mentalna mapa

Mentalna mapa: jednostavna praktična vježba za ostvarivanje balansa u svim segmentima života

 

Iako možda još niste imali priliku praviti mentalne mape, zasigurno ste čuli za njih. Iznenadili biste se koliko uspješne mogu biti kada je riječ o kreiranju blagostanja u životu.

Mentalne mape izmislio je Tony Buzan, britanski profesor i psiholog još 70-ih godina prošlog stoljeća. Cilj mu je bio osmisliti kreativniji i jednostavniji način zapisivanja bilješki prilikom učenja. Klasičnim, monotonim zapisivanjem bilježaka, jednih ispod drugih, naš mozak aktivira samo lijevu polutku mozga, no s ovim načinom učenja uključuju se sve kognitivne funkcije mozga.

Već smo pisali o tome kako ostvariti balans u životu, no ukoliko ste vizualan tip, ovo će vam rješenje biti mnogo praktičnije.

mentalna mapa

Kako napraviti mentalnu mapu?

Za početak, u sredini nacrtajte krug u kojem će pisati glavna tema vaše mentalne mape. U ovom slučaju to će biti: životni balans. Na tom ćete krugu nacrtati grane koje će nositi sedam glavnih kategorija, a one su: ljubav, društveni život, financije, obitelj, zdravlje, slobodno vrijeme te osobni razvoj. Primjer jedne mentalne mape možete vidjeti na slici ispod.

mentalne mape

Izvor: mindmeister.com

Nakon što ste upisali svih sedam segmenata, vrijeme je da i njih razgranate na još grančica. Ono što će pisati na tim grančicama su vaši ciljevi. Uzmimo za primjer kategoriju financija. Zapišite kako stojite s njima, biste li mogli uštedjeti i na koji način da ostvarite još veće blagostanje, koji oblici štednje su vam prihvatljivi, gdje trošite previše, a na što biste voljeli/trebali trošiti više… Drugi segment je ljubav. Zapišite jeste li sretni u ljubavi, imate li partnera, ako nemate razmotrite zašto ga nemate, želite li ga uopće, kakvog partnera želite, koje njegove osobine će odgovarati vašima, što najviše cijenite…

mentalne mape

Na ovaj način stavljate na papir sve ono što će učiniti vaš život ljepšim. Svakim pogledom na mentalnu mapu osvijestit ćete gdje stojite, napredujete li ili stagnirate.

No, nije dovoljno samo nacrtati mentalnu mapu, još je važnije poduzimati akcije koje će vas dovesti do ostvarenja ciljeva.

 

Rafael Jaić

– student sam Komunikologije, medija i novinarstva. S obzirom na to da sam istinski ljubitelj pozitivne psihologije i osobnog razvoja, završio sam tečajeve Life Coacha i NLP-a. Samim time stekao sam mnoga teorijska znanja, ali i praktična rješenja za razne izazove u životu koja sam spreman podijeliti sa svim čitateljima portala Budi dobro.

 

Foto: Pexels, Unsplash

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.