parallax background

Jyotish za 2018. godinu

1. siječnja 2018.
2018
2018 – Vrijeme Uravnoteženja
1. siječnja 2018.
tjedni horoskop
Tjedni horoskop od 1.1.-7.1.
1. siječnja 2018.
 

Sljedeća godina neće biti toliko opasna koliko je bila sa Saturnom u Škorpionu, ali bez obzira na to, uvijek imamo izazovnih tranzita.

 

Primjerice, povratak Saturna u Retrogradno kretanje od travnja do rujna, donosi vraćanje u Škorpiona i pokretanje događaja koji su imali značenje u ovoj godini. Razmirice između država koje smo imali, ponovno će kulminirati, ali i loši događaji u Europi koje smo već gledali za vrijeme Saturna u Škorpionu. Također, tranzit Marsa ponovno neće biti lagan.

U ožujku susret Marsa i Saturna i njihovo međusobno dodirivanje neće biti dobro, pogotovo kada Saturn Retrogradno krene u spomenutom travnju. Nakon toga, Mars u svibnju susreće Kethu, a susret dvije impulzivne energije donosi jaku impulzivnost, iznenadne događaje i probleme na vlasti u mnogim državama, a na individualnom planu mnogi će osjetiti smjene ili pad s položaja. Naime, osobe na vlasti će biti vidno uzdrmane. Ipak, mnogo toga će ostati skriveno i neće biti izrečen, jer je aspekt Saturna u Škorpionu loš i mnoge informacije ostaju prikrivene. Primjerice, u Indoneziji u navedenom tranzitu je umrlo 100 000 ljudi od paljenja šuma u svrhu dobivanja površina za preradu palminog ulja.

Dakle, kada govorimo o događajima, onda često zaboravljamo da neke stvari koje se dogode bivaju ili slabo ili nikako popraćene, ali opet, u jyotishu imamo kombinacije koje govore hoće li neko umorstvo biti medijski popraćeno ili ne. Stoga, ćemo se ovdje više baviti tranzitima i njihovom psihološkom pozadinom.

 

Ako gledamo tranzit Saturna u sazviježđu Moole, onda imamo isporuku dubljih aspekata nesvjesnog, onog potisnutog, neosviještenog gdje se nešto potiskivalo i zbog potiskivanja neminovno se stvaraju loša djela. Naime, sve ono što potiskujete izlazi u duplo jačem afektu samo što mnoge religije ne govore o ovom aspektu prirode, osim što se spominje kod mistika. Ipak, u onom religijskom aspektu ovaj položaj na arhetipskoj osnovi sada može biti aktualniji nego inače. Nakratko će u ožujku i travnju Saturn dodirnuti sazviježđe koje govori o ljubavnom aspektu u kojem će biti aktualiziran obrazac nedostupnosti pogotovo kod onih osoba koje imaju poveznicu Saturna i Venere.

Generalno, Saturnovi tranziti i ciklusi se mogu smatrati kao put prema postignuću zrelosti. To je teoretsko objašnjenje, a ono kako ih mi osjećamo, sasvim je drugačije. Možemo osjetiti kao da je sve usporeno, nailazimo na kašnjenja, frustracije i pritiske. Poruka koju nam šalje Saturn je uvijek jedna: Živimo svoje živote u sadašnjosti. Saturn nam pruža priliku da steknemo unutarnju snagu, da postanemo odgovorniji za ono što radimo i napustimo loše navike koje nas čine slabima. Tamo gdje dođe Saturn, donosi asketizam. Saturnov tranzit nas uči kako preuzeti odgovornost za sebe, ne kriviti druge, mijenjati stvari iz sebe s onim snagama koje imamo i na tome graditi sebe. Ipak, većina ovaj aspekt ne shvaća i okreće se suđenju drugih ili depresiji. Saturn nas podsjeća na stvarnost i potrebu za većom samodisciplinom, pa i reorganizaciju života ovisno u kojoj se kući nalazi.

Saturn ulazi u znak Strijelca, koji je sklon pretjerivanju i neodgovornosti. Pod Saturnovim djelovanjem te karakteristike postaju vidljive. Ukoliko ne poslušamo preporuku Saturna, dolazi do toga da zbog tih osobina budemo osuđeni od drugih ili pak da zbog njih izgubimo i materijalne vrijednosti. Potrebno je izbjegavati pretjerivanja i neodgovornosti.

Saturn traži strukturu i definicije, a čim nešto definiramo, počinjemo se osjećati zarobljeno. Kako je famozno da Strijelac želi slobodu, a ustvari postaje egocentrik koji teško radi i preuzima odgovornost, ali sa Saturnom u Strijelcu može nas naučiti da postoji oslobođenje kroz napuštanje onog što nas čini slabim. Ovo je vrijeme za stvaranje jasnih odluka za uklanjanje onoga što ne funkcionira unutar nas samih.

Strijelac ima za cilj povećati razumijevanje i svijest, a ovdje sa Saturnom moramo to učiniti na strukturiran i realan način. Isto vrijedi i za širenje naših horizonta i razmišljanje na nove načine. Strijelac može biti neuredan u nastojanju spoznaje novog znanja, a Saturn to želi očistiti. Strijelac se okreće k velikom, no Saturn želi detalje. Pozitivno razmišljanje je divno, ali ako nema temelja u stvarnosti, može nas dovesti do razočaranja, a to je još jedna od Saturnovih lekcija. Saturn ima za cilj ukloniti pretjerana očekivanja i dati nam dozu realizma bez pesimizma.

 

Odnos Marsa i Ketua i Marsa u Jarcu je posebno intenzivan. Ketu donosi pad s položaja koji dolazi jer se osoba poistovjetila sa svojim statusom. Sjena se sada najviše pokazuje. Mars i Ketu predstavljaju pojedinca koji ne može ostvariti vlastitu sposobnost za natjecanje, borbu i agresiju. Ketuovo tijelo bez glave i želja za duhovnošću čine Marsa agresivnim i djelovanjem usmjerenim na akciju koja dolazi u rizičnim poslovima, a on se pokrenuo upravo ove godine. U individualnom životu, ovaj spoj obično predstavlja osobu koja se neće brinuti ako se ozlijedi, ovo je položaj spremnosti za riskiranje na način da svoje tijelo izložite kako bi ostvarili svoj cilj.

Rahu želi život, ljepotu i bogatstvo, te želi zaštititi fizičko tijelo koje predstavlja Mars. Ali Ketuova pomrčina zasjenjuje sposobnost Marsa da nosi oklop tijekom rata. Oni su spremni varati i manipulirati natjecanjem da bi pobijedili. Ketu zapravo nema želju za borbom, nego žrtvuje tijelo tako da se duša može osloboditi. Ketu baca Marsa u vruću vodu samo tako da može pobjeći od bitke i želje za osvajanjem. Ovo također pokazuje impulzivan gnjev, stoga, ovo u svijetu može biti jako izazovno razdoblje, jer Ketu želi donijeti prosvjetljenje, ali ga nije briga ako time izazove i povrede samo da bi Marsa osvijestio i pokazao mu višu razinu svijesti. Ketu čini Marsa nezadovoljnim jer nije u stanju pronaći savršenstvo. To je razlog zašto može dovesti do izvanbračnih aktivnosti ili čak prekida u nekim vezama. Ovo nije jednostavno razdoblje, pa razmislite o tome.

Posebnu snagu dobiva Jupiter u Škorpionu koji podiže svijest, odnosno bez obzira na nestabilnu godinu, ovo je godina koja će u nestabilnim događajima tražiti ljude da se povežu. Vidjeti ćemo koliko. Postoje još neki tranziti ove godine, ali ovi su mi se činili zanimljivima, pa neka mi oproste oni koji vole detaljnost.


 

Nikola Žuvela

vedski-jyotish.net


 

Nikola Žuvela

Rođen sam 1975. godine u Zagrebu. Nakon srednje škole upisujem Filozofski fakultet kojeg završavam 2000. godine. Od 1992. godine se bavim meditacijom, studiranjem Zapadne i Istočne filozofije, psihologije, te na tu temu završavam doktorski studij, objavljujem knjige, znanstvene radove. Zapadnom astrologijom se bavim od 1997. godine do 1999.g., a nakon toga završavam studij jyotisha 2000.g. O jyotishu objavljujem mnoge članke (Vjesnik, Multikulturalni časopis, Grombol, Sensa). Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog. Također, sam objavio knjige: Jyotish i djelovanje Shanija, Nesvjesno u filozofiji Istoka i Zapada, Buđenje, Jedan muškarac i jedna žena, Katalog samozavaravanja, Muškarac i žena u procjepu. Dvadesetpet godina iskustva te dugogodišnjih konzulatcija kao i stručno obrazovanje nudi vam mogućnost da dublje zađete u obrasce koji se skrivaju iza vaših odnosa.


 

Foto: Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.