Prakriti u yogi – trenutno prirodno stanje stvari

 

Cijela priroda, uključujući i nas, ima svoj uravnotežen, prirodan oblik i formu te svoje cikluse i promjene kroz koje prirodno prolazi. Svakog dana svjedočimo ciklusu sunca od njegovog izlaska do zalaska, mjesečevom ciklusu od mlađaka do uštapa i natrag, veličanstvenoj izmjeni godišnjih doba od buđenja proljeća pa sve do uspavane zime.

Sva živa bića su se prilagodila svim tim ciklusima prirode i žive u skladu s njima. No što je onda s našom yogijskom praksom?

Kad pričamo o yogijskoj praksi, pričamo o discipliniranoj, svakodnevnoj i često dosta intenzivnoj tjelovježbi koja nije potpuno prilagođena trenutnom stanju u prirodi, ali ni u nama kao dijelu te prirode. Iako takva praksa može biti iznimno podržavajuća u nekim trenutcima, u drugima možemo osjećati kao da nas dodatno iscrpljuje.

Prakriti u yogi – trenutno prirodno stanje stvari

Kako onda znati kada je vrijeme za koji oblik yoge? Prije svake prakse zagledamo se u Prakriti – trenutno prirodno stanje stvari. U kojem smo godišnjem dobu, u kojoj fazi ciklusa mjeseca, koji je dio dana?

Intenzivnije prakse će nas podržati u proljeće kad se i cijela priroda budi, polako cvjeta i prirodno osjećamo nalet energije. Isto vrijedi i za početak ciklusa mjeseca te ako za vrijeme svoje prakse izaberemo jutro.

No, već dolazak ljeta može biti malo kompliciraniji. U ljeto imamo više energije, aktivniji smo i kraće spavamo, no trebamo li zbog toga intenzivnu yogijsku praksu koja će nas još više zagrijati? Odgovor može biti i da i ne. Yoga je uvijek tu da nam pruži balans. Ako tijekom ljeta prakticiramo rano ujutro, može nam koristiti aktivnija praksa, no ako ju prakticiramo u podne, onda će nam više koristiti polaganija praksa s duljim izdisajima koja će umiriti već dovoljno aktivan um i tijelo.

Jesen također može biti malo kompliciranija. Početkom jeseni, kad je priroda još prevrtljiva i vjetrovita, dobro je usporiti svoju praksu i naglasak staviti na uzemljenje, no već sredinom jeseni bilo bi dobro uključiti malo aktivnije sljedove koji će pružiti balans jesenskoj uspavanosti.

Kad polako utonemo u hladnu zimu, mističnu kraljicu svih godišnjih doba, trebamo si dati vremena i osluškivati svoje potrebe više nego ikada. Početkom zime se ušuškavamo, dulje spavamo, darujemo si prekrasne opuštajuće sljedove, umirujuće Pranayame i meditacije te u miru dovršavamo godinu. Već početkom godine, s prvim mladim mjesecom, malo po malo krećemo u aktivaciju, buđenje vatre, kako bismo opet malo po malo izbalansirali prirodnu hladnoću i zakočenost tijela i uma.

Yogijsku praksu trebamo shvaćati ozbiljno jer činjenica je da je ona iznimno moćna, no u isto vrijeme se trebamo igrati s njom i prilagođavati ju sebi, a ne obratno. Samo tako ćemo iskusiti sve njene benefite.

 

Marija Bagarić

– Farmaceutkinja i Yogini; Da bismo bili zdravi potrebni su zdravi odnosi između svih živih bića na planeti, a prvi korak prema tome je ljubav i poštovanje prema prirodi i svemu što nam ona pruža.

 

Foto: Pexels

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.