Napreduje li vaš život ili stagnira? – Odgovor se krije u ova dva načina razmišljanja

David Pejić je najbolji ekološki poljoprivrednik u Europi!
27. rujna 2022.
novi putevi
Novi Putevi, novi Načini
28. rujna 2022.

 

U svom radu Mindset – Nova psihologija uspjeha, psihologinja Carol Dweck se, između ostaloga, bavila dvama načinima razmišljanja, fiksnim i razvojnim. Fiksni način razmišljanja polazi od pretpostavke da su naš karakter, kreativne sposobnosti i inteligencija nepromjenjivi. S druge strane, razvojni nas način razmišljanja uči kako naša osobnost i vještine mogu napredovati.

Tijekom svog dvadesetogodišnjeg istraživanja i rada s djecom, Carol Dweck je promatrala kako se ona, uzevši u obzir ova dva mindseta, ponašaju. Djeca koja su smatrala kako je njihova inteligencija urođena i da im napredak nije potreban, najčešće su izbjegavali nove izazove zbog straha od neuspjeha. Ona djeca koja su vjerovala u to da svojim radom i trudom mogu postići više, radila su na sebi i učila nove stvari.

Fiksni i razvojni način razmišljanja

Kako bismo dodatno objasnili ova dva načina razmišljanja, u nastavku donosimo niz stavki koje pojedinci žive, ovisno o mindsetu.

mindset

Dweck je dvadesetogodišnjim istraživanjem i radom s djecom čvrsto vjerovala u ova dva načina razmišljanja. Njezino istraživanje pokazalo je da stav i pogled koji ljudi drže o sebi i žive.

Kod fiksnog načina razmišljanja, gdje vjeruju da su njihove kvalitete uklesane u kamenu, iznova se imaju potrebu dokazivati. Ipak, kod razvojnog načina razmišljanja, pojedinci smatraju da se njihove osnovne sposobnosti mogu trudom razviti. Dweck je otkrila da je srž ovog načina razmišljanja strast za učenjem, a ne potreba za odobravanjem.

razmišljanje

Ova dva načina razmišljanja razvijamo još od rane dobi i danas živimo njihov rezultat koji se očituje putem naših iskustava i života općenito, bilo da je riječ o privatnom ili poslovnom kontekstu. Na vama ostaje da osvijestite s kojim ste se načinom razmišljanja više poistovjetili.

Ukoliko ste u grupi onih koji smatraju da im je život unaprijed određen, radom na sebi i mijenjanjem uvjerenja apsolutno možete doći do razvojnog načina razmišljanja kojim ćete otkrivati svoje potencijale i početi živjeti svrhu s fokusom na sebi.

 

Rafael Jaić

– Komunikolog i novinarstva. S obzirom na to da sam istinski ljubitelj pozitivne psihologije i osobnog razvoja, završio sam tečajeve Life Coacha i NLP-a. Samim time stekao sam mnoga teorijska znanja, ali i praktična rješenja za razne izazove u životu koja sam spreman podijeliti sa svim čitateljima portala Budi dobro.

 

Foto: Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.