parallax background

Bereginia – žena koja zrači

24. listopada 2020.
jadranka boban pejić
Jadranka Boban Pejić: Svakodnevnim odabirima glasamo za to kakav svijet želimo u budućnosti
23. listopada 2020.
odeata
Subotom o dobrom: Odeata – ljupka keramika za ljepši dan
24. listopada 2020.

 

Nježno, uzemljeno, protočno. One tako djeluju i od žene zahtijevaju da se tako odnosi sama prema sebi.

Osnova ove prakse je određeni skup svjesno izvođenih pokreta koji svojim djelovanjem dovode do harmonije na tjelesnoj i energetskoj razini.

Ti pokreti pomažu osjetiti žensku energiju koju koristimo za stjecanje zdravlja i ženske snage, pronalaženje vlastite svrhe te kvalitetnije življenje u skladu i sreći. To je svojevrsni fizički, emocionalni i duhovni rast žene.

Tijekom prakse radi se s energijom Zemlje, ugodnim i nježnim pokretima dovodimo je u tijelo, akumuliramo, a zatim usmjerujemo na rad s našom fizičkom i energetskom razinom te na rješavanje životnih procesa.

Energija Zemlje je svemoćna, u ženi može pokrenuti snažnu silu, naravno – ako je spremna živjeti poput žene i izvršavati ulogu koja dolazi u skadu s time.

Također, praksom usklađujemo sva tri svijeta unutar sebe (Pravi, Javi i Navi) na način da osvještavamo njihove glavne centre u tijelu, fizički ih pravilno postavljamo i energetski osjećamo. Ti centri su zapravo čakre, no slaveni koriste izraz čare i postoje tri glavne.

bereginie

Prva čara nalazi se u području zdjelice, točnije maternice, ona nam pomaže u povezivanju s pretcima i mudrošću planete Zemlje te uzemljenjem, predstavnica je Donjeg svijeta i fizičkog tijela.

Druga čara je na području grudnog koša, odnosno srca, njena glavna karakteristika je ljubav i predstavlja emocionalno tijelo. Sve ideje koje smo dobili iz Gornjeg svijeta te ih materijalizirali putem Donjeg izražavamo kroz ovaj centar.

Treća čara, ona koja predstavlja Gornji svijet i energiju/svijest, se nalazi u samom središtu glave, zapravo na mjestu hipofize. Putem nje se povezujemo s energijom koja nam dolazi odozgo.

bereginie

Gledano s fizičke strane, postavljanje sva tri svijeta u ravnotežu znači da je zdjelica u ispravnom položaju, da su ramena okomita nad njom, a glava nastavak te ravnine.

Konkretno govoreći praksa osigurava jačanje mišića nogu, stražnjice i donjeg dijela trbuha. Kada su navedene skupine dovoljno jake tada se poboljšava stanje donjih leđa što povećava razinu izdržljivosti i osigurava zdraviju kralježnicu. Snaga u donjem dijelu tijela pruža mogućnost da lagodno nosimo cijeli gornji dio, dopuštamo nogama da nas nose, jer tome i služe.

Bereginie nerijetko donose i rješavanje različitih zakrivljenosti kralježnice, jer se jačaju mišići oko nje, povećava se inervacija u odgovarajućim područjima što skupa dovodi do bolje cirkulacije i fleksibilnosti te pravilnijeg i ljepšeg držanja. Laički rečeno, to je ispravna kralježnica koja postaje takva kao posljedica redovitog izvođenja prakse.

Uz blagodati koje osjeća kralježnica, ove vježbe aktivno djeluju na hormonalni sustav zbog specifičnosti pokreta koji gotovo u svakoj vježbi stimuliraju jajnike, nadbubrežne žlijezde, timus, štitnjaču i hipofizu. Poznato je koliko je uravnoteženost hormona bitna za cjelokupno zdravlje žene, kako fizičko tako i energetsko.

bereginie

Budući da redovita praksa razvija mišiće dna zdjelice, na taj način dolazi do bolje prokrvljenosti genitalnih organa i povećanja libida te sigurne pripreme za trudnoću i porođaj.

Kad se sve zbroji, Bereginie blago utječu na sve unutarnje organe što dovodi do općeg zdravstvenog poboljšanja iznutra, ali i izvana, jer sa sobom donose zdraviju kožu i bolji ten.

Kako su fizička i energetska razina povezane, tako će se gore navede vrijednosti odrazititi i na energiju tijela (vrijedi i obratno, zdrava energija će se vidjeti i na fizičkom nivou).

Tijelo je uređeno vrlo mudro, stimulirajući ga određenim pokretima utječemo na žlijezde odgovorne za lučenje ženskih hormona i na taj način dobivamo mogućnost buđenja ženstvenosti, nježnosti, svestranosti, seksualnosti, otvorenosti, prisutnosti te ljubavi, kako u vlastitom tijelu tako i u odnosu na vanjski svijet.

Vraća se izgubljena snaga koja sa sobom donosi stanje duševnog smiraja, istovremeno se događa oslobađanje od uvjerenja koja koče postizanje sklada i razvoja u životu, partnerskim odnosima, obitelji i drugim sferama.

bereginia

Slavenska praksa ženi omogućava da osvijesti svoje stvarno stanje. U skladu s tim dolazi do jedne nove razine poznavanja sebe, do boljeg osluškivanja i razumijevanja vlastitog bića te spoznaje koje su to njene stvarne potrebe dok paralelno počinje cijeniti ono što već ima. Ovo je jedna od vrijednijih sposobnosti koje Bereginie pružaju, one su svojevrstan alat za transformaciju i duhovnu evoluciju.

Osluškivanjem i poznavanjem vlastitih potreba ženi se otvara način kako da dođe do ostvarenja istih, a kad zadovolji svoje potrebe u njoj se rađa sigurnost i zadovoljstvo što sa sobom nosi zaljubljenost u samu sebe. Tada počinje imati korektan odnos prema vlastitom tijelu bez obzira na njegovu strukturu, ima ispravan pristup emocijama i svjesna je svoje energetske snage.

Postaje Bereginia – žena koja zrači!

 

Marina Marjanović

 

Ako vas zanima više intervju s Marinom Marjanović pročitajte ovdje. 

IG @marina_bereginia

 

Foto: Marina Ćosić

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.