parallax background

Posjetili smo Interliber: izdvojili smo domaće i strane knjige koje su nam zapele za oko

tarot
ZEN tarot – Doživljavanje
9 studenoga, 2022
projekcije
ZEN tarot – Projekcije
10 studenoga, 2022

 

Jučer je počeo 44. Interliber, omiljena književna manifestacija koju ćete moći posjetiti do 13. studenog 2022. godine.

Već tradicionalno se u tom periodu održava i akcija ‘Knjiga svima i svuda’ kojom je omogućeno ljubiteljima knjige doći do brojnih naslova po interliberskim cijenama.

Mi smo se ipak odlučili za fizički posjet Interliberu i donosimo izbor stranih i domaćih naslova koji su nam zapeli za oko, a vrijedi ih potražiti na sajmu.

Preporuke naslova s Interlibera 2022.

Planetopija je naša prva postaja

Nakladnička kuća Planetopija ove godine na Interliber donosi niz noviteta za koje vjerujemo da ćete ih poželjeti pročitati. Naš izbor je svakako Ralph Waldo Emerson „O prirodi – Zapisi duhovnog oca moderne američke književnosti“. Američki esejist, predavač, filozof i pjesnik Ralph Waldo Emerson predvodio je transcendentalistički pokret sredinom 19. stoljeća i bio pobornik individualizma i oštroumni kritičar društva i vremena u kojem je živio. Filozofski klasik „O prirodi“ njegova je prva knjiga u kojoj je iznio temelje transcendentalizma, sustava vjerovanja koji zastupa netradicionalno poštivanje prirode te sugerira da božansko prožima prirodu i da se put k razumijevanju samog sebe mora tražiti i pronalaziti u osamljenosti i kontemplaciji.

Tko smo mi? Pitanje je koje si čovjek postavlja oduvijek, tražeći svoju poveznicu sa svekolikim životom koji nas okružuje. Nataša Ozmec, autorica hit slikovnice Ti, moja prekrasna djevojčice, napisala je, u izdanju Planetopije, još jedan poetičan i nadahnjujući tekst, ovaj put o isprepletenosti čovjeka i prirode, a knjigu je majstorski ilustrirao Zdenko Bašić, višestruko nagrađivani umjetnik čija je knjiga Sjeverozapadni vjetar osvojila srca publike i 2012. ovjenčana nagradom Kiklop.

Već sam naslov ove jedinstvene ilustrirane knjige “Mi – Dio smo svega, sve je dio nas” upućuje na ono što duboko u sebi znamo: naše ja ne može postojati samostalno, ono je dio svega. Kao što čovjek nije samo svoje tijelo, tako ne može ni postojati odvojen od prirode.
Nataša Ozmec i Zdenko Bašić meditativnim tekstom i začudnim ilustracijama na poseban način vraćaju nas našem korijenju, prirodi i duhu, zemlji i nebu, od kojih smo sačinjeni i neraskidivo isprepleteni. Podsjećaju nas da sa svime dijelimo isti izvor i potiču da otvorimo unutarnje oko kako bismo mogli sagledati duboku ljepotu i čudo života.

U briljantnom bestseleru New York Timesa “Ukradena pažnja: Zašto se više ne možemo koncentrirati”, Johann Hari, istraživački novinar i autor hvaljene knjige Izgubljene veze, bavi se pitanjem presudnim za našu budućnost: što nam to neprestano i sve više podriva pažnju? U knjizi koja otvara oči i pravi je tour de force, Hari ide dalje od individualne odgovornosti i beskompromisno progovara o vrlo konkretnim, nametnutim vanjskim uzrocima koji nam svakodnevno nemilice kradu pažnju – od tehnologije koja služi profitu, a ne korisniku i gospodarskog rasta kao glavnog ekonomskog načela, do loše prehrane i globalnog zagađenja. Pritom se ne libi otkriti neugodnu i katkad okrutnu istinu – iskreno progovara o svojoj ovisničkoj krizi kada se upustio u eksperiment digitalne detoksikacije, upoznaje s disidentima iz Silicijske doline i veterinarima koji psima dijagnosticiraju ADHD, ali i pronalazi izvanredna rješenja diljem svijeta. Intervjuirao je više od 250 stručnjaka i iako im zaključci o uzrocima nisu uvijek isti, svi se slažu da je kriza pažnje ostavila trag svuda i na svima. Ovu smo krizu uzrokovali mi, ljudi, ali isto tako mi je možemo i zaustaviti.

Još jedna knjiga iz ove nakladničke kuće neodoljivo privlači svojim sadržajem. Stuart Russell, ugledni britanski znanstvenik i jedan od najcjenjenijih stručnjaka za umjetnu inteligenciju briljantnim analogijama i lucidnom prozom objašnjava kako nam umjetna inteligencija može nemjerljivo unaprijediti život, ali i koje prijetnje se u njoj kriju ako čvrsto ne postavimo nadzor kako bismo bili sigurni da strojevi neće ispunjavati svoje, umjesto naših ciljeva. Duboko, aktualno i vizionarsko djelo za sve one koji žele razumjeti budućnost koja je već pred vratima. Knjiga “Kao čovjek – Umjetna inteligencija – napredak ili prijetnja“ govori o tome kako bi stvaranje nadljudski inteligentnih strojeva mogla bi biti dosad najveća prekretnica u ljudskoj povijesti, no prema jednom od vodećih stručnjaka na tom području, mogla bi istodobno biti i posljednja. Zato je pitanje kako ćemo pristupiti razvoju opće umjetne inteligencije potrebno ispravno postaviti sada, jer bi poslije moglo biti prekasno.

Hena Com donosi niz zanimljivih autora i djela

Na ovogodišnji 44. Interliber Hena com donosi niz zanimljivih autora i djela, od kojih su neka u Hrvatskoj već stekli status bestselera – poput romana ‘Pačinko’ korejske autorice Min Jin Lee, ‘Pogleda’ kultne turske spisateljice Elif Shafak te sjajnog ‘Ešalona za Samarkand’ ruske književnice Guzel Jahine. Od novih naslova na Interliberu se mogu pronaći sljedeći romani upravo izašli iz štampe:

Finalist ovogodišnje nagrade „Booker“ – roman “Te sitnice” Irkinje Claire Keegan – već je spreman za interlibersko čitanje u hrvatskome prijevodu. Premda posvećene tabu temi – „preodgoju“ mladih žena u irskim katoličkim Magdalenskim praonicama – Te sitnice dikensovski su topla božićna priča o skromnu prodavaču ugljena i moralnoj hrabrosti pojedinca koji se suprotstavlja šutnji zajednice. „Ubojita do posljednjeg slova“, kako o njoj piše The Times, Claire Keegan vrijedna je više od jednog čitanja.

“Iskrivljeni plug” uvjerljivo najboljeg suvremenog brazilskog pisca Itamara Vieire Juniora, roman je ovjenčan čak trima najvažnijim luzofonskim nagradama. Prema Vieirinu djelu HBO upravo snima seriju, a u zagrebačkome HNK u rujnu imali smo priliku pogledati izvrsnu predstavu nastalu prema ovome djelu – „Poslije tišine“ Christiane Jatahy. Roman tematizira šokantnu pojavu – ropstvo u ruralnim dijelovima Brazila u jeku XX. stoljeća.

“Čudesa” španjolske književne zvijezde Elene Medel (dobitnice, među ostalima, i prestižne nagrade „Francisco Umbral“) angažirano se, feministički i inovativno bave klasnim podjelama i odnosom društva prema ženama u Španjolskoj – od Francove diktature do danas.
Europskom nagradom za književnost 2021. ovjenčano je djelo Spašavanje smrti češke autorice Lucie Faulerove. Iznimno hvaljeni, tragikomični roman govori o suicidu, sestrinskoj ljubavi i obiteljskoj povijesti na neviđeno crnohumoran način.

MeandarMedia je na Interliberu predstavio mnoštvo noviteta

Nakladnička kuća MeandarMedia pripremila je mnoštvo noviteta među kojima izdvajamo Pasolinijev roman “Teorem” iz 1968. godine, nastao iz njegova istoimenog filma. MeandarMedia taj roman izdaje u godini 100. obljetnice rođenja slavnog pjesnika, romanopisca, filmskog režisera, esejista i slikara.

MeandarMedia predstavlja i novu knjigu iransko francuske spisateljice Négar Djavadi “Arena”, u kojoj “kritički, lucidno, ali i s mnogo empatije prema likovima, preklapa različite izazove našega vremena, kirurški precizno zasijecajući u današnjicu”.

Tu su i romani “Zajedno” suvremenog slovačkog književnika Petera Šuleja, roman “Hamsin 51” Dragana Velikića te od publicistike “Priručnik za dobrog fašista” portugalskog pisca Ruija Zinka.

Ako ste ljubitelj/ca poezije obradovat će vas da četiri knjige poezije, “Crvena” Brankice Radić, “Točke nestajanja” Lucije Stupica, “Gost niotkuda” Jovana Nikolića te “Cesta za Tar” Irene Matijašević.

Fantasy i magija

Možemo li zamisliti sajam knjiga na kojem nema magije? A možete li zamisliti magiju bez J. R. R. Tolkiena i J. K. Rowling? Za sve ljubitelje Međuzemlja tu je i Lumenova monografija “Svjetovi J. R. R. Tolkiena – Mjesta koja su nadahnula Međuzemlje” vodećega tolkinologa Johna Gartha, dok Mozaik knjiga na Interliber dolazi s novim izdanjem serijala o Harryju Potteru.

U godini obilježavanja 25 godina od objavljivanja romana J. K. Rowling “Harry Potter i kamen mudraca”, nakladnik Mozaik knjiga, kao novi vlasnik prava, za Interliber objavljuje novi prijevod prve knjige iz serije o Harryju Potteru, kao najavu preostalih šest koji izlaze sljedeće godine.

Fraktura predstavlja brojne domaće naslove

Nakladnik Fraktura je na interliberu predstavlja nove domaće naslove iz pera Miljenka Jergovića, Luke Bekavca (‘Urania’), Olje Savičević Ivančević (‘Ljeta s Marijom’), Ivana Jozića i Vide Meić (‘Šaptanje bankomatima i druge nježnosti’)… te jedan domaći prvijenac – roman Tonija Juričića ‘Nokturni u d-molu’.

Za ljubitelje strane književnosti tu su dobitnice Goncourta Leile Slimani (‘Gledajte kako plešemo’), zatim Javiera Cercasa (‘Neovisnost’), jednog od najboljih pisaca španjolskoga jezika, a tu je i nova knjiga izabranih priča nobelovke Olge Tokarczuk, ‘Najružnija žena na svijetu’.

Ne propustite najprodavaniji naslov ove godine u RH – autobiografija Matthewa McConaugheyja

Školska knjiga dolazi na ovogodišnji Interliber s publicističkim uspješnicama koje privlače pozornost čitatelja diljem svijeta, od autobiografije “Zelena svjetla” oskarovca Matthewa McConaugheyja – najprodavanijega naslova ove godine u Hrvatskoj – preko zbirke najboljih šala Jerryja Seinfelda pod naslovom “Je l’ čemu ovo?” pa sve do nadahnjujuće “Fosforescencije” Julije Baird (proglašena knjigom godine u Australiji).

Školska knjiga je predstavila i nekoliko noviteta za djecu i mlade, od kojih su nama zapeli za oko Serijal edukativnih i interaktivnih slikovnica nadahnutih filmovima o Harryju Potteru, “Kuharicu za male čarobnjake” Veljka Barbierija i LEGO® knjižice s edukativnim aktivnostima – serijal Harry Potter™, Ninjago, City i Star Wars™.

 

Foto: Pexels, PR

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.