parallax background

Kako nas nesvjesni obiteljski programi koče u razvoju

gaz oakley
Avangardni vegan Gaz Oakley stiže u Zagreb
2. svibnja 2019.
Moby nas daruje s 4 sata meditativne glazbe
3. svibnja 2019.
 

Kada se rodimo i kada nas roditelji započnu odgajati, odmah prebacuju karmu djeci kao i probleme i ciljeve koje nisu sami ostvarili. Poslije indijske filozofije to učenje je preuzela i psihoanaliza. Tako na kolektivnoj razini trošimo vrijeme na nesvjesno prihvaćene sporazume koji nas počinju sve više opterećivati, jer svoju osobnu moć trošimo na te obrasce koji su u 95 posto slučajeva nerealni i nemaju veze sa stvarnošću.


 

SPORAZUMI i udovoljavanje ljudima kojima ionako nije stalo do nas kao kolektivni program ne samo roditelja već i društva hrani čovjekovu propast, jer želi pripadati plemenu ili društvu. Ako želite promjenu, onda se držite te promjene. Primjerice, netko kaže ja sam pokušao meditirati i osjetio sam malo mira, a onda me nešto počelo boljeti, nisam se mogao smiriti - ali zašto? Zato jer je um govorio, izađi iz meditacije to ti je loše, vidiš da te boli, noga ti se trese, ne možeš mirno sjediti, daj si pogledaj film, nazovi nekog, da to vrijedi i drugi bi to radili.

Koliko vam se to puta dogodilo, odnosno htjeli smo promjenu, ali na starim metodama, a da su one funkcionalne već bi se nešto promijenilo u našem životu. Mnogi misle da je problem u tome što nemaju novaca i da je to glavna zapreka, ali isto tako ne vidimo mnoge koji su riješili svoj problem. Promjene nema, jer su nam razmišljanja kao stari Fićo, prepuni sporazuma i programa, gdje ne vidimo da mala pukotina u našim mislima neprestano stvara propuh od kojeg neprestano padamo u tugu, bol, nerazumijevanje. Dakle, mislimo, a sijemo sjeme straha kojeg prihvaćamo kao stvarnost.

Zar ne vidimo svijet pun straha oko sebe? Mi na Zapadu imamo većinu stvari, a bojimo se više od siromašnih ljudi. Jeste li bili negdje drugdje i vidjeli da se siromašni smiju deset puta više od nas, a mi imamo toliko i tako smo zabrinuti. Dakle, misli sporazuma straha dominiraju životima ljudima, ali pojedinačno svi imamo šansu mijenjati se u sebi. Kao civilizacija imamo, a što činimo, bojimo se, a racionalno, realno, koliko imamo mogućnosti.

Karmička događanja i isporuke ustvari su naši podsvjesni strahovi i ljutnje koje dobivaju svoj oblik. Čuđenje naspram tih događaja ustvari je neznanje koje nastaje zbog Ahamkare ili ega koji se vezuje za vanjski svijet i njemu daje važnost. Vanjski svijet se sastoji od polariteta dobra i zla i planete su podijeljene na dobre ili loše. Momentalna događanja su frustracije nastale neostvarenim željama i vjerom da će vanjski svijet ispuniti očekivanja.


 

 

Kako se osloboditi obiteljskih sporazuma i uvjerenja?

Prvo pravilo je donijeti odluku, kao i kod meditacije. Problemi će biti kao u meditaciji, puno ometajućih faktora, puno njih koji će vas povlačiti i govoriti: vrati se religiji uma, dobro nam je, uvijek je netko drugi kriv, dobro je osjećati se loše i kukati. Kada počnemo meditirati isto su takvi glasovi, samo što oni dolaze od našeg uma koji govori da ne možemo ništa promijeniti.

Problem je strah od promjene, kada počnemo nešto raditi želimo rezultate odmah, ali kada oni i dođu ne znamo ih prepoznati, jer nismo još duboko u sebi ostavili neutemeljenu priču o strahu i programima punih ucjena koji dolaze od obiteljskih programa.


 

Nikola Žuvela

Jyotish savjetnik, terapeut i instruktor joge

Svoju jyotish natalnu kartu naruči na vedski-jyotish.net


 

Foto: Pexels

1 Comment

  1. mima napisao:

    Znaci, roditelji ne treba da prenose svoje iskusvo deci nego treba da ih puste da rastu divlje pri tom iskuse sve pogresne postupke.
    Sem toga, pripadnost grupi je pojedincu draze nego slobodna samoca.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.