vježbe za mobilnost

Mobility Flow: Kombinacija pokreta za povećanje mobilnosti cijelog tijela

 

Za danas sam vam pripremila nešto drugačiji sadržaj. Vježbe koje ćete pronaći u nastavku možete raditi kao pripremu za trening, ali i kao samostalnu kombinaciju pokreta za povećanje mobilnosti cijelog tijela, posebice kukova (a to nam svima treba). Volim koristiti ovakav niz u zagrijavanju kad treniram za sebe i u u svojim grupnim treninzima.

Za početak bih voljela pojasniti razliku između fleksibilnosti i mobilnosti. Dok je fleksibilnost mogućnost izvođenja velikog opsega pokreta u nekom zglobu, mobilnost (ili pokretljivost) je nešto kompleksniji pojam. Da bi neki zglob nazvali mobilnim, on mora biti jak, fleksibilan i moramo biti dovoljno koordinirani kako bismo izveli određeni pokret. Obje sposobnosti možemo kvalitetno razvijati tijekom cijelog života, odnosno nisu toliko genetski uvjetovane (kao primjerice brzina ili koordinacija). Iskoristite to i pokušajte odraditi niz vježbi u nastavku bez obzira koja je vaša trenutna razina forme.

Savjetujem vam da prvo dobro proučite slike i tekst, a zatim pokušate izvesti niz sami (ponovite svaki pokret onoliko puta koliko Vam odgovara, moj je prijedlog 3-6 ponavljanja).

Stanite na stražnji kraj prostirke i zaobljenih leđa (kralježak po kralježak) spustite ruke do podloge. Prošetajte rukama prema naprijed do položaja upora, a zatim spustite koljena na pod.

vježbe za mobilnost

vježbe za mobilnost

vježbe za mobilnost

Kroz udah pogledajte naprijed, blago uvijte leđa i spustite trbuh prema podlozi, a zatim kroz izdah napravite obrnuti pokret (pogled u grudi, zaoblite leđa i podvucite zdjelicu).

vježbe za mobilnost

vježbe za mobilnost

Vratite se zatim u položaj planka, pa kroz sljedeći udah blago pogrčite koljena i privucite prsa prema natkoljenicama, dok kroz izdah želite postaviti ramena iznad šaka i aktivirati trbušne mišiće. Ponovite pokret nekoliko puta.

vježbe za mobilnost

vježbe za mobilnost

Zatim se vratite u položaj planine (kukovi visoko, pogled u koljena i prsa prema natkoljenicama) te podignite jednu nogu iza sebe kroz udah, a kroz izdah zakoračite tom nogom s vanjske strane šake i spustite kukove što niže (pokušajte svaki put petu spustiti na pod). Ponovite nekoliko puta.

vježbe za mobilnost

vježbe za mobilnost

Zadržite sada stopalo s vanjske strane šake. Podignite ruku bliže stopalu prema gore, otvorite prsa i pogledajte u ruku, a zatim pokušajte kroz izdah laktom dotaknuti podlogu kao što je prikazano na slici.

vježbe za mobilnost

vježbe za mobilnost

Sad spustite obje ruke i stražnje koljeno na podlogu. Kroz udah kukovi idu naprijed, a kroz izdah pružamo prednju nogu, kukovi idu unatrag i pogledamo prema podlozi.

vježbe za mobilnost

vježbe za mobilnost

Ponovite nekoliko puta, vratite se u položaj planine ili malo odmorite pa ponovite sve na drugu nogu.

Kao što sam napisala u početku teksta, ovaj „flow“ ili niz možete raditi samostalno ili kao izvrsnu pripremu tijela za trening. Ako se prvi put susrećete s ovakvom vrstom vježbanja, budite strpljivi i prilagodite svaki pokret svojim mogućnostima. Napredak ćete vidjeti jako brzo. Pokušajte i svakako javite dojmove 

Marita Ukić

– Kineziologinja, bivša plesačica i zaljubljenica u aktivni i zdravi način života. U svom studiju implementiram znanstvene spoznaje, nove trendove vježbanja i vlastitu kreativnost u funkcionalni trening. Moj je cilj ljudima približiti različite oblike kretanja i vježbanja kako bi poboljšali kvalitetu svog života.

 

Za više posjeti fittreat.org

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.