parallax background

Propriocepcija – inteligencija tijela

domaći bomboni
Najfiniji voćni bomboni iz kućne radinosti
19. studenoga 2017.
tjedni horoskop
Tjedni horoskop od 20. do 26.11.
20. studenoga 2017.
 

Propriocepciju definiramo kao našu unutarnju percepciju, odnosno mogućnost da određeni dio tijela zna svoj položaj u odnosu na ostatak tijela.

Tako npr. štakor koristi brkove za snalaženje u prostoru, pas koristi njuh, a dupini i šišmiši biosonar ili eholokaciju kako bi percipirali prostor oko sebe, dok čovjek ima na raspolaganju propriocepciju, skupa s ostalim osjetilima (vid, sluh, njuh, okus i dodir). Propriocepcija je šesto osjetilo.

Proprioceptori su senzori smješteni u zglobovima, mišićima, tetivama i ligamentima koji šalju informacije središnjem živčanom sustavu (mozgu i kralježničkoj moždini), nakon čije obrade postajemo svjesni svog položaja u prostoru.

Što štakor ima više brkova, njegov središnji živčani sustav dobit će više informacija te će bolje reagirati na podražaje izvana. Isto je i za čovjeka - napeta mišićna vlakna i kruti zglobovi slat će mozgu lošiju sliku o tome što se zbiva s tijelom. Loša slika u mozgu znači često i nekvalitetan ili prespor odgovor od mozga.

Prvi praktični primjer koji mi pada na pamet je da osoba s dobrom propriocepcijom ima mnogo veće šanse da će tijelo kvalitetno odreagirati na sklizanje po ledu i da će se snaći prije nego padne na trticu ili kuk i ozljedi se.

Kako poboljšati propriocepciju? Bitno je da mišići budu funkcionalni (odgovarajuće duljine i snage) i zglobovi mobilni (odgovarajuće pokretljivosti). Kineziologija (znanost o pokretu) koristi propriocepcijske vježbe koje se svode na vježbanje ravnoteže.

Dakle - potrebno je imati duge mišiće, dobru pokretljivost zglobova i dobru ravnotežu - na koju vrstu fizičke aktivnosti te ovo podsjeća? Na yogu, dakako.

Sljedeći put kada se posklizneš na ledu i tijelo brzo odgovori na podražaj i snađe se prije nego padneš ili ako i padneš, ali na pametan način da se ne ozlijediš, nazdravi za svoje proprioceptore.

 

Pozivam te da nas pratiš i na:

yoga-studio-vg.hr

Facebok Yoga Velika Gorica

1 Comment

  1. Anonimno napisao:

    Upravo je to što obožavam.joga i zdravoi vitko tijelo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.