Preporuka za filmsku večer Svih svetih: Burtonova (ne)mrtva nevjesta

1. studenoga 2020.
aklea neon
Rasti s nama: #budidobro voli Akleu, Indiru i Marinu
30. listopada 2020.
zašto sam postala veganka
Svjetski dan veganstva – 5 dama otkriva zašto su postale veganke
1. studenoga 2020.
 

"Mrtva nevjesta" je lutkarski film Tima Burtona, jednog od vodećih autora američkog postmodernizma.

Do Nevjeste je stvorio niz značajnih djela među kojima bih istaknuo Bubimira (najdraži crtić i film mog djetinjstva), Batmana (onog pravog, a ne akcijskog junaka), Edvarda škarorukog, Ed Wood-a, Mars napada, Charlie-a i tvornicu čokolade (koji je snimao gotovo paralelno s Mrtvom nevjestom) te Planet majmuna. Poznat je kao autor specifičnog vizualnog stila koji ne zazire od uporabe netipičnih tehnika snimanja i animacije te ih pretače u vrlo kvalitetne kraće ili duže filmove (animirane, igrane ili lutkarske) namijenjene širokoj publici. Na prvi pogled većinu njegovih ostvarenja odlikuje mračan ugođaj, ali to se vrlo brzo raspline kada gledatelj otkrije slojeve inteligentnog humora, slojevitih likova i vedro obojene atmosfere.

 
 

Film koji se bavi tankom koprenom između svijeta živih i mrtvih

Kao stvoren za blagdan Svih svetih, odnosno Dana mrtvih, lutkarsko ostvarenje Mrtva nevjesta je film koji se bavi tankom koprenom između svijeta živih i mrtvih. To je ljubavna priča čija je okosnica ruska narodna priča iz 19. stoljeća s uporištem u stvarnim događajima. Počinje tako na probi dogovorenog vjenčanja mladić Viktor iz nekoliko pokušaja krivo izgovori svoje zavjete.

Tu večer posramljen odlazi u šumu vježbati, a nakon što napokon uspješno izgovori cijeli zavjet slučajno stavlja prsten na nešto nalik suhoj grančici. Međutim, riječ je o ruci mrtve nevjeste. Tim činom on ju je oženio. Ona ga, kao svog zakonitog supruga, odvodi u svijet mrtvih, što njemu i nije baš po volji. Tijekom nastojanja da se vrati u svijet živih, Viktor će shvatiti da je značenje onoga što mi smatramo ljubavlju, bogatstvom i životom prilično rastezljivo.

Također će shvatiti da se umjesto mrtvih ponekad zaista treba bojati živih. Tu inverziju Burton je naglasio velikim kontrastom gdje u svijetu živih dominiraju isprane boje, mrtvačko blijedi ton i prigušena atmosfera, a pjevaju se turobne pjesme te svijeta mrtvih prepunog živih boja i dobro raspoloženih stanovnika. Film je prepun gotičkog ugođaja, sarkastičnog humora, izvrsnih gegova, referenci na neke klasike poput Bubimira ili Casablance te intelegentnih primjedbi. Za Oscara je nominiran 2006. za najbolji animirani film.


 

 

  

U vrijeme kada je sniman (prije više od 10 godina) film je koristio mnogo tehnoloških inovacija. Umjesto kamerom sniman je fotografskim aparatom što je rezultiralo kadrovima visoke kvalitete, a montiran je tada novim Apple Final Cut Pro programom koji je olakšao rad i doveo kvalitetu digitalne slike u rang s filmskom kamerom. Također je izostalo ponekad iritantno trzanje likova karakteristično za stop-animaciju.. 

"Mrtva nevjesta", unatoč sumračnom nazivu nije niti tmuran, niti strašan, niti morbidan film. Kao stvoren je da ruši tabue i potiče na promišljanje o smrti i zagrobnom životu. Režiran je tako da uz brojne intrigantne likove niti jedan trenutak filma nije dosadan niti uzaludan što dovodi do toga da ćeš o njemu razmišljati još danima nakon gledanja.

 

 

Foto: Screenshot

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.