mindfulness

Mindfulness kao ključ uspješnog pregovaranja

 

Koja je prva riječ koju asocirate uz pregovaranje? Glasnoća? Vatrenost? Borbenost? Svađa? Stres? Pregovaranje često spada u kategoriju stvari koje se moraju učiniti, ali ih nitko ne voli.

Vezujemo ga uz stres i mučne situacije u kojima svatko navlači vodu na svoj mlin, pokušavajući „pobjediti“ ili nadjačati/nadglasati protivnika, odnosno onoga s kime pregovaramo. No ne mora biti tako.

Kada zamišljamo dobrog pregovarača, uglavnom mislimo na osobu koja ima dobre verbalne sposobnosti i koja je uvjerljiva. Možda se sjetimo i vještina rješavanja problema, odnosno razvijanja rješenja.

No rijetko razmišljamo o tome kako upravo najveći problem solveri imaju čitavu paletu vještina koja im u tome pomaže.

Kreativnost, otvoren um, dobri su slušatelji, empatični su, fokusirani i prisutni. Nerijetko imaju pozitivan mindset i tendenciju vidjeti dobro u ljudima i događajima – vide rješenja umjesto problema.

mindfulness

Mindfulness kao vještina pregovaranja

Sve su to ujedno i karakteristike mindfulnessa, odnosno vještine koje se vježbaju i razvijaju.

Mindfulness nas uči kako biti prisutni u sadašnjosti, jedinoj realnosti koju poznajemo.

Mindfulnessom razvijamo vještinu neosuđivanja (naročito unaprijed, iz prekoncepcija i predrasuda).

Vještina mindful slušanja i komuniciranja obuhvaća koncept u kojem slušatelj samo sluša, otvorenog uma, svjestan sebe (i osobe koja priča) u prostoru, bez hektičnog smišljanja odgovora ili utrke u glavi (tko će prije što reći i kako).

Mindfulness slušanje nas uči kako zaista čuti što nam netko govori. Kada ugasimo kritičko-analitički um, svjesniji smo i sebe i osobe ispred nas. Jasnije čitamo govor tijela, energiju koju emitira osoba koja nam govori, lakše vidimo istinu, ili kroz zavjesu obmana i laži.

Svjesno slušanje osobe daje nam sposobnost respondiranja (promišljenog odgovora), umjesto reagiranja (impulzivnog odgovora), što u konačnici smanjuje vrijeme pregovaranja i stres (ispričavanje) oko „nepromišljenih“ rečenica.

Kada pričamo, držimo predavanje ili smo u ulozi pregovarača, mindfulness nam pomaže u održavanju fokusa, svjesniji smo kada i ako „odlutamo“, te se brže i jasnije vraćamo u sadašnji trenutak i temu koja traži našu punu pažnju. Također, kada smo nemirni, nervozni i razdraženi, mindfulness nam pomaže osvijestiti nijanse emocija i naših potreba, te reagirati adekvatno i bez panike, što u konačnici rezultira smirenim govorom, odnosno sposobnosti mirne, a uvjerljive komunikacije.

U mindful pregovaranju svjesni smo i sebe i sugovornika.

Čujemo ono što nam se govori, razumijemo odakle dolaze riječi i emocije, prepoznajemo potrebu sugovornika na koju mi odgovaramo svojim rječima, idejama i rješenjima.

mindfulness

Mindful pregovaranje nije samo poslovna vještina

Pregovaranje koristimo svakodnevno – u suživotu s partnerom i djecom, u interakciji sa raznim službenim osobama, u pošti, u frizerskom salonu, u dućanu…

Znamo i sami da npr. u pregovaranju s djetetom „zato jer sam ja tako rekla“ nije najbolji argument, odnosno samo izaziva dodatan stres koji u konačnici traži više naše pažnje, jer nakon prvog vala ljutnje i nervoze, opet na kraju moramo sjesti za stol i objasniti zašto smo tako reagirali, što smo zapravo mislili i ponuditi rješenja koja imamo na raspolaganju.

Razvijati vještine mindfulnessa (prisutnosti, neosuđivanja, empatije, slušanja, pričanja) nam donosi dugoročne dobrobiti jer osim što u komunikaciji jasno čujemo što nam osoba želi reći, s lakoćom komuniciramo našu istinu i želje.

 

Možda te zanima još tema o mindfulnessu:

3 načina kako nam mindfulness pomaže u kriznim situacijama

7 mindfulness navika za ljepši život 

 

 

Maja Mačković 

mindfulmind.eu

 

Foto: Pexels

Regresoterapeutkinja i trenerica mindfulnessa, hiper kreativka sa zlatnim rukama. Svoje traume i boli sam pretvorila u iskustva pomoću kojih danas vodim žene na put samoiscjeljenja i ljubavi prema sebi. Njegujem menstrualnu mudrost, ženske cikluse, živim svoju slobodu i obožavam život.

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.