Pozitivna strana konflikta: Kako svjesno pristupiti konfliktu

 

Konflikti u partnerskim odnosima, s prijateljima, obitelji ili na poslu neizostavan su dio ljudskih života i sa sobom nose niz izazova s kojima se mnogima teško nositi.

Iskustvo konflikta nerijetko je obojano osjećajima ljutnje, bijesa, tuge, bespomoćnosti, ciničnosti, frustracije, hostilnosti, odbačenosti, napuštenosti, žaljenja, razočarenja, povrede, krivnje, srama, nepravde, izdaje i boli. Gotovo neizostavan aspekt konflika je i sveprisutna ruminacija, neprestano razmišljanje o onome što se dogodilo, što je izrečeno i učinjeno, kao i što se sve moglo odviti drugačije. Ponekad mogu navirati i nagoni za osvetom, pokušaji uvjeravanja osobe u ispravnost našeg pogleda na situaciju ili pokušaj prisilnog popravljanja situacije. Sve to zajedno predstavlja veliki izazov i stvara iskustvo zarobljenosti u disfunkcionalnoj dinamici odnosa koja ponekad može potrajati godinama.

Međutim, u pozadini svakog konflikta i preplavljenosti nelagodnim emocijama i mislima skriva se potreba za pronalaskom mira unutar samih sebe i odnosu s drugom osobom te za povratkom u harmoničan odnos. Zadovoljenje tih potreba postaje izuzetno teško kada na konflikt gledamo isključivo kao na problem i kada smo fokusirani samo na pronalazak rješenja. Na taj način ne samo da zanemarujemo emocionalnu dimenziju konflikta nego predložena rješenja mogu biti doživljavena kao neprirodna ili nametnuta i time dodatno učvrsitit iskustvo konflikta.

Promjenom perspektive na konflikt kao na priliku za transformativno iskustvo otvara se prostor za produbljivanjem intimnosti, osjećaja povjerenja i povezanosti te za iskustvo osobnog rasta. Ovakvim pristupom uviđamo da konfliktna situacija u sebi nosi svojstvenu vrijednost i da nas poziva da naučimo nešto novo o sebi, o drugoj osobi i da obogatimo našu osobnu mapu svijeta novim iskustvom rasta. Ovakvim pristupom svjesno postavljamo namjeru za povezivanjem sa samima sobom, drugom osobom i za iscijeljivanjem pukotine koja je nastala u odnosu.

Kako svjesno pristupiti konfliktu

Pristup konfliktu kao prilici za transformaciju međutim iziskuje nekoliko neizostavnih koraka od strane svih uključenih u konflikt bez kojih se do istinske transfomracije ne može doći. Za uspješnu transformaciju konfliktne situacije obje strane moraju biti spremne i otvorene bez osude pogledati unutar sebe te sa susojećanjem pristupiti svijetu osobe s kojom su u konfliktu.

Prvi korak k transformaciji konflikta iskreni je čin odavanja priznanja činjenici da je povreda i šteta učinjena i u kojoj mjeri. Poricanjem povrede negiramo osobno iskustvo boli te time slijedimo opće prihvaćeni kodeks u našoj kulturi koja sugerira da kada god je moguće prikrijemo nanesenu štetu. No priznanje o nanesenoj šteti i boli prvi je i najvažniji korak u transformativnom procesu konfliktne situacije.

Drugi ključni korak nadovezuje se na prvi. To je želja za razumijevanjem na koji način je konflikt utjecao na osobu s kojom smo u konfliktu, ali i na nas same. Bez obzira koliko se takvo što čini teškim, nužno je s punim suosjećanjem saslušati i svjedočiti osjećajima i stanju kroz koje svi uključeni u konflikt prolaze bez želje da na silu pokušamo promijeniti situaciju ili učiniti da se netko osjeća bolje. Emocionalna bol neizostavan je dio konflikta i potrebno je omogućiti prostor u kojem svi imaju priliku slobodno izraziti svoje osjećaje i kao odgovor na njih dobiti suosjećanje jer iskazano suosjećanje je samo po sebi transformativno.

Posljednji neoizostavni dio transformativnog procesa konflikta je spremnost za preuzimanje odgovornosti za vlastite akcije i djelovanje na način koji druga strana smatra potrebnim. Na primjer, ponekad je dovoljno samo se ispričati, a ponekad je potrebno promijeniti ponašnaja koja su štetna za nas same i drugu osobu ili nadomijestiti nešto što je oštećeno. Ono što je svakako kontraproduktivno je nametati vlastite ideje o tome kako djelovati i kakav vid reparacije bi bio adekvatan, jer se na taj način zanemaruju potrebe druge osobe.

Konflikt je velika prilika i poziv na transformaciju naših života na bolje. Unatoč težini koju sa sobom nose, iz konflikata možemo mnogo naučiti, proširiti vidike i osobnu razinu svijesti. Na taj način otvaramo prilike za još ljepša, intimnija i bogatija životna iskustva i odnose.

 

Iva Bubalo

– u svom radu s velikom strašću integriram znanja iz područja psihologije i duhovnosti s ciljem poticanja ljudi na povezivanje i življenje u skladu s unutarnjom harmonijom i radošću koju svatko u sebi nosi. Iscjeljujuće izvore pronalazim u prirodi, dahu, kundalini jogi i snovima, a psihoterapijski pristup koji je okosnica u mom radu je model Unutarnjih obiteljskih sustava („Internal Family System“) s naglaskom na tjelesno orijentirani pristup. Osobni i kolektivni proces transformacije smatram neodvojivim te s takvim pogledom na svijet koračam kroz život.

 

 

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.