parallax background

Kako se vratiti u formu poslije poroda?

Mlađak u Raku – napeti nebeski scenarij koji donosi vrijeme dubokih preobrazbi
17. srpnja 2023.
Mjesečevi čvorovi na relaciji Ovan/Vaga kroz sljedećih 18 mjeseci fokus stavljaju na odnose
18. srpnja 2023.

 

Trudnoća je zbilja jedan čudesan period koji za ženu donosi brojne promjene, prvenstveno emotivne, ali i fizičke. Većina žena se s uzbuđenjem priprema za trudnoću i porod, spremamo dječju sobu, torbu za rodilište i čitamo što sve možemo očekivati od bebe u prvim mjesecima.

Međutim, još uvijek se premalo priča o periodu postpartuma. Iz mog je iskustva on najteži dio cijele ove priče (a porod mi je trajao 18 sati ). Radila sam s klijenticama koje su se mučile s problemima koje nisu sanirale nakon poroda poput inkontinencije i nepravilne aktivacije mišića trupa, a imaju odraslu djecu.

Kako se poslije poroda vratiti u formu?

Kad pričamo o tjelesnoj formi nakon poroda, prvenstveno mislim na funkcionalnost i mogućnost obavljanja svakodnevnih radnji poput odlaska na toalet (da, i za to su nam potrebni mišići), ustajanja iz ležećeg položaja, podizanja i nošenja bebe, podizanja kolica ili auto sjedalice i slično. Svaka ta radnja nam može biti „vježba“ ako je izvodimo pravilno, odnosno možemo napraviti štetu ako je ponavljamo na pogrešan način. Kilogrami nakupljeni u trudnoći uglavnom odu uz uravnoteženu prehranu i adekvatnu količinu tjelesne aktivnosti, međutim posebnu pažnju moramo posvetiti mišićima zdjeličnog dna i trbušnim mišićima (dijastazi), ako želimo tu dobru formu.

Inače sam tip koji voli intenzivne i dinamične treninge, međutim postpartum od nas zahtjeva strpljenje i nježnost prema svom tijelu. U nastavku pročitajte nekoliko savjeta koji će vam pomoći u vraćanju prvo funkcije, a zatim i tjelesne forme.

– U prvim danima najvažnije je dijafragmalno disanje koje je potrebno naučiti već u trudnoći. Samo pravilnim disanjem aktiviraju se mišići koji su najvažniji u tom trenutku.

Nakon nekoliko tjedana (ovisi o vrsti poroda i stanju žene) može se krenuti s jako laganim vježbama. Disanje koje sam spomenula i dalje je ključno, jer se nepravilnom aktivacijom mišića trbuha i zdjeličnog dna može napraviti još veća šteta. Ove vježbe nisu zabavne, ali su vrlo korisne i ne smiju se preskakati.

Hodanje je podcijenjena aktivnost. Određeni broj koraka u danu će nam pomoći da povećamo kalorijsku potrošnju tijekom dana, a i da nam brže prođu dani s bebom koji znaju biti jako dugi. Puno beba obožava spavati u nosiljci i to je idealan način provođenja aktivnog vremena u prirodi s bebom. Ipak, važno je znati pravilan položaj prilikom nošenja bebe kako ne bi napravili više štete nego koristi.

– Kao i kod svakog treninga, progresivnost i konzistentnost su ključne i u postpartum vježbanju.

Uravnotežena i visoko nutritivna prehrana izrazito su važne kod oporavka nakon poroda. Osim što će tako lakše izgubiti nekoliko kilograma viška, određeni nutrijenti ključni su za oporavak tkiva i energiju koja je itekako potrebna u tim danima.

Kako točno disati i koje su to konkretne vježbe koje će vam pomoći možete naučiti samo kroz rad sa stručnim osobama, tako da toplo savjetujem da pronađete nekog stručnjaka u svojoj blizini ili online. Brzina oporavka uvelike ovisi o stanju prije i tijekom same trudnoće te savjetujem svima da se uključe u neku vrstu tjelesne aktivnosti čim ovo pročitaju, uvijek je pravi trenutak!

Više o temama nakon poroda možete pročitati u našoj rubrici INTIMNOST, TRUDNOĆA & POSTPARTUM. 

Ako vas zanima tjelovježba tu je naša rubrika SKLADNO TIJELO. 

A želite li više istraživati majčinstvo i roditeljstvo posjetite rubriku SVJESNO RODITELJSTVO. 

 

 

Marita Ukić Zeman

– Kineziologinja, bivša plesačica i zaljubljenica u aktivni i zdravi način života. U svom studiju implementiram znanstvene spoznaje, nove trendove vježbanja i vlastitu kreativnost u funkcionalni trening. Moj je cilj ljudima približiti različite oblike kretanja i vježbanja kako bi poboljšali kvalitetu svog života.

 

Za više posjeti fittreat.org

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.