parallax background

Međunarodni dan mira – “Akcije za mir: Naša ambicija za #GlobalGoals”

dan sadnje drveta
(pro)budi se – „Onaj koji sadi drvo sadi nadu“
21. rujna 2023.
jesenski ekvinocij
Jesenski ekvinocij – tren kada se ljeto predaje jeseni
22. rujna 2023.

 

„Nikada ne možemo dobiti mir u vanjskom svijetu dok ne sklopimo mir sa sobom.“ – Dalaj Lama

Međunarodni dan mira obilježava se svake godine 21. rujna s ciljem jačanja ideala mira među pojedincima, organizacijama i nacija diljem svijeta. Da bi se mir mogao integrirati u svaki kutak što političkih što privatnih odnosa, mir prvo mora biti njegovan u sebi i sa sobom, a potom se tek može širiti dalje.

Riječ mir na hrvatskom znači odsustvo rata, sloga i tišina, što odstupa od istraživanja u kojem je procijenjeno da je manje od 8 % zabilježene povijesti bilo slobodno od sukoba. Ipak, koncept rata i agresije kakvog poznajemo i razumijemo ne bi mogao postojati bez da smo prvo konceptualizirali mir.

Tijekom stoljeća kulture i društva koristili su različite simbole za komuniciranje mira, sklada i pomirenja, a neka od njih su:

Maslinova grančica
Specifična je za mediteranski svijet, posebno usmjerena na grčko-rimsku kulturu. O njezinom pravom podrijetlu ne postoje konkretni dokazi, ali se nagađa da je povezana s grčkim običajem gdje molitelji drže maslinovu grančicu dok se približavaju osobi koja ima moć.

međunarodni dan mira

Golubica
Datira iz drevne Mezopotamije kada je golubica bila simbol božice rata, ljubavi i političke moći. Potom se u ranokršćanskoj povijesti golubica počela povezivati s mirom nakon što je u priči o Noinoj barci, golubica s maslinovim listom donijela vijest o kopnu kojem se približavaju.

Dugina zastava
Također se povezuje s pričom o Noinoj barci kada na kraju Velikog potopa Bog šalje dugu kao obećanje ljudima da više neće biti ovakvih nesreća. Dugina zastava simbol je kraja sukoba među ljudima i borbe u potrazi za vječnim mirom.

Orizuru
Orizuru ili papirnati ždral, najpoznatiji je origami u japanskom društvu koji se smatra simbolom sreće. Vjeruje se da njegova krila nose duše do raja, a prema staroj legendi Bogovi će ispuniti jednu želju svakome tko uspije napraviti 1000 papirnatih ždralova i pritom u njih vjeruje.

međunarodni dan mira

V znak s prstima
Izvorno je bio znak pobjede i slobode, a kasnije je postao simbol mira koji je počeo biti široko prihvaćen u američkom hipi pokretu.

Imela
Biljka poznata po svojim ljekovitim svojstvima, simbol mira, ljubavi i razumijevanja. Uobičajena tradicija je bila vješanje imele preko vrata kao vid zaštite.

Kiša
U havajskoj religiji kiša je bila jedan od atributa Lona, jednog od četiri glavna havajska božanstva koja su postojala prije stvaranja. Također je bila snažno povezana s mirom i plodnošću, kao i glazbom. U čast Lona održan je dugi festival Makahiki, koji je trajao od listopada pa sve do veljače te su u tom razdoblju rat i bilo koji oblik nepotrebnog rada bili zabranjeni.

međunarodni dan mira

Međunarodni dan mira  2021. – “Akcije za mir: Naša ambicija za #GlobalGoals”

Svake godine 21. rujna diljem svijeta obilježava se Međunarodni dan mira. Opća skupština UN-a proglasila ga je danom posvećenom jačanju ideala mira, kroz 24-satno pridržavanje nenasilja i prekida vatre. Našem svijetu nikad nije bio potrebniji mir.

Ovogodišnja tema je Akcije za mir: Naša ambicija za #GlobalGoals. To je poziv na akciju koji prepoznaje našu individualnu i kolektivnu odgovornost za njegovanje mira. Poticanje mira doprinosi ostvarenju ciljeva održivog razvoja, a postizanje ciljeva održivog razvoja stvorit će kulturu mira za sve.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda António Guterres rekao je: “Mir je danas potrebniji više nego ikad. Rat i sukobi oslobađaju razaranje, siromaštvo i glad te tjeraju desetke milijuna ljudi iz njihovih domova. Klimatski kaos je posvuda okolo. Čak i mirne zemlje su zahvaćene zjapećim nejednakostima i političkom polarizacijom.”

 

 

 

Foto: Unsplash, Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.