parallax background

Ready to Grow: Odabir biljaka za balkonski vrt

medvjeđi luk recepti
Sezona je medvjeđeg luka: imamo najfinije recepte
ožujak 17, 2022
pun mjesec
Pun Mjesec u Djevici – unatoč svemu kreni prema onome što želiš
ožujak 18, 2022

 

Ako vas je moj prvi članak na temu balkonskog vrtlarenja potaknuo da testirate svoj „zeleni palac“, savjeti koje donosim ovaj put će vam itekako dobro doći!

Naime, malo toga ovisi o tome koje vam je boje palac, a puno više o tome da najbolje moguće iskoristite uvjete kojima raspolažete. Tri su ključna faktora koja će određivati što će vam u okvirima balkonskog vrta najbolje uspijevati – koliko sunca dobivate, koliko mjesta imate te koliko ste vremena spremni izdvojiti. U nastavku članka pozabavit ćemo se svakim faktorom posebno.

Odabir biljaka za balkonski vrt

Sunce

Strana svijeta na koju vam je balkon okrenut i količina sunca koju u danu dobiva ključni su u određivanju vrsta koje ćete uzgajati. I dok ostalim faktorima možete doskočiti na razne načine, kada je riječ o sunčevoj svjetlosti najbolje je da se jednostavno prilagodite situaciji.

Ako je vaš balkon većinu dana u sjeni, najbolje će vam uspijevati lisnato povrće, a možete uzgajati i korjenasto povrće te neke mahunarke – prije svega grašak, a dobro će se snaći i bob. U sjeni će uspijevati i dio začinskog bilja – peršin, kopar, korijander te menta.

Ako vam je balkon većinu dana okupan suncem, fokusirajte se na plodovito povrće – rajčice, paprike, tikvica, patlidžane… Sunčati se jako vole i svi tipični mediteranski začini među kojima su bosiljak, ružmarin i majčina dušica.

Ono što je lako previdjeti, a bitno uzeti u obzir, je da situacija koju momentalno sa suncem imate, ne znači da će takva biti i u sred ljeta jer se s produžavanjem dana mijenja i putanja sunca. Primjerice, moj je balkon okrenut blago jugozapadno i trenutno dobiva svega dva sata sunca u danu i to samo na jednoj polovici, ali u ljetnim mjesecima gotovo cijeli će biti osunčan čitavo popodne.

balkonski vrt

Prostor

Kada je riječ o povrću, ni nakon podužeg razmišljanja, nije mi palo na pamet nešto što je nemoguće uzgojiti na balkonu. Međutim, u praksi, veličina balkona itekako utječe na izbor biljaka.

Ako ste sretnik s velikim balkonom ili terasom, dajte si oduška i sadite što vas je volja – u velikim posudama sjajno uspijevaju čak i krumpiri, a vidjela sam entuzijaste koji sade čak i kukuruz!

Ako se u većini i imate malo prostora fokusirajte se na biljke koje brzo rastu tako da možete imati što veći obrtaj. U ovom slučaju poželjne su i biljke s relativno plitkim korijenom kojima ne treba osigurati naročito duboke posude te one koje se može sijati i saditi blizu jedne drugoj. Neki od primjera takvog povrća su rotkvice, sve vrste salata koje ne stvaraju glavice, blitva i špinat. U relativno malim posudama dobro će uspijevati i sve začinsko bilje.

Sagledavajući prostor koji imate nemojte upasti u zamku i razmišljati samo o kvadratnim metrima – iskoristite i prostor u visinu! Grašak, mahune i krastavci primjeri su biljka koje se lako mogu uzgojiti u balkonskim uvjetima, samo im postavite mrežicu po kojoj će se moći penjati. Osim mrežice, i uzgojne posude možete postaviti na više razina – na najviše onda posadite biljke koje trebaju više svijetla, a na niže one koje uspijevaju i u sjeni.

Ako želite izvući maksimum iz malog prostora, proučite i koje su biljke dobri susjedi, a razmotrite i tempo te način rasta pojedinih biljki – primjerice uz grašak koji se penje u visinu možete posaditi praktički bilo koju povrtnicu koja nije penjačica, a susjedi će mu biti itekako zahvalni jer tlo obogaćuje dušikom.

balkonski vrt

Vrijeme

Uzgoj svoje hrane, osobito ako krećete od sjemena, donosi puno zadovoljstva, ali i odnosi puno vremena. Zato je važno da vrtlarske ambicije uskladite s realnim mogućnostima kako lijep hobi ne bi prerastao u frustraciju.

Neki mali prečaci kojima se možete poslužiti ako nemate previše vremena su:

– kupovina gotovih presadnica umjesto uzgoja iz sjemena;
– uzgajanje trajnica (jagode te dio začinskog bilja, ali i vrtne šparoge, artičoke, rabarbara te grmoliko bobičasto voće ako postoji dovoljno mjesta);
– korištenje što većih tegli kako bi trebali što manje zalijevati;
– uzgoj biljaka koje ne zahtijevaju previše pažnje (začinsko bilje, lisnato povrće).

I naravno, uvijek je najbolje krenuti samo s nekoliko teglica pa iz sezone u sezonu vrt proširivati, ali i mijenjati sukladno onome što vam se pokazalo najuspješnije.

vrt

vrt

Trebate još savjeta o urbanom vrtlarenju? Pridružite mi se na Instagram profilu gdje ćete, osim informacija o uzgoju povrća na balkonu, dobiti i puno recepata i inspiracije kako sve te plodove i pripremiti.

 

Možda želite pročitati i:

Buđenje ljubavi prema vrtlarenju

 

Anđela Ivčević

 

Foto: @lil__kitchen

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.