maca

Menopauza, važna faza u životu svake žene

 

Dok proljeće toplim, dugim danima neodoljivo mami u prirodu, vaše tijelo prolazi kroz promjene najavljujući važnu fazu u životnome ciklusu svake žene. Kako dovesti svoj organizam u ravnotežu i udovoljiti svim svojim životnim potrebama, pa i onima za aktivnim odmorom i nastavku njegovanja svih svojih omiljenih navika?.

Menopauza nije bolest, već je prirodna fiziološka promjena i vrlo važna faza u životu žene, a prosječno se pojavljuje u dobi između 45 i 55 godina. Dolazi od grčkih riječi men što znači mjesec i pausis što znači prestanak. Pojam se definira kao posljednje menstrualno krvarenje u životu žene koje je posljedica trajnog prestanka rada jajnika. Međutim, moguće ju je tek retrogradno odrediti nakon što je 12 mjeseci odsutno menstrualno krvarenje.

menopauza

Premenopauza ili kako naučiti osluškivati što nam organizam najavljuje?

Premenopauza je višegodišnje razdoblje neposredno prije menopauze unutar kojeg dolazi do niza bioloških i endokrinoloških promjena. Ciklusi mogu biti kraći ili dulji, mjesečnica može izostati, a menstrualna krvarenja mogu biti oskudna ili obilnija. Tijekom godina funkcija jajnika postupno se smanjuje, što dovodi i do niza hormonskih promjena. Razina estrogena pada, a on se smatra primarnim „ženskim“ hormonom koji je odgovoran za rast i zdravlje ženskih reproduktivnih organa,

Njegova smanjena proizvodnja može izravno utjecati na seksualnu funkciju žena. Osim estrogena, smanjuju se i razine drugih hormona poput estradiola i progesterona, dok razine luteinizirajućeg hormona (LH) i folikulostimulirajućeg hormona (FSH) rastu.

S obzirom na to da su svaki organizam kao i svaka žena drugačiji i jedinstveni, tako se i simptomi perimenopauze i njihov intenzitet mogu razlikovati. Dok će neke žene određene simptome doživljavati tek kao manju smetnju, drugim ženama mogu uvelike ometati njihove svakodnevne aktivnosti, rad i san.

Najčešći simptomi koji se javljaju su vazomotorne smetnje te razne promjene funkcija centralnog živčanog sustava (npr. promjene ponašanja, depresija, slabljenje pamćenja i koncentracije). Valunzi predstavljaju osjećaj topline popraćen crvenilom kože i znojenjem. Mogu se javljati često ili samo povremeno te trajati od nekoliko sekundi pa čak do sat vremena. Uslijed smanjenja razine estrogena, česte su vaginalne promjene. Tako sluznica vagine postaje suha i manje elastična što dovodi do smanjenja seksualne funkcije i promjena u libidu. Moguće su promjene urinarnog trakta, a javljaju se i problemi s koncentracijom, nesanicom, tjeskoba, umor, promjene raspoloženja te se povećava se rizik od osteoporoze.

bioandina

Priroda ima rješenje, brand Bioandina ga je učinio dostupnim svima

Maca je dvogodišnja biljka iz porodice kupusnjača (Brassicaceae). Stoljećima se tradicionalno koristila kao adaptogena biljka za liječenje neplodnosti i neravnoteže ženskih hormona. Zbog svoje iznimne nutritivne vrijednosti i pozitivnog učinka na zdravlje smatra se i funkcionalnom hranom. Ova biljka sadrži jedinstvene spojeve, macamide i macaene. Oni sami ili u sinergiji pokazuju različita bioaktivna djelovanja uključujući promicanje reproduktivnog zdravlja, neuroprotektivni i antioksidativni učinak, a doprinose i smanjenju umora. Macamidi i macaeni zapravo djeluju na os hipotalamus-hipofiza-žlijezda te na taj način utječu na homeostazu neurotransmitera i hormona što rezultira povoljnim, blagotvornim učincima.

Premium mix kapsule aktivirane mace predstavljaju mješavinu triju fenotipa mace (žute, crvene i crne mace) te su najjači ekstrakt na tržištu (15:1). Odlikuje ih vrijedna kompetencija: doprinose regulaciji hormonske aktivnosti i zdravlju reproduktivnog sustava

U perimenopauzi, prah i ekstrakti pospješuju seksualne funkcije ženskog reproduktivnog sustava. Konzumacija mace može doprinijeti ublažavanju simptoma menopauze (valunzi, noćno znojenje, suhoća vagine), uravnoteženju hormona, smanjenju depresije i smanjiti teškoće pri spavanju. Osušeni žuti korijen mace u prahu te spojevi poput macamida, polipeptida i polisaharida također mogu pozitivno djelovati na umor i odgoditi pojavu simptoma umora.

Bitno je napomenuti kako je Bioandinina maca jedina aktivirana maca na tržištu. Podvrgnuta je tehnološkom procesu želatinizacije prilikom kojeg, uslijed djelovanja povišenog tlaka i temperature, dolazi do degradacije granula škroba. Na taj način dobiva se škrobna pasta/gel, zahvaljujući čemu maca ne pada teško na želudac i podnošljivija je za probavu. Dodatno, ovim procesom dolazi do aktivacije sekundarnih metabolita (primarno macamida i macaena) koji su odgovorni za većinu njezinih adaptogenih aktivnosti.

 

Možda želite i pročitati: 

Maca – magični prah s Anda

Ljubav za život cijeli – Bioandinini proizvodi nastali na temeljima zdravlja i energije

Mačja kandža – prvi vjesnik proljeća u Bioandini

 

 

 

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.