parallax background

Ljubav vatre i vode

novi načini
Novi Putevi, novi Načini
ožujak 6, 2018
quiche
4 ideje za veličanstvenu pitu quiche
ožujak 11, 2018
 
Čovjek za sada nema snagu sagledati ove dvije sile u sebi. On ne može vidjeti važnost emocija i njihovu širinu kao i raznovrsnost. On tumači život, ne živi ga.
 

Vatra i voda su pojmovi koji nešto govore, ali oni tek govore ako vatru vidimo kroz sve njezine dijelove; kako obasjava nebo, prostor, kako pročišćava, kako na svojim vrhovima pleše i slavi život i kako čezne dodirnuti nebo. Voda pak, ulazi u sve pore, tamo gdje nešto želi ostati skriveno voda dodirne, ona rastapa i najtvrdokornije.

Alkemičari su od davnina tvrdili da je postizanjem savršene ravnoteže vatre i vode bilo moguće proizvesti kemijsko – duhovnu reakciju koja je dovoljno snažna za pretvaranje olova u zlato. Arhetipovi vatre i vode imaju za zadatak postizanje ravnoteže u našim životima.


 

Vatreni tipovi su aktivisti, borci za pravdu, a vodeni tipovi su suosjećajni i brižni. Ipak, oba tipa danas žive na nižim energijama. Vatreni tip dominira, a vodeni tip se povlači i pati zaronjen u dubokim emocijama kažnjavanja.

Današnji muškarci i žene zaljubljuju se upravo u ono suprotno, ali kako ljudima objasniti da ljubav traži oboje, ljubav ne želi samo jedno? Što će vam strast bez osjećaja? Što će vam osjećaji bez energičnosti? Obično se ljudi poistovjete s jednom funkcijom. Ili vatrom ili vodom, ali spojiti obje, to je alkemija ljubavi. Kada čovjek ne čuje jer je emocionalno nerazvijen, kaznu ili nagradu dobiva u boli koju proživljava u gubitku odnosa. Bol osjeća jer se brani od priznavanja druge funkcije, odnosno bol je privid odbijanja jedne od funkcija.


 

Ako imate previše vode, tj. osjećate se bespomoćnim, zapalite vatru – borite se, a ako ste previše ljuti, pustite vodu suosjećanja u svoje srce i prakticirajte slušanje umjesto suđenje. Vježbajte ovo umijeće, jer ako želite voljeti pripremite se na puno pokušaja. Zato su odnosi izazov, praksa i samo praksa. Tko je prestao vježbati, odustao je od umijeća, ali doista se isplati svijet gledati očima vatre i vode.


 

Nikola Žuvela

vedski-jyotish.net


 

Nikola Žuvela

Rođen sam 1975. godine u Zagrebu. Nakon srednje škole upisujem Filozofski fakultet kojeg završavam 2000. godine. Od 1992. godine se bavim meditacijom, studiranjem Zapadne i Istočne filozofije, psihologije, te na tu temu završavam doktorski studij, objavljujem knjige, znanstvene radove. Zapadnom astrologijom se bavim od 1997. godine do 1999.g., a nakon toga završavam studij jyotisha 2000.g. O jyotishu objavljujem mnoge članke (Vjesnik, Multikulturalni časopis, Grombol, Sensa). Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog. Također, sam objavio knjige: Jyotish i djelovanje Shanija, Nesvjesno u filozofiji Istoka i Zapada, Buđenje, Jedan muškarac i jedna žena, Katalog samozavaravanja, Muškarac i žena u procjepu. Dvadesetpet godina iskustva te dugogodišnjih konzulatcija kao i stručno obrazovanje nudi vam mogućnost da dublje zađete u obrasce koji se skrivaju iza vaših odnosa.


 

Foto: Unsplash, Instagram

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.