parallax background

Nepodnošljiva lakoća postojanja

vrijednosti
Postati zahvalan čovjek
20. veljače 2018.
postati mama
Postati mama i znati se s time nositi
23. veljače 2018.
 

Jednostavnost je jedna od najtežih stvari jer se naša svijest upliće, ispravlja, negira i voli uvijek utjecati na mišljenje. Ono što je najteže ljudima činiti jest promatrati taj proces mišljenja.

 

Recimo, samo da promatrate misao kako nastaje, a da se ne uplićete u taj proces već ga samo promatrate, vidjet ćete da će vam to biti najteža stvar jer je dosadna. Svijest postavlja pitanje čemu to služi i gdje se to uopće može iskoristiti, odnosno traži svrhu.

Svijest je nesposobna i ona briše fantaziranje jer ne može kontrolirati proces. Ako to uspijete nećete se moći toliko prepustiti, stvoriti spontanost, svijest se tada nađe u grču jer ona traži cilj: zašto da promatram nešto u sebi ako ne mogu doći do cilja? Ako biste uspjeli raditi sa svojom spontanošću, da bez ikakvog razloga zapisujete ili slikate svoje fantazije, mogli biste nastaviti s procesom koji donosi jednostavnost življenja. Kako je Kundera rekao: Nepodnošljiva lakoća postojanja.

Dugotrajnije bavljenje ovim procesom, donosi bolje poznavanje sebe. To je ono što u školama ne dozvoljavaju. Obrazovanje se samo bavi svrhom, ona želi isključiti mogućnost fantazije i kreativnosti jer ona ne donosi profit. Toliko godinama izdresiran um donosi gušenje prirode koja se onda probija kroz današnje bolesti, jer unutarnji proces je zaustavljen, dio duše je neintegriran i on mora na neki način van.

Šteta što je ovo tabu tema i o ovom procesu učimo na teži način. Danas ljudi shvaćaju koliko im je potrebna priroda, njena bajkovitost koja nas ponovno može vratiti fantaziranju i uspostavljanju kontakta s onim dječjim dijelom sebe.

Pokušajte, jer ovaj proces ne traži svrhu, a jednostavnost je htjeli ili ne, smisao prema kojem idemo.


 

Nikola Žuvela

vedski-jyotish.net


 

Nikola Žuvela

Rođen sam 1975. godine u Zagrebu. Nakon srednje škole upisujem Filozofski fakultet kojeg završavam 2000. godine. Od 1992. godine se bavim meditacijom, studiranjem Zapadne i Istočne filozofije, psihologije, te na tu temu završavam doktorski studij, objavljujem knjige, znanstvene radove. Zapadnom astrologijom se bavim od 1997. godine do 1999.g., a nakon toga završavam studij jyotisha 2000.g. O jyotishu objavljujem mnoge članke (Vjesnik, Multikulturalni časopis, Grombol, Sensa). Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog. Također, sam objavio knjige: Jyotish i djelovanje Shanija, Nesvjesno u filozofiji Istoka i Zapada, Buđenje, Jedan muškarac i jedna žena, Katalog samozavaravanja, Muškarac i žena u procjepu. Dvadesetpet godina iskustva te dugogodišnjih konzulatcija kao i stručno obrazovanje nudi vam mogućnost da dublje zađete u obrasce koji se skrivaju iza vaših odnosa.


 

Foto: Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.