pun mjesec

Pun Mjesec u Strijelcu: vrijeme velikih buđenja i povratka sebi

Jupiter će ove noći stati uz Mjesec dajući mu svu svoju podršku, snagu i zaštitu. Ako se usudimo, imat ćemo ogromnu priliku za otpustiti, spoznati i osloboditi dušu mnogih vezanosti i ograničenja. Suočite se s demonima prošlosti. Samo se usudite i pokrenite. Ovo je zaista vrijeme velikih buđenja i povratka Sebi, onome što smo davno zaboravili biti.

Trenutno se na nebu, u znaku zemljanog Jarca, nalaze Saturn i Pluton, s Južnim mjesečevim čvorom, zajedno združenih energija u aspektu tzv. konjunkcije. Ovaj period nije lagan nikome od nas.
Tranziti na nas djeluju individualno, svakome od nas dolaze u život odrade na onom polju života kojima Saturn i Pluton natalno vladaju. Ovisno o tome u kojim se kućama naše natalne karte nalaze, tu ćemo iskusiti njihove lekcije. Upravo zbog toga je nemoguće prognoze generalizirati po horoskopskim znakovima, jer svi mi smo individue i nema dvije iste natalne karte niti dva ista puta.

Saturn nas suočava s vlastitim ograničenjima i traži od nas da konačno preuzmemo odgovornost za Sebe i svoj život. Vanjske okolnosti samo su odraz onoga što nosimo, već dugo, zakopano u sebi. Stari mudri učitelj, kroz izazove i bolne lekcije, uravnoteženjem karme (jer jedino kada to na vlastitoj koži osjetimo možemo spoznati što smo sve činili drugima) zapravo nas želi podučiti poniznosti i mudrosti. Onim ljudima koji su to već odradili prethodnih godina njegovim tranzitima na osobne planete i koji su usvojili njegove poduke, može donijeti i nagradu i uspjeh, opet ovisno o natalu svakog pojedinca.

 

lunarna eklipsa

 

Pluton traži da zaronimo u najdublje rane

Pluton traži da zaronimo duboko u sebe i suočimo se sa svojom boli, patnjom, ali i onim ne tako lijepim aspektima svog bića, koje svjesno, ili nesvjesno, nastojimo sakriti od drugih, ali i od samih sebe. Nije uvijek ugodno suočiti se s vlastitim potisnutim emocijama i demonima, ali Pluton traži upravo to, da duboko zaronimo u najbolnije rane, osvijetlimo ih iznutra i priznamo da su tu. Da ih osvijestimo, osjetimo i konačno otpustimo.

S Plutonom nema nagodbe. Ako se ne želimo sami pozabaviti s time, on će nas izvana probuditi događajima, koji će odjeknuti u našem srcu poput eksplozije atomske bombe. On zapravo traži da umre sve ono staro, potrošeno, sve što nam više ne služi, da bismo kao ptica Phoenix, na zgarištu starog, rodili se ljepši nego ikad. I daje nam ogromnu snagu osobne transformacije i regeneracije.

Južni mjesečev čvor, u Jyotishu ga zovu Ketu (zmajev rep, tijelo bez glave) simbolizira našu prošlu karmu, stare slabosti na koje “padamo”, ali i davno stečene talente i znanja. On pokazuje naše duhovne sklonosti i težnje, ali nam i otkriva naš put oslobođenja. No samo ako smo dovoljno hrabri suočiti se sa Sobom i svojom sjenom. Ovo je period u kojem bismo svi trebali odraditi stare lekcije i karmičke dugove, zaroniti duboko u sebe, spoznati, oprostiti (i Sebi i drugima), otpustiti, iscijeliti i transformirati se na najdubljim razinama svoga bića.

Ovo je period u kojem nema više bježanja i skrivanja. Mars će se u aspektu opozicije suprotstaviti najprije Saturnu, a potom i Plutonu, a ovisno od naših natalnih predispozicija, na određenom području života, vanjskim događajima, natjerati nas da se suočimo s vlastitim ograničenjima.

Netko će imati krizu identiteta, drugima će se raspadati sve na polju obitelji, netko će izgubiti nekoga na emotivnom planu, a netko će dobiti priliku da se suoči s autoritetima i nedostatkom samopoštovanja i vlastitim ograničavajućim strahovima… Kao i uvijek imamo slobodnu volju, dva izbora i sami biramo hoćemo li i dalje igrati ulogu žrtve, u sebi iznutra kipjeti kao ekspres lonac i pod velikim pritiskom se emotivno raspasti i razboljeti (sve bolesti rezultat su naših potisnutih emocija). Ili ćemo konačno stisnuti šake, a sada imamo podršku da to učinimo, skupiti hrabrosti i suočiti se s onim što nas već dugo iznutra izjeda, djelovati, izgovoriti i krenuti u čišćenja tih dijelova sebe.

 

tapkanje eft

 

Duboke emocije izlaze na površinu

Mars i Merkur iz elementa vodenog, emotivnog, senzibilnog raka napraviti će trigon s Neptunom koji je jak u svome sjedištu, u Ribama, opet u elementu vode koja simbolizira duboke emocije, sve ono što volimo, za čime čeznemo, o čemu sanjamo i ono od čega bježimo. Eto nam snage, prilike i energetske podrške iz Univerzuma da malo manje samo mentalno djelujemo i više poradimo na svim tim potisnutim emocijama od kojih tako vješto godinama bježimo.

Konfiguracija T-križa između Jupitera, Neptuna i Sunca donosi teška previranja u nama i unutarnje borbe, raspadanje iluzija, no kao posljedicu svega naš rast svijesti i buđenje nove razine našeg Bića. Uran u znaku zemljanog Bika samo čeka priliku da nas konačno probudi konkretnim fizičkim akcijama, iznenada, poput snažnog udara groma, a putena Venera također aspektom trigona energetski pomaže da se emotivno, možda kroz strasti ili tjelesna iskustva, otvorimo novom u našim životima.

 

pun mjesec

 

Pun Mjesec u Strijelcu donosi vrijeme povratka Sebi

Uskoro nam stiže vrijeme punog Mjeseca, koji će obasjati sve tame u nama. Razdoblje punog Mjeseca je vrijeme kada je sve u nama osvijetljeno, vrijeme završetka jednog ciklusa, period kada imamo priliku suočiti se sa Sobom i otputiti sve ono što nas ograničava i drži na mjestu.

17.06. Mjesec će biti pun u znaku vatrenog Strijelca. Strijelac se prikazuje kentaurom, koji je pola čovjek, a pola konj. Ovisno koji dio njegove osobnosti se hrani, taj će dio i prevladati, ili onaj animalni primitivni, prizemni, ili onaj čovječji, duhovni. Rasute grive, uvijek juri dalekim prostranstvima u stalnoj potraži za nečim većim, boljim. Neopisivo voli slobodu, daleka prostranstva, prirodu.

Optimistično i prepun entuzijazma razapinje strijelu svoje znatiželje visoko prema gore, sluteći da tamo negdje daleko postoji viša sila koja će odgovoriti na sve njegove težnje i pitanja. Oni su najveći avanturisti zodijaka, vječita djeca, filozofi, radosnog i znatiželjnog duha i takva će biti energija ovog punog Mjeseca. Njima vlada Jupiter (grč. Zeus), vrhovni Bog Olimpa i upravo Jupiter će te noći stati uz Mjesec dajući mu svu svoju podršku, snagu i zaštitu, tako da, ako se usudimo, imati ćemo ogromnu priliku za spaliti, otpustiti, spoznati i osloboditi svoju Dušu mnogih vezanosti i ograničenja. I osjetiti istinsku, dječju, iskrenu radost, koju zaslužuje svako živo biće.

I ne samo da imamo priliku probuditi i iscijeliti sebe, već i majku Zemlju i čitav Univerzum u kojem postojimo. Prihvatite pomoć Jupitera, ovog velikog duhovnog učitelja. Povucite se ovih dana u sebe, dozvolite si osjetiti sve emocije, srdžbu, tugu, suočite se s demonima prošlosti. Meditirajte, boravite u prirodi, plešite bosi, slušajte sebe, hodajte po žeravici… ili samo napravite svoj vlastiti mali ritual vatre – napišite na papir sve svoje patnje, strahove, ograničenja… i zatim ih spalite (ako nigdje drugdje doma u pepeljari, a potom bacite u vodu da otplavi sve…)

Učinite bilo što, samo se usudite i pokrenite. Jer ovo je zaista vrijeme velikih buđenja i povratka Sebi, onome što smo davno zaboravili biti.

Zato budimo Vatra, budimo Ljubav, budimo Radost.

 

Izvor: Tamara Cvetković, atma 

Foto: Unsplash, Pexels

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.