Mary May: Prihvaćanje onog što mi je dano i zahvalnost na tom putu su mjesta na koja često svraćam

 

Kada je 2018. godine objavila svoj album prvijenac “Things You Can`t Put Your Finger On”, za kojeg je dobila Porin nominaciju za najbolji album alternativne glazbe, od sasvim novog glazbenog imena do danas, Mary May se prometnula u jednu od najznačajnijih kantautorica na našoj sceni.

Njena glazba, koju sama opisuje kao folk americanu s elementima popa i bluesa, s lakoćom začara svakog slušatelja i povede na put unutrašnjih krajolika. Nemojte se zavarati i misliti da je glazba ove nježne djevojke nježna, ona je intimna i ranjiva, ali prije svega moćna i snažna i osjetit ćete ju u svakoj stanici svog tijela.

Otkad smo prvi put razgovarale za Budi Dobro, Mary May je prošla kroz raznolike glazbene pejzaže: od objave live albuma, sudjelovanja u projektu Femme Nouvelle, transformacije od solo glazbenice do benda, preko zapaženih glazbenih suradnji s bendovima Mayales i M.O.R.T. pa sve do hvaljenog projekta Willow Avenue.

Krug se ipak zatvara s njenim početkom – Mary May – koju ovog četvrtka, 1. prosinca, možete uživo poslušati u Vintage Industrial Baru. Ususret zagrebačkom koncertu naša urednica Indira Juratek razgovarala je s Mary May. Što joj je Mary May sve otkrila saznajte u nastavku.

Pred tobom je koncert u VIB za koji si najavila da će na neki način biti oproštajni. Možeš li nam reći više?

Radije bih ga nazvala tranzicijskim! Već dulje vrijeme osjećam potrebu da promijenimo repertoar koji sviramo, da ga obogatimo s još više novih pjesama i ostavimo neke starije pjesme iza nas. Ta odluka je bila prisutna sa mnom, ali nije očito još bilo vrijeme za to iz mnogih razloga, jedan je svakako vrijeme i trud potrebni da se podignu nove pjesme koje strpljivo čekaju svoj tren. S ovim koncertom to napokon i radimo, neke pjesme s prvog albuma Things You Can`t Put Your Finger On će dobiti svoje vrijeme i mjesto, ali nakon ovog koncerta ih ostavljamo u ladici. Nove skladbe nose neku drugačiju energiju, mi smo svi danas u bendu neki drugi ljudi nego prije četiri godine kad smo krenuli svirati zajedno, tako da su mi te različite nijanse uočljive i želim više biti s onim što mi je svježe, s čime se lakše povezujem, nego s nečim što me gradilo prije sedam godina kad su neke od tih pjesama nastale.

S čime si se oprostila u zadnje 2 godine, kada smo baš svi prošli kroz svojevrsni osobni proces čišćenja kojeg sigurno možeš povezati i s glazbom, jer su začeće i porod albuma isto proces?

Ono najvažnije opjevano je na albumu Come What May spontano nastalog glazbenog projekta Willow Avenue. Dala sam i otkaz na poslu koji sam radila godinama i započela neki novi život.

Imaš li osjećaj da se različita područja tebe žele izraziti kroz druge kanale ili ste jednostavno kliknuli u trenutku i nastao je taj hvaljeni glazbeni uradak?

Nešto je trebalo izaći i put se otvorio kroz druženje i glazbeno prijateljevanje s Antom i Jakšom Perkovićem. Da nije bilo njih, možda bih u tom periodu pisala više poezije ili bi Mary May već imali novi album. Ovako, na meni najljepši način, pjesma je našla svoj put. Sretna sam da tome mogu svjedočiti.

Ljubitelji tvoje glazbe se nadaju novom Mary May albumu. Imaš li kakvih dobrih vijesti za nas po tom pitanju?

Novi album je spreman i čeka nas, ali hoćemo li ga realizirati ovisi o nekim faktorima, najviše financijama, ali i vremenu i trudu koje moramo u to uložiti. Ako nam se poklope sve kazaljke, album će ugledati svjetlo dana. Naziv ću još malo čuvati za sebe, ali nastao je prema stihu nove pjesme Late September koju ćemo premijerno izvesti u Vintage-u u četvrtak : )

Osim glazbenog umjetničkog dijela tijekom koncerta u VIB bit će projicirani i crteži mlade i poznate dizajnerice Klasje Habjan. Zašto se svi tome trebamo veseliti? Kako osobno povezuješ ta dva medija?

Veza je na nekoj intimnijoj razini, Klasja je moja prijateljica i jako je volim i cijenim njen rad, divim se bogatstvu njene kreativnosti i duha kojim je njen rad zasićen. Prikazat ćemo neke njene ilustracije s namjerom da prostor u kojem sviramo učinimo još osobnijim i bližim. Nadamo se da će svima to oplemeniti cijelo iskustvo.

S obzirom da imam čast zvati te prijateljicom i poznajem te i osobno, toliko me svaki put fascinira ta tvoja preobrazba iz Marije u zvijezdu Mary May. S tim moćnim glasom ispuniš svaki atom u prostoriji i naprosto se pretvoriš u to za što jesi rođena. Primjećuješ li ti tu promjenu i jesi li uočila u kojem trenutku se ona dogodi?

To je i meni neobično, ali uživam u toj transformaciji. Promjenu svjedočim i u svom životu svakodnevno, danas ne živim kao prije nekoliko godina, pa i mjeseci, tako da je ovaj vid transformacije koji vidite na pozornici još samo jedan aspekt šire slike. Ja zapravo ne pjevam često, kod kuće gotovo nikad, tako da sve što imam, ostavim na nastupu. I onda se punim do iduće prilike…

Znam da si osim pjesama koje pjevaš, napisala i mnogo poezije. Možemo li se nadati uskoro nekoj zbirci? Postoji li za tebe razlika između ovih pjesama? Je li se ikada dogodilo da si napisala poeziju za koju si pomislila „ma ovo mogu i otpjevati“?

Odnos s poezijom je sličan kao i s glazbom – nisam njen gospodar, ona pronađe put do mene i kroz mene kad želi nešto reći. Nekad mjesecima ne napišem ništa, onda samo iznenada krene.

Nemam ni planova ni ponuda za zbirku, premda sama ideja mi se jako sviđa. Tko zna što će se na tom planu odviti.

Za sada mi se nije dogodilo da sam poželjela otpjevati neku poeziju, nije me povuklo u tom smjeru. Pjesme koje sam napisala na hrvatskom jeziku za pjevanje su drugačije od poezije koju pišem, a opet ima tu nekog bliskog daha. S njima se još zbližavam i čekam kad ću osjetiti zrelost trenutka da s njima krenem nešto raditi.

Kako bi opisala ovu godinu koja je na svom izmaku?

Najljepša godina mog života.

Čemu se nadaš u sljedećoj?

Nadam se da ću gradsku adresu zamijeniti za adresu jednog malog sela gdje smo partner i ja našli drvenu kućicu u kojoj vidimo nastavak našeg života. Sve ostalo će biti dodatni blagoslov.

Na kraju primjećujem da sam te puno pitala nešto što uključuje nadu pa te za kraj molim da podijeliš s nama što je za tebe nada?

Povezujem nadu s jasnom intencijom, osluškivanjem priče koju mi šapće moje biće (heh) i konačno prepuštanje višim silama, bez želje za kontrolom ishoda. Prihvaćanje onog što mi je dano po cijeni pod kojom mi je dano i zahvalnost na tom putu su mjesta na koja često, svjesnim naporom, svraćam. Nadam se da sam uspjela dočarati što osjećam : )

 

Možda želite pročitati i:

Mary May: hrvatska glazbena kantautorica baršunastog glasa 

 

Mary May možete pratiti na sljedećim platformama:

PATREON: www.patreon.com/marymay

WEBSITEwww.marymaymusic.com

YOUTUBE: www.youtube.com/channel/UCfU1Aqd_-rXVAqtvT-fwmmQ

FACEBOOKwww.facebook.com/MaryLovesYouMusic/

INSTAGRAMwww.instagram.com/mary_may_yay/?hl=hr

LP ORDER ONLINEwww.passthehatrecords.com/artist/mary-may/

 

 

Indira Juratek

 

Razgovarala: Indira Juratek

Foto: Martina Marić

Haljina: Andrea Resner

 

Osnivačica i izvršna urednica holističkog & well-being portala Budi Dobro. Kolumnistica, theta healing terapeutkinja, majstorica i učiteljica reikija, vlasica brenda kristalnog nakita Zoe.

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.