Kućna pomoćnica – psihološki triler koji se čita u jednom dahu

Amerikanka Freida McFadden po struci je liječnica specijalizirana za ozljede mozga koja se proslavila svojim spisateljskim umijećem u žanru psiholoških trilera i kriminalističkih romana. Našla se na popisima najprodavanijih autora Amazona i uglednih časopisa poput „New York Timesa“, „USA Todaya“, „Wall Street Journala“, „Sunday Timesa“ i „Publisher’s Weeklyja“. Romani su joj proglašavani knjigama godine, a prevedeni su na više od trideset jezika dok je njena „Kućna pomoćnica“ (Egmont, 2023.; prijevod Dijane Štambak) u prošloj godini osvojila nagradu International Thriller Writers Award za originalnu priču.

DOBRA KNJIGA: KUĆNA POMOĆNICA

Glavna junakinja Millie u potrazi je za novim poslom, a u tome joj ne pomažu manjak znanja i vještina kao ni njena ne baš besprijekorna prošlost. Jedan od poslova za koji se prijavljuje je onaj kućne pomoćnice. I baš kad se počinje miriti s činjenicom da će joj automobil do daljnjega biti jedini dom, a izvori financiranja u potpunosti presušiti uslijedi poziv Nine Winchester s ponudom koja se doima predobra da bi bila istinita. No, čak i da nije životne okolnosti joj ne ostavljaju previše mogućnosti izbora.

Samo jedan tjedan stanujem kod Winchesterovih, a imam osjećaj da sam tu godinama. Ne, stoljećima. Ninina raspoloženja krajnje su nepredvidljiva. U jednom me trenu grli i govori mi koliko joj znači što sam ovdje. Već u sljedećem, grdi me što nisam napravila nešto što mi uopće nije rekla da napravim. Hirovita je, najblaže rečeno. A Cecelia je pravo derište i očito je smeta moja prisutnost u kući. Da imam bilo kakvu alternativu, dala bih otkaz.

Ali nemam, i zato neću.

Jedini član obitelji koji nije posve nepodnošljiv je Andrew. U kući ne provodi puno vremena, nekoliko sam se puta susrela s njim i bilo je… jednostavno i predvidljivo. U ovom trenutku, jednostavno i predvidljivo me oduševljavaju. Iskreno rečeno, koji put mi je žao Andrewa. Sigurno nije lako biti u braku s Ninom.

Freida McFadden majstorski drži pažnju čitatelja od prve do posljednje stranice i uvijek iznova iznenađuje obratima u tijeku priče. Zajednički život Millie i Winchesterovih donosi iz dvije perspektive: Milliene i Ninine. Cijeli mozaik namjera, planova i događaja se u potpunosti razotkriva tek na kraju. Površinska priča zadobiva svoju pozadinsku dimenziju i prethodno zbunjujuća ponašanja glavnih likova postaju puno jasnija. Iako je autorica vjerojatno i prije svega željela napisati roman koji ćemo čitati da se zabavimo i opustimo, istodobno nas podsjeća na važnu životnu istinu da su stvari rijetko onakvima kakvima nam se čine kad ih promatramo izdaleka ili sa strane.

 

Tihana Malenica Bilandžija 

 

Foto: Freepik, PR

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.