parallax background

MIND FERTILITY: Kako pripremiti svoje biće za kreativnost, nove ideje i ciljeve

trudnoca
ZEN tarot – Strpljenje
lipanj 11, 2022
Food blogerica Doris Valković izdala je novu kuharicu “30 do 30”
lipanj 11, 2022

 

Živimo u kulturi koja pretpostavlja da osoba mora imati nekakav poseban talent, jedinstveni dar, majstorstvo neke tehnike kako bi bila kreativna.

Osho osporava tu tvrdnju, inzistirajući da je kreativnost zapravo pristup životu, metoda unošenja radosti u sve što radimo, bez obzira kuhamo li, čistimo, šetamo, stvaramo „master piece“ ili pričamo s prijateljem. Kreativnost znači da volite ono što radite, da uživate i da slavite to kao dar postojanja.

„Kreativni čin povećava ljepotu svijeta. On daje nešto svijetu, on mu nikada ne uzima ništa.“ Osho

čaša s vodom

Priča o čaši s vodom

Često se sjetim metafore o čaši s vodom. Zamislite da vam se na stolu nalazi čaša napunjena do vrha ustajalom vodom, ima tu već algi, voda je mutna, ustajala i nikako nije pitka. Zamislite sada da trebate popiti vodu upravo iz te čaše.

Sljedeće što se događa je da osoba s kojom ste u prostoriji kreće izlijevati čistu vodu u već napunjenu čašu ustajalom vodom u želji da vam ponudi čašu pitke vode. Što se događa? Čista voda se pomiješala s ustajalom, sve se krenulo izlijevati iz čaše, po stolu, a zatim i podu, no navedena osoba i dalje toči vodu u vašu čašu bez stanke, u nadi da će uliti dovoljnu količinu pitke vode. Vi u panici vičete da prestane, da se sve pomiješalo i počelo razlijevati po stolu i podu, nikako ne shvaćajući što se zbiva i zašto osoba ne staje. Što biste u toj situaciji vikali ili savjetovali navedenoj osobi? Što bi se dogodilo da ste navedenu čašu prvo ispraznili te oprali i onda utočili čistu vodu? Podsjeća li vas ova kratka metafora na nešto?

Na jednak način i mi pokušavamo biti kreativni, razviti nove ideje, ciljeve i usuditi se sanjati, zaboravljajući da nemamo mjesta za sve od navedenog ukoliko se prije ne pobrinemo o svom psiho-emocionalnom zdravlju, o svome tijelu, duhu i cjelokupnom biću, kako bi se pripremili za sve ono dobro što slijedi nakon toga. Još interesantnije, zasigurno bi većina od nas reagirala burno na izlijevanje vode iz čaše, no kada doživimo jednak osjećaj „prelijevanja“ briga i tenzija u našem biću, ne reagiramo, nadajući se da će osjećaj proći sam od sebe. Iako nam tijelo viče „prestani“, iako nam je duša ranjena, mi smo upravo kao navedena osoba, ulijevamo nove brige i obveze u naše biće, bez stanke. Bezglavo trčimo kroz život, pokušavamo stići sve što smo si zacrtali, utapamo se u obvezama i brigama te u konačnici čudimo zašto nemamo snage za sve što priželjkujemo napraviti za sebe i druge.

Ono što želim da poneseš iz ovog kratkog teksta je da ne možeš očekivati i nadati se eksploziji kreativnosti, idejama, novim ciljevima, ali i sreći, ukoliko prvo ne “očistiš” svoj um i tijelo, napraviš mjesta i pripremiš ga za sve od navedenog. Ukoliko smo zatrpani brigama, stavljamo si previše obveza na vlastita leđa i ne uzimamo vrijeme za sebe i „recharging“ našeg cijelog bića, naše biće će se ponašati jednako kao i čaša prepuna ustajale vode, u kojoj nema mjesta ni za što novo. Prema tome bez self-care navika, uzimanja pauze od svega, „punjenja baterija“ na baš onaj način koji je autentičan i ispravan za tebe, ne možeš niti biti ispunjen, kreativan, inspirativan, niti formirati nove spoznaje, snove i ciljeve.

Želim da znaš da iako se možda ne sjećaš kada si zadnji put osjetio/la taj osjećaj pozitivne praznine i pročišćenog uma koji je spreman za sve novo što tek dolazi, da ga možeš postići, ali i njegovati sebe kao što bi njegovao/la vlastiti vrt, prije nego što iščekuješ predivno povrće u njemu. Stoga zapamti da PLODNOST (Fertility) u bilo kojem smislu te riječi dolazi kao posljedica svega onoga što si prije nje napravila/o da se ona ostvari.

„Ja sam umjetnik življenja, moje umjetničko djelo jeste moj život.“ Suzuki

Kako postići čistinu uma i stanje u kojem je naše biće spremno iznova stvarati i biti plodno u punom smislu te riječi, plodno s idejama, ciljevima, motivacijom, kreativnošću? Saznajte u nastavku.

čaša

10 aktivnosti koje će ti pomoći u pripremi bića za plodnost uma i „očistiti“ sve ono što upravo tu plodnost blokira

1. Disanje

„Ispravno disati, znači ispravno živjeti.“ Robin Sharma

Pokušaj osvijestiti svoje disanje kroz svoju svakodnevnicu. Uzmi si vrijeme u danu kada ćeš makar na par minuta svjesno, duboko disati na način da se trbuh širi pri udahu i skuplja/spušta pri izdahu te da ti je izdah duži od udaha (na primjer možeš brojati od 1 do 5 na udah te od 1 do 7 na izdah). Dovoljno je uzeti svega par trenutaka u danu kako bi se posvetili svjesnom disanju.

2. Meditacija

Pokušaj odvojiti svega 5-10 minuta, svaki dan posvećenih meditaciji, što god to značilo za tebe. Meditacija nas vraća k nama samima, prodire kroz ego, kako bi mogli doprijeti do višega bića nas samih, „višeg ja“, koji djeluje iz ljubavi i dobre namjere, a ne ega. Meditacija može biti toliko toga, vođena ili samoinicirana, aktivna ili pasivna… i ne zaboravi ne mora biti ništa ekstravagantno, može biti i ispijanje jutarnje kave gdje se nađemo sami sa svojim mislima.

3. Detox od društvenih mreža

Naš mozak i živčani sustav preplavljeni su podražajima s društvenih mreža, videima koji se izmjenjuju svakih 5 sekundi, zvukovima, bojama, milijunima različitih glasova i zvukova u samo par minuta. Ne zaboravi koliki utjecaj društvene mreže imaju na tvoje tijelo i um i omogući svome biću pauzu. Probaj krenuti s pauzom od par sati te neka se kroz vrijeme ta pauza pretvori u dan, dva dana, tjedan…tvoje čitavo biće bit će ti itekako zahvalno.

kreativnost

4. Higijena spavanja

Higijena spavanja podrazumijeva odlazak na počinak do maksimalno 22 sata te minimalno 7 sati sna. Ono što je ključno u higijeni sna je postavljanje vlastite rutine koja nama osobno najviše odgovara, što znači odlazak na počinak i buđenje u relativno isto vrijeme svaki dan, bez korištenja mobitela prije spavanja i nakon buđenja minimalno pola sata. Na taj način ćemo se buditi odmorniji, oštroumniji i spremniji za svakodnevne izazove.

5. Kretanje

Kao što svi već znamo od malih nogu, kretanje je ključ cjelokupnog zdravlja (fizičkog, mentalnog, emocionalnog i duhovnog), zato neka ti ovo bude podsjetnik ili znak, odvoji svaki dan barem pola sata za bilo koji oblik kretanja koji ti odgovara (bila to šetnja, vježbanje, ples, trčanje, yoga…ili nešto drugo).

6. Grounding

Grounding je predivna tehnika uzemljenja, o kojoj bih mogla pisati beskonačno i koja ima toliko benefita za cjelokupno tijelo. Radi se o terapeutskoj tehnici koja uključuje aktivnosti koje ponovno povezuju pojedinca sa Zemljom. Ova praksa se oslanja na znanost o uzemljenju i fiziku uzemljenja kako bi objasnila kako električni naboji iz zemlje mogu imati pozitivne učinke na naše tijelo.

Ono što bih te motivirala da učiniš je da isprobaš ovu tehniku bez predrasuda i očekivanja i iskusiš njezin učinak. Grounding zaslužuje zaseban članak te ima stotine načina na koji postižemo uzemljenje, no sada ću spomenuti jedan. Jedan od najlakših načina, koji svatko može sam isprobati je direktno bosonogo hodanje po zemlji/prirodi/travi, pri čemu je cjelokupan fokus na direktnom dodiru kože s tlom. Isprobaj ga na prvi topli dan koji dolazi i uživaj u efektu povezivanja s našom majkom Zemljom.

7. Manifestacija + akcija

Manifestiranje zajedno s akcijom može u potpunosti izmijeniti tvoju svakodnevnicu. Ono što je bitno, je da osim prakticiranja manifestacije svojih želja i ciljeva, odredimo aktivan plan kako ih ostvariti i ugrabiti prilike koje nam se nađu na životnom putu.

kreativnost

8. Opušteno tijelo = kreativan um

Imaj na umu da su tijelo i um neodvojivi. Kreativan um moguć je jedino ako mu tijelo dozvoli, odnosno ne možemo u tijelu nositi grč, bol i emotivne blokade te paralelno biti u potpunosti otvoreni vlastitoj kreativnosti i obilju ideja. Zato svakodnevnim njegovanjem i opuštanjem našega tijela, radimo prostora i u našemu umu za sve ono što priželjkujemo.

9. Ljubav

Živi ljubav. Iako zvuči klišej, ako živimo ljubav, mi smo zaista jednu stepenicu bliže sreći. Živjeti ljubav znači osjetiti ljubav prema svome prijatelju, obitelji, partneru, prirodi, životinjama, aktivnostima koje radimo, hrani koju jedemo i u konačnici prema SEBI, jer ako ne volimo sebe, nažalost nismo sposobni ni istinski voljeti drugoga ili bilo što što radimo.

10. Self-care

I za kraj self-care, također širok pojam, no neophodan za zdravlje, kreativnost i plodnost u svakom smislu te riječi. Bez aktivne i svjesne brige o sebi, svjesnog pripremanja doručka koji baš ti voliš, od sebe sebi, odlazak na date sa samim sobom, uzimanje pauze od svega i svih kada ti je to potrebno, reći NE kada to želimo bez grižnje savjesti (NE kavi na koju ti se ne ide, NE projektu koji ne rezonira s tobom, NE prijateljima koji crpe tvoju energiju…) Sve je to samo mali djelić self-care rutine tvoga bića, a na tebi je da odlučiš što ti želiš uvesti u svoju self-care rutinu.

„I zapamti, ti si kreator svoga života, svojih ideja, ciljeva i snova. Tvoj život je poput bijeloga platna, koje čeka da ga oslikaš!“ Rebeka

 

Rebeka Kardoš

– Studentica zadnje godine plesne psihoterapije, plesna voditeljica i diplomirana politologinja. Zaljubljenica u prirodu, holistički život i yoga učenica. Moj cilj je pomoći što više ljudi vratiti se k sebi, a s time i k prirodi, te probuditi u njima strast i ljubav prema sebi, svome tijelu, duši i životu.

 

Foto: Unsplash, Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.