cvijeće u vrtu

Kad vrt procvjeta

 

Nakon što smo se zaljubili u vrtlarenje i savladali osnove odabira vrsta povrća i voća za balkonske vrtove, pozabavit ćemo se ulogom cvijeća koje nadilazi samu estetiku.

U ovom tekstu ćete tako saznati više o cvijeću koje je jestivo te vrstama koje pomažu povrtnicama da bolje rastu privlačeći oprašivače i odbijajući nametnike i bolesti.

Lijepo i jestivo

Brojni cvjetovi neće samo uljepšati vaš prostor, već i tanjur! Lista jestivog cvijeća zaista je dugačka – od cvjetova brojnih jednogodišnjih biljaka preko cvatućih trajnica kao što su ruže i lavanda sve do cvjetova raznih stabala kao što su bazga i bagrem.

Cvijeće se u kuhinji najčešće koristi u sirovom obliku – kao dodatak salatama te za ukrašavanje jela i slastica. Ukuhavanjem cvijeća koje ima izraženije mirise i okuse jela se mogu i aromatizirati, a postoje slučajevi u kojima su cvjetovi i prave zvijezde jela kao što je primjerice slučaj kod pohane bazge ili bagrema.

Među jestivim cvijećem koje je lako uzgojiti u okvirima balkonskog vrta nalaze se lijepi dragoljub, maćuhice i dalije, ljekoviti neven, moćne kadifice te aromatična lavanda. Također, jestivo je i posebno fino cvijeće začinskog bilja među kojima je najatraktivniji vlasac.

cvijeće

Lijepo i korisno

Cvijeće nije lijepo i fino samo nama – vole ga i brojni korisni kukci! Cvijeće će ih tako privući u naše vrtove gdje će usput oprašiti i cvjetove pojedinog plodovitog povrća koje bez pomoći kukaca (ili ljudske ruke) neće razviti plodove. Osim oprašivača, cvijeće privlači i druge kukce koji su nam važni saveznici u organskom uzgoju kao što su bubamare i zlatooke.

U urbanim sredinama, gdje je populacija takvih kukaca smanjena, trebamo se posebno potruditi da ih privučemo. Dobra vijest je da puno biljaka koje smiju konzumirati ljudi, vole i korisni kukci – neven, lavanda, ružmarin, borač i zijevalica samo su neke od njih.

Osim što privlače korisne kukce, brojne lijepe cvjetnice tjeraju one koje ne želimo u blizini te povoljno djeluju na kvalitetu i zdravlje tla. I u ovom slučaju korist je obostrana jer neke od najkorisnijih možemo konzumirati i mi – kadificu, kamilicu i neven.

cvijeće

Usput, kada ih već privučete cvijećem, zahvalite se korisnim kukcima tako da im u najvrućim mjesecima osigurate plitku posudicu napunjenu kamenčićima i vodom jer će nakon posla u vašem vrtu biti žedni. Osim toga, pripazite na korisne kukce na način da ne koristite konvencionalne insekticide, ali budete vrlo oprezni i s primjenom onih koji su dopušteni u ekološkom uzgoju – kao što je primjerice ulje neema.

Želite li pratiti razvoj mog balkonskog vrta, pridružite mi se na Instagramu!

 

Možda želite pročitati i:

Buđenje ljubavi prema vrtlarenju

Odabir biljaka za balkonski vrt

 

Anđela Ivčević

 

Foto: @lil__kitchen

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.