem izdaha aktiviramo parasimpatikus – onaj dio mozga zadužen za opuštanje. U PMS-u dosta često mozak „divlja” i potrebno ga je umiriti. Fokus stalno vraćajte na dah. Ako se ne možete koncentrirati na disanje, pokušajte s nekom vođenom meditacijom. Bit će dovoljno da meditacija ili vježba disanja traju 5-10 minuta. Nema se potrebe ni na što siliti, jer će to samo dovesti do kontraefekta kod već ionako previše stimuliranog mozga.

Image by Freepik

Ako osjećate da imate puno nakupljene negativne energije, za početak napravite 3-4 pozdrava suncu. To će biti dovoljno za zagrijavanje tijela. Svaki pokret povežite sa svojim dahom i cijelo vrijeme pokušavajte produžiti dah. To će pomoći simultano umiriti um, ali aktivirati tijelo.

Nemojte raditi pune verzije Asana, pokušajte raditi što više pretklona, a što manje otvaranja u prsnom košu, jer duboke ekstenzije kralježnice stimuliraju kako tijelo, tako i um. U PMS-u se fokusiramo na gašenje svih malih požara koji se spontano u nama pale. Prijelazi između Asana neka budu polagani i kontrolirani. Dopustite si pulsacije, ali one restorativne. Više opuštanja, a manje aktivacije.

Image by Freepik

Tijekom cijele prakse vizualizirajte vodu. Moćne valove, beskrajan ocean, mirno jezero, usmjerenu rijeku, nježan potok. Kad zamišljamo ili čujemo vodu također aktiviramo parasimpatikus, a do sad smo već naučili da je to ono što nam u ovom dijelu ciklusa treba.

I za kraj ću još dodati jednu stvar – ni na što se nemojte siliti. Ako vam ovi savjeti ne odgovaraju, odbacite ih u potpunosti. Oni će biti od ogromne važnosti većini žena, ali manjem broju neće i ako ste vi jedna od njih, dopustite si ispričati sama svoju priču. Dopustite svom ciklusu da sjaji sa svim svojim čarima iako te „čari” ponekad znaju biti vrlo iritantne, ali tek kad u potpunosti prihvatimo svoj ciklus, možemo pričati o onom dubokom i istinskom prihvaćanju sebe.

 

Možda vas zanimaju i ove teme:

Kako odabrati stil joge za sebe? 

Pozdrav Suncu (Surya Namaskar) – kako ga izvesti

Više o temama joge & tjelovježbe pronađite u našoj rubrici SKLADNO TIJELO. 

Više tekstova naše autorice Marije Bagarić možete pročitati ovdje. 

Seed cylcling – rotacija sjemenki za ravnotežu hormona 

4 faze menstrualnog ciklusa 

Žensko tijelo, ženska mudrost 

 

Marija Bagarić

– Farmaceutkinja i Yogini; Da bismo bili zdravi potrebni su zdravi odnosi između svih živih bića na planeti, a prvi korak prema tome je ljubav i poštovanje prema prirodi i svemu što nam ona pruža.

 

Foto: Freepik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.