otvoreno pismo unison

Otvoreno pismo Europskoj komisiji o vrijednosti glazbe

 

European Music Council, nevladina organizacija posvećena razvoju i promicanju svih vrsta glazbe u Europi, poslala je otvoreno pismo o vrijednosti glazbe Europskoj komisiji (predsjednici Komisije von der Leyen, potpredsjedniku i povjereniku Schinasu, povjereniku Gabrielu) te članovima Europskog parlamenta i nacionalnih vlada (šefovima država i ministarstvima kulture).

Sedamdeset i šest međunarodnih, europskih i nacionalnih glazbenih organizacija „polažu pravo na glazbeno mjesto“ pozivajući kreatore politika da u potpunosti priznaju umjetničku, socijalnu i ekonomsku vrijednost glazbenog sektora i da u skladu s tim riječima donose političke odluke. Među tim potpisnicima je i Unison – Hrvatski glazbeni savez.

Otvoreno pismo Europskoj komisiji o vrijednosti glazbe

“Glazba je u središtu dobrobiti našeg duha, našeg tijela i uma. To nije samo zabava, to je mnogo više od toga!”, Angélique Kidjo u svom uvodnom izlaganju na Europskom forumu o glazbi 2021.

Nakon više od 15 mjeseci “lockdowna” i gotovo nikakvih održavanja koncerata, festivala ili zborskog pjevanja, proba i nastupa bendova ili orkestra, klupskog života i glazbenog obrazovanja u školama ili izvan škola, glazbeni sektor u Europi i svijetu prijeti da se pretvori u stigmatizirani sektor u kojem će samo rijetki preživjeti.

“Uz trenutnu zdravstvenu i ekonomsku krizu, čovječanstvo se suočava s ništa manje nego s potencijalnom globalnom “kulturnom katastrofom”, s teškim i dugotrajnim posljedicama za kulturna prava – i druga ljudska prava – ako potrebne mjere odmah ne poduzmu svi relevantni akteri”, rekla je Karima Benoune, posebna izvjestiteljica UN-a za područje kulturnih prava.

Uživamo u nedavnom ponovnom otvaranju mnogih dijelova glazbenog života i nadamo se da će se društva početi oporavljati od ove neočekivane pandemije.

Pozdravljamo “Smjernice EU-a za siguran nastavak aktivnosti u kulturnom i kreativnom sektoru” i možemo potvrditi da je glazbeni sektor zdravlje i sigurnost uvijek stavljao na prvo mjesto i da će to i dalje činiti. Unatoč tome, stope zaraze mogu ponovno porasti, pa se stoga danas obraćamo vama sa zahtjevom da uzmete u obzir društvenu važnost glazbenog sektora u vašim političkim akcijama. Zahvalni smo na raznolikoj i brzoj podršci koju su EU i nacionalne vlade pružile kao reakciju na krizu. Sad dolazi vrijeme za dugoročno razmišljanje i potpuno priznavanje umjetničke, socijalne i ekonomske vrijednosti glazbenog sektora.

Prema studiji “Obnova Europe“, glazbeni sektor suočio se s gubitkom od 76 % u 2020. godini kao posljedica Covida-19; gubitak u glazbenim praksama s kulturnom i društvenom vrijednošću bit će jednako velik.

Unatoč svim ograničenjima, glazbeni je sektor pokazao da je fleksibilan i da se može brzo prilagoditi promjenama. Posljednjih godina sve je više malih, organskih, nehijerarhijskih inicijativa ugledalo svjetlo dana. Uz to, klubovi, glazbeni centri i festivali širom svijeta mijenjaju modele i otvaraju svoja vrata na dosad nepoznate načine, prihvaćajući koncepte digitalizacije, zajedničkog stvaranja i usmjeravanja, uključivanja i zajedničkog vodstva. Isto tako, glazbeno obrazovanje i glazbene prakse u zajednici prihvatile su digitalne alate za učenje kako bi se išlo u korak s aktivnim stvaranjem glazbe.

Stoga vas molimo da:

Osigurate jednak tretman u pogledu strategija otvaranja. Tijekom posljednjih 15 mjeseci glazbeni je sektor razvio izvrsne higijenske koncepte, međutim, često bez rezultata otvaranja. Sve vrste glazbenih aktivnosti moraju se tretirati ravnopravno s ostalim područjima društva.

Priznate ulogu glazbe u osobnom i društvenom razvoju, posebno u glazbenom odgoju i glazbenom radu s mladima – područja koja su potrebna za oporavak nakon Covida kada se razmišlja o mladima koji su posebno patili tijekom ove krize.

Potpuno prihvatite ulogu glazbe u zdravlju i dobrobiti koja će pridonijeti tjelesnom i mentalnom oporavku.

Prepoznate specifično radno okruženje glazbenog sektora sa samozapošljavanjem, kratkoročnim ugovorima i višestrukim poslovima. Kriza u Covidu iznjedrila je odljev mozgova, a neki se dijelovi glazbenog sektora suočavaju s nedostatkom osoblja.

Promovirate poštenu monetizaciju digitalnih sadržaja za glazbene umjetnike (izvođače, autore, producente, skladatelje, tvorce glazbe) i cijeli glazbeni lanac vrijednosti. Postoje izvrsna digitalna rješenja za pružanje glazbenih ponuda, međutim potrebna je poštena naknada za ova djela temeljena na jakim pravima intelektualnog vlasništva i trebala bi se distribuirati na transparentan i jednak način

Prepoznate jedinstvenu ulogu koju imaju mikro, male i srednje strukture u glazbenom sektoru koje riskiraju i pružaju stabilnost. Snaga europskog raznolikog glazbenog sektora leži u mnoštvu njegovih dionika od kojih su preko 90% mala i srednja poduzeća.

Olakšate povratak održivoj međunarodnoj i europskoj mobilnosti i razmjeni, jer su prekogranične glazbene turneje i kulturne razmjene vitalne za potpuni oporavak glazbenog ekosustava i europskih društava.

Jamčite kontinuiranu dugoročnu potporu za glazbeni sektor. Duboke pukotine koje je kriza Covid napravila glazbenom sektoru zahtijevaju kontinuirano financiranje i potporu.

Živite retoriku! Cijenimo što dijelite vrijednost da je kultura u središtu Europe i da je raznolikost kulture ono što je dio europskog identiteta. Danas vas molimo da opravdate ove riječi i osigurate da se glazba i kultura ozbiljno shvaćaju kad se donose političke odluke u svim područjima.

Uvjereni smo da glazbeni sektor može pomoći u prevladavanju krize Covid-19. Glazbeni sektor pridonijet će digitalnom, zelenom i uključivom oporavku Europe.

Iskoristit ćemo sav svoj potencijal da iz krize izađemo jači i molimo vas da nas podržite u tome.

 

 

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.