parallax background

Planiranje vrta i nabava sjemena

saturn
Saturn kao alkemičar
3. siječnja 2018.
veganski brownie
Veganski brownie po receptu Helene Malogorski
7. siječnja 2018.
 

Mnogi su početkom godine počeli provoditi neke od novogodišnjih odluka. Jedna od mojih je bila planiranje ovogodišnjeg vrta.

Od čega započeti? Važno je znati koliko kojih povrtnica trošimo i kako ih možemo sačuvati kad sezona vrtlarenja prestane. Valja utvrditi koliko mrkve, luka, rajčica, peršina, celera ili krumpira trošimo godišnje?

Ako je vrt dovoljno velik i može podmiriti godišnju potrošnju, dobro je odrediti koje povrtnice želim uzgajati i koliko. Osim toga, zgodno je unaprijed znati kako sačuvati viškove mrkve, luka, rajčica, bundeva ili pastrnaka za iduću zimu. Kako sa salatama i povrtnicama koje ne žive zimi? Što učiniti sa začinskim biljkama i onima za čajeve?

Vrt počinjemo planirati prema svojim potrebama i željama u prehrani. Jesmo li protekle sezone nečega imali previše ili premalo? Kad znamo koliko npr. mrkve želimo, tada u planiranju gredice s mrkvom dodajemo luk ili još poneku povrtnicu koja se dobro slaže s te dvije.

Bitno je znati koliko koja povrtnica traži mjesta u gredici, jer neke mogu ugušiti rast drugih. Miješamo začinsko bilje u vrtu (neke su trajnice) jer pomažu u rastu drugih povrtnica. Pazimo na to da se biljke dobro slažu i podržavaju.

Kako sezona prolazi tako spremamo za zimnicu ono što ne pojedemo. Mnoge sušimo, jer ne traže energiju za čuvanje, zauzimaju manje mjesta, a aroma se bolje i duže čuva.

Eto, o tome sada razmišljam i o sjemenu koje imam. Svoje permakulturno sjeme možeš naručiti ovdje.

A u novoj vrtlarskoj sezoni želim svima sretno vrtlarenje.


 

Foto: Ivan Juratek

2 Comments

  1. vrtlarko napisao:

    kakav je ovo chlanak?! cijela stranica o tome kako autorica razmishlja o temi a o temi ni slova…djabe ti takvo razmishljanje

    • indira napisao:

      nije baš tako. vidjeti što želimo imati u vrtu je prvi korak…dalje slijedi nabava sjemena i dizajn vrta. uskoro stiže više članaka na tu temu

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.