Upoznajte Andreu Anić Dokmanović – novu Budi Dobro autoricu
29 studenoga, 2022
transformacija
ZEN tarot – Transformacija
30 studenoga, 2022
 

Odbačenost, zapravo, ne postoji. Ok, postoji kada, recimo, guraš preveliko stopalo u premalu cipelu pa te cipela „odbaci“. Ili kada krivu puzzlu namještaš u utor u koji ne sjeda – utor te odbaci.

 

Ali s ljudima je drugačije. Oni te ne odbacuju. Jednostavno niste kompatibilni. Puzzle koje ne pristaju. Sile koje se odbijaju. I to je to. A odbijanje nije odbacivanje. Odbijanje je mehanizam prirodne selekcije iskazan kroz našu instinktivnu i energetsku reakciju. Svatko je ima na nešto – netko na meso, netko na narodnjake, netko na umišljene i arogantne ljude. Ali ih ne odbacuje, nego ih uopće ni ne privuče, a ako se kojom igrom života dogodi da se sretnu, vrlo brzo obave što zajedno imaju i još se brže razdvoje.

A dogodi se da se sretnu kada netko negira sebe. Znači, kada čovjek sam odbacuje sebe – neki svoj dio, dar, sjenu... Kad god negiraš nešto, time to odbacuješ i privlačiš reakciju odbijanja koju, posljedično krivo prevodiš kao „odbačenost“ – razumiješ? Dakle, ako ti se dogodi to iskustvo, slavi sretno jer ti je upravo pokazalo neku tvoju neotkrivenu snagu i moć, osobinu koja je u zapećku pod prašinom.

Jedino gdje možda možemo govoriti o odbacivanju u ljudskom odnosu jest u odnosu roditelja i djece: ponekad roditelj ne prihvaća nešto u djetetu ili kada mališan nije prema njihovim idejama. Krenu odbacivati to što ono jeste kada ga, možda u najboljoj namjeri, guraju u krivi utor - forsiraju da postane nešto što ga ne zanima, ili za što nema interesa.

No, dio nas odgovoran za zreljenje dođe u fazu života kada prestaje tražiti roditelje izvana (u guruima, autoritetima, ovom-onom) i preuzima konce u svoje ruke. Taj dio nas same čini roditeljima samima sebi: čini da se volimo kao da smo sebi majka ili otac. I taj dio PRIHVAĆA cijelog nas. Odbijanje ne shvaća kao odbacivanje, nego prirodnu selekciju. Odbijanje je sasvim u redu: to je mogućnost izbora, i svi imamo pravo nečemu reći „da“ ili „ne“. Ali to „ne“ nije odbačenost. Ako to doživiš kao odbačenost, iscjeljuj svoje samopouzdanje.

Osoba koja poznaje sebe, zna tko je i što je – ne očajava zbog „odbačenosti“: jer osjećaj da nije prihvaćena takva kakva je, ako ga vuče iz djetinjstva, iscjeli i zapravo sebe prihvati. I, kada je kompatibilna sa svim svojim dijelovima - kada integrira svoj okrestar svijesti i sve svoje umove - tada je u miru sa sobom i cijelim svijetom. Ne treba mu ljubav izvana jer je SAM LJUBAV.

 

Dea Devidas

Autorica Elementi.space

 

Foto: Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.