Pričaj mi o zvuku, pričaj mi o ljepoti

“Nada Brahma” sanskrtski je izraz koji se može prevesti ‘Sve je zvuk, sve je vibracija’ ili ‘Svijet je zvuk, svijet je vibracija’. Kvantna fizika pokazuje da ovaj izraz nije samo metafora, već da ima temelje u znanstvenim dokazima. Ono što nazivamo materijom zapravo su vibrirajući sustavi u međusobnoj rezonanciji. Je li svijet i je li sve nastalo upravo iz zvuka? Novi zavjet mogao bi suptilno dati odgovor na ovu uzbudljivu misao: „U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog.“ (Ivan 1:1)

Kad pogledamo malo bolje, čitav naš ljudski život teče u nekom ritmu. Na neki način podređeni smo ritmovima, prirodnim ciklusima, ponavljanjima u određenim vremenskim razmacima. Znale su to i cijenile drevne civilizacije kojima je zvuk predstavljao važan dio u obredima iscjeljivanja. Duboki utjecaj zvuka na fizičko, mentalno, emocionalno i duhovno stanje čovjeka fenomen je koji se od davnina koristio u povratku stanjima ravnoteže i sklada. Povratku, jer kako kaže kineska poslovica: Napetost je ono što mislimo da bi trebali biti. Opuštenost je ono što jesmo.

Iscjeljiteljska moć zvuka u kulturama diljem svijeta

Povezanost zvuka s ritualnim iscjeljujućim praksama vidljiva je u brojnim kulturama. Tako su Aboridžini koristili puhački instrument didgeridoo u liječenju raznih bolesti. Zamijetili su da niske frekvencije ovog zanimljivog instrumenta pružaju znatno olakšanje pri bolovima u zglobovima te ubrzavaju zacjeljivanje kod ozljeda i oštećenja mišića, tetiva i kostiju.

Umijeće vedskog liječenja najvećim dijelom zasnovano je na djelovanju zvuka. Upravo se u Vedama nalaze temelji znanja o liječenju zvukom. Tako mantre kao energetski zvukovi čiste i oslobađaju um te omogućuju transcendiranje istog u svrhe tjelesnog, emocionalnog, mentalnog i duhovnog ozdravljenja te postizanja jedinstva sa svime što jest.

Egipatski drevni medicinski tekstovi na papirusu opisuju molitve nalik pjevanju u svrhe liječenja bolesnih. Grčki liječnici koristili su se flautama, lirama i citrama za liječenje svojih pacijenata. Filozofi poput Aristotela, Pitagore i Platona izuzetno su cijenili moć zvuka i glazbe. Pitagora je tako otkrio ljepotu harmonijskih intervala i koristio posebne melodije za liječenje raznih psiholoških stanja. Platon je bio uvjerenja da je zvuk namijenjen prvenstveno svijetu duše.

Brojne šamanske tradicije također su koristile zvuk u svojim ceremonijama. Bubnjevi, šuškalice, zvečke te pjesme koje su koristili drevni šamani dovodili su pojednica do stanja transa, a posljedično do povećane svjesnosti tijela i psihe, dubokog opuštanja i iscjeljenja.

Na području Nepala, Indije i Tibeta prakticirale su se zvučne meditacije koje objedinjuju glasno ponavljanje mantri i zvukove bubnjeva, zvona, cimbala… Cilj je zvučnim vibracijama osloboditi tijelo i um blokada kako bi životna energija mogla nesmetano teći. Kršćanstvo je također prihvatilo zvuk kao dio svoje tradicije, s katedralama i crkvama kreiranim prema svetoj geometriji kako bi funkcionirale kao rezonantne zvučne komore u svrhe buđenja duhovne svijesti.

Daljni razvoj terapije zvukom i glazbom doživljava svoj procvat pod utjecajem francuskog otorinolaringologa dr. Alfreda A. Tomatisa. Njegovo istraživanje dovelo je do razvoja Tomatisove metode koja koristi terapiju zvukom u radu s autizmom i autističnim ponašanjem, disleksijom i problemima koncentracije, mucanjem te problemima motorike. Liječenje zvukom, kao znanstvenu i medicinsku praksu u zapadnom svijetu uvodi engleski osteopat Sir Peter Guy Manners sredinom 20. stoljeća. Njegova istraživanja usredotočila su se na utjecaj zvuka na strukturu i kemiju tijela. Smatrao je da postoje frekvencije za svaki organ u tijelu te frekvencije za svaku fizičku, no i emocionalnu te mentalnu bolest. Tijekom svog rada otkrio je više od 600 iscjeljujućih frekvencija i povezao ih s određenim dijelovima tijela.

Nadalje je tu Peter Hess, fizičar briljantnog uma koji već 40-ak godina sustavno provodi istraživanja primjene zvučnih zdjela i gongova u terapijske svrhe. O Peter Hess zvučnoj masaži i Peter Hess zvučnim zdjelama, koje i sama koristim u svom radu, pisati ću u budućim tekstovima.

Za ponijeti sa sobom

Za kraj, iako još uvijek nailazi na tračke sumnjičavosti i nedovoljno znanstvenih ‘potvrda’, iscjeliteljsku moć zvuka nije potrebno previše demistificirati i opravdavati. Podrijetlo zvuka, njegova evolucija i nesalomljiva veza s čovjekom dovoljno potvrđuje njegovu bezvremensku snagu i ljepotu. Njegovu ljubav. Stoga zvuk nije potrebno pričati, već čitavim bićem kušati…

 

Možda želite pročitati sljedeće:

INA STOJIĆ: BITI DOBRO JE SVAKODNEVNO TRAŽENJE HARMONIJE IZMEĐU NAŠEG SVJETLA I TAME

Terapija zvukom u naš život priziva ozračje sigurnosti i optimizma 

Ovo je najmoćnija mantra na svijetu

Mantre – sposobnost transformacije od svijesti do materije 

 

 

Foto: Lorena Sarajlić

Učiteljica joge i praktičarka zvučne masaže po Peter Hess metodi. Vlasnica je holističkog studia ''INANATURE'' u Ogulinu gdje podučava jogu kroz individualne i grupne sate te nudi usluge zvučnih tretmana. Inspirirana ljepotom i dubinom zvučnih iskustava, educira se za Gong praktičara te uči o načinima povezivanja s glasom kao instrumentom.

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.