malčiranje

Malč – malčiranje vrta protiv suše prije odlaska na godišnji odmor

U permakulturi učimo od prirode te naučeno kopiramo u svojoj okolici i svojim vrtovima gdje uzgajamo svoje povrtnice.

Jedna od naučenih lekcija je da priroda (listopadne šume) pokriva zemlju lišćem koje otpadne u jesen. Time se stvara bogat sloj koji štiti zemlju te stvara hranjivi pokrov – malč.

Ostaviti vrt za vrijeme odlaska na godišnji odmor je teška odluka. Može se olakšati tako da svoj vrt dobro pomalčirate (oko 8 cm organske mase). Najbolja je kratko rezana osušena trava ukoliko kosite dio travnjaka oko kuće. Zatim slijedi slama (zob i ječam prednjače).

Vrt će biti zaštićen od velikih vrućina, nešto nametnika će teže doći do povrtnica, sačuvat će se vlaga u tlu, jer nepokrivena zemlja brže isparava i pretvara se u tvrdu zemlju.

Na spoju zemlje i malča stvarat će se polako hranjivi sloj koji obogaćuje zemlju. U slučaju jake kiše velikih kapi, zemlja neće biti zbijena nakon pljuska. Nakon kiše kad zagrije sunce slabije će se isparavati pa će smanjiti mogućnost gljivičnih oboljenja na biljkama.

Važno : Ukoliko imate izazov s puževima golaćima nemojte malčirati. Prvo se riješite puževa pa tek onda malčirajte.

Ja svoje godišnje odmore provodim u vrtu 🙂

Sretan ti odmor za koji god se odlučiš 🙂

 

Karmela Kiš

Diplomirana dizajnerica permakulture

+ s međunarodnom licencom za organiziranje, vođenje i održavanje osnovnih 72-satnih tečajeva permakulture, dodjeljivanje certifikata

+ s međunarodnom licencom za permakulturno dizajniranje obitavališta, imanja, kuća i okućnica, vrtova i zemljišta za ostale namjene.

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.