parallax background

Kako napraviti zobeno mlijeko i vrhnje

22. kolovoza 2021.
marina bitorajac
Marina Bitorajac: Dužnost nam je živjeti u skladu s našom unutarnjom istinom
21. kolovoza 2021.
pun mjesec
Pun Mjesec u Vodenjaku: priča o ljubavi, srcu i slobodi
22. kolovoza 2021.

 

Zob je poznata kao žitarica koja uspijeva u tlu vrlo siromašnom hranjivim tvarima u kojem druge žitarice ne uspijevaju. Bere se ujesen, ali je dostupna tijekom cijele godine. Od zobi se raznim postupcima dobivaju različiti proizvodi, od kojih su najpoznatiji zobena krupica ili griz te zobene pahuljice.

Zob koju danas poznajemo uzgaja se širom svijeta već dvije tisuće godina, a korijene vuče od divlje crvene zobi koja potječe iz Azije. Imala je važnu komercijalnu ulogu i bila je temelj prehrane u mnogim europskim zemljama poput Engleske, Škotske te skandinavskih zemalja.

Zob je nutritivno vrlo vrijedna namirnica koja sadrži beta-glukan koji ima povoljan učinak na smanjenje razine kolesterola u krvi. Zahvaljujući udjelu dijetalnih vlakana, zob i zobene pahuljice pomažu u regulaciji razine šećera u krvi, čime se znatno smanjuje rizik nastanka dijabetesa tip 2. Zob i zobene pahuljice povoljno djeluju i na rad imunosnog i probavnog sustava.

Osim navedenog, zob je bogata i biotinom koji je važan za rast stanica te za metabolizam masti i aminokiselina. Obiluje i vitaminom B1 (tiamin) čiji nedostatak uzrokuje bolest beri-beri. Od minerala u sastavu zobi zastupljeni su mangan, selen, fosfor, bakar, magnezij, krom i cink. Zdravlju kostiju i zuba doprinose fosfor, magnezij i cink. Zob je dobar izvor proteina, a u odnosu na druge žitarice ima više proteina i manje ugljikohidrata.

Godine 1989. znanstvenici Sveučilišta Lund započeli su istraživanje proizvodnje napitka izrađenog od zobi sličnom mlijeku, ali bez dodataka kravljeg mlijeka. Istraživanje je bazirano na činjenici da je mnogo ljudi na svijetu izgubilo mogućnost proizvodnje enzima laktaze u organizmu, što za posljedicu ima nemogućnost probavljanja laktoze, šećera kojeg nalazimo u kravljem mlijeku.

Kao rezultat dobiven je jednolik, mlijeku sličan napitak – idealna alternativa kravljem ili sojinom mlijeku. Odlično se ponaša u kuhanju i pečenju, odličnog je ukusa i termički neobrađen.

Zobeno mlijeko ukusan je napitak kojeg lagano možeš napraviti i kod kuće stoga u nastavku donosim jednostavan recept za njegovu pripremu.

zobeno mlijeko

Recept: kako napraviti domaće zobeno mlijeko

Sastojci:
– 1 šalica zobenih pahuljica

– 5 šalica vode

– 1 žličica ekstrakta od vanilije

– prstohvat soli

– po želji šećera

– voda za namakanje

Priprema:

Zob prvo namoči u vodi i ostavi stajati minimalno 20 minuta.

Nakon toga zob ocijedi i prebaci u blender te dodaj prvo 1 šalicu vode, vaniliju, sol i šećer, kratko blendaj i zatim dodaj ostale 4 šalice vode. Blendaj još minutu da se sve dobro sjedini.

Dobiveno mlijeko procijedi od zobene kaše i ulij u staklenu bocu. Ovako izrađeno mlijeko od zobi može stajati u hladnjaku do tjedan dana. Mlijeko se kuhanjem zgušnjava i idealno je za kuhanje griza, riže i pudinga.

Ako se osjećaš stvarno avanturistički u nastavku možeš pronaći još i recept za izradu zobenog vrhnja.

Zobeno vrhnje je isto kao i mlijeko lako i jednostavno izraditi kod kuće, a odlična je zamjena za kupovna vrhnja za kuhanje.

zobeno vrhnje

Recept: kako napraviti domaće zobeno vrhnje

Sastojci:
– ½ litre nezaslađenog zobenog mlijeka (u tom slučaju neka omjer zobi i vode bude 1:3)

– 100 ml ulja

– prstohvat soli

– 2 žlice jabučnog octa

Priprema:

Sve sastojke stavi u blender i miksaj dok ne dobiješ jednoliku kremastu teksturu.

Čuvaj u hladnjaku do 2 tjedna. Može ti se učiniti da se struktura u hladnjaku odvaja i to je uredu samo kojiput promiješaj svoje vrhnje.

Nadam se da ćeš isprobati recepte i uživati u svom kod kuće napravljenom vrhnju i mlijeku.

 

Lana Mesić

 

Foto: Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.