parallax background

Nina Kraljić najavljuje novitete u svom glazbenom izričaju

29. siječnja 2021.
vegasnki jastučići punjeni sirom
Veganski jastučići punjeni “sirom”
28. siječnja 2021.
sjeme dobra
Sjeme dobra: Zimsko planiranje vrta (1. dio)
29. siječnja 2021.

 

Nina je uvijek ona ista kakvu smo upoznali u showu “The Voice”. No proteklih je dana odlučila u svoj glazbeni život unijeti nekoliko noviteta, od promjene glazbenog imena, autorskih pjesama sa osobnim pečatom od kojih je prva na redu upravo pjesma „Rijeka“ snkojom će nastupiti na pozornici Dore u Opatiji 13.02.2021.

Pjesma „Rijeka“ ima moćan, etno „balkanski“ izričaj te označava i budući glazbeni smjer kojim će se Nina kretati i projekt koji će raditi.

Za sam novi projekt zanimljivog naziva „Alkonost of Balkan“ sama Nina kaže kako će biti potpuno stilski i glazbeno usklađen te da o tome razmišlja intenzivno proteklih pet godina.

Nije se htjela žuriti dok se nije potpuno stilski usmjerila, a što se imena tiče, navodi da je uvijek htjela ime koje je u službi projekta, a ne u službi osobe. Opisuje sam projekt kao odanost prema glazbi i spiritualnosti koju glazba nudi. Čekala je pravi trenutak te kao primjer navodi obradu pjesme “Wicked Game” koju su svi zavoljeli na Voiceu, a čekala je tri godine pravi trenutak da ju predstavi.

Navodi da je Alkonost mitološka žena ptica slavenskih korijena (originalno porijeklom iz Rusije) koja svojim glasom utječe na ljude (uspavljuje ih ili hipnotizira). Ptica je česti arhetip velikih pjevača i zaštitnica drevnih pjesama i nota, prenositelj zvuka i starog korijena glazbe i plemena; onog zaboravljenog ili izguranog sa strane, ali korijen koji je dio svake glazbe. Naš početak, ono na čemu stojimo danas i ono što trebamo njegovati u svrhu očuvanja baštine naroda, u ovom slučaju Slavena i cijelog područja Balkana i naravno ljepote Hrvatske. Alkonost of Balkan projekt je koji će se bazirati isključivo na etnu cijelog Balkana s obradama napravljenim na potpuno nov način (kombinacija višeglasnog etna kao nekadašnje hrvatske Ljelje s utjecajem filmske glazbe).

nina kraljić

Nina Kraljić najavljuje da su dvije pjesme već gotove, u pripremi je i treća, planira se i snimanje prvog video spota.

Bit će to glazba prihvatljiva i slušljiva za sve generacije, jer zvukovno spaja staro folklorno s novim zadržavajući arhaičnu esenciju, ali s novim prizvukom pogodnim za 21. stoljeće. Taj autorski etno koji se bavi opisima starih običaja staroslavenske kulture, starih bogova, mitologija, pričama o izmjeni godišnjih doba, pjesme o elementima (voda, vatra, zrak, zemlja) itd.

nina kraljić

Nina navodi da joj je cilj očuvanje etno tradicije smatrajući da njen korijen (gdje god se nalazili) priča istu priču kroz generacije i generacije. Svojim univerzalnim šapatom glazba briše granice između naroda iako se koristimo različitim jezicima i različitim stilskim obilježjima. Ona najbolje pokazuje sveprisutnu povezanost svih nas te je jedina sila koja od samog postojanja spaja sve postojeće simbole, kulture i svjetove u jedno. Povezuje nas s najvišim ljudskim vrijednostima i potencijalima duše isto koliko i s osnovnim bivstvom i dahom koji nam je urođen. Ne postoji osoba koja ne zna pjevati niti postoji krivi ton. Glasamo se od malih nogu i zvuk nas prati cijeli život.

Ninine interpretacije starih napjeva, dublje shvaćanje njihove tekstualne i povijesne pozadine, otkrivaju mnoge mudrosti koje samo čekaju da ih otkrijemo i ukomponiramo u današnji moderni životni stil…

Ne čudi stoga da je vrijeme izolacije i bez koncerata, Nina iskoristila za školovanje i usavršavanje za zvukoterapeuta te planira otvoriti i svoju glazbenu školu tijekom ove godine!

Stoga od Nine očekujemo zanimljivu 2021. godinu s puuuuno aktivnosti.

 

 

Foto: Nicolas Diamane

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.