Otvaranje trećeg oka pomoću mantre OM

 

Učenje i znanje o čakrama dolazi s Dalekog istoka, koji je davno prije zapada otkrio da je sve energija. Prve upute o čakrama zabilježene su u Upanišadama, svetim vedskim spisima. Sama riječ chakra (sanskrtska riječ koja znači vrtlog ili kotač) mnogo govori o obliku i načinu pokretanja čakri.

Čakre su glavni energetski centri u tijelu koji primaju i oslobađaju životnu energiju (prana, chi, qi, bioenergija…). Iako ih postoji više, uglavnom se govori o sedam glavnih čakri, koje su najveće i raspoređene u sredini tijela i to od trtice do glave. Čakre su međusobno vertikalno povezane te nas vode kroz vertikalnu evoluciju svijesti.

Krenuvši od prve čakre prema sedmoj mi putujemo kroz životne poduke na način da na svakoj sljedećoj razini dolazimo do cjelovitijeg razumijevanja osobne i duhovne moći. Prve tri čakre vezane su za materijalno postojanje, gornje tri su vezane za duhovnost, dok se u četvrtoj, srčanoj čakri događa alkemija znana kao Ljubav.

Čakre imaju oblik stožastog vrtloga koji se sužava prema tijelu, odnosno širi od njega. Čakre imaju prednju i stražnju stranu. Prednja strana zrači našu energiju prema van, ono što zračimo i isijavamo kroz prednju stranu čakri tako nas okolina doživljava; ova strana povezana je s osjećajima. Stražnja strana čakri prima energiju u sebe i povezana je s voljom.

Da bismo bili potpuno harmonični te zdravog tijela i duha čakre moraju biti usklađene i otvorene za protok energije. Ako su čakre blokirane, zatvorene, osoba ne može metabolizirati energiju te dolazi do energetskih poremećaja koji rezultiraju emocionalnim problemima i razvojem raznih bolesti.

Većina ljudi svjesno ne radi na svojim čakrama te su one stoga uspavane, neaktivne ili blokirane. Ipak, aktivirati ih se može pomoću određenih vježbi, meditacija, mantri, napjeva. Kako čakre vibriraju na određenim, za svaku čakru specifičnim frekvencijama, pomoću toga ih možeš aktivirati.

Ponavljanjem neke mantre stvara se određena vibracija u umu koja se onda prenosi i na fizičko tijelo. Video u nastavku je mantra za šestu čakru – Ajna uz koji možeš meditirati kako bi se šesta čakra, znana i kao treće oko aktivirala i balansirala.

Otvaranje grlene čakre pomoću napjeva OM

Zvučna vibracija za Ajnu je OM. Ovaj napjev je vrlo čist, sastoji se od rezonirajućih frekvencija 221.23, 448 & 852 Hz i ponavljanja mantre OM, što dopušta da jednostavno i brzo utoneš u meditativno stanje.

 

Mantru za prvu čakru – Muladharu pronađi na poveznici.

Mantru za drugu čakru – Svadisthanu pronađi ovdje. 

Mantru za treću čakru – Manipuru pronađi ovdje.

Mantru za četvrtu čakru – Anahatu pronađi ovdje. 

Mantru za petu čakru – Vishuddhu pronađi ovdje. 

 

 

Možda vas zanimaju i ove teme:

Boje aure: veliki vodič kroz boje aure i njihovo razumijevanje

 

Foto: Pexels, iStock, Freepik

Osnivačica i izvršna urednica holističkog & well-being portala Budi Dobro. Kolumnistica, theta healing terapeutkinja, majstorica i učiteljica reikija, vlasica brenda kristalnog nakita Zoe.

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.