parallax background

Razlozi zbog kojih trebaš isprobati homeopatiju

horoskop
Tjedni jyotish horoskop – odnosi i pitanje slobode
1. travnja 2019.
jyotish
Tajne osme kuće jyotisha
4. travnja 2019.
 

„Pravo istraživačko putovanje ne sastoji se od traženja novih krajolika, nego u gledanju drugim očima.“

Marcel Proust

 

Homeopatija kao holistička metoda liječenja zaista traži drugačiji pogled, kako na nas same, tako i na probleme koje doživljavamo. U ovom istraživačkom putovanju voljela bih svima vama koji ste o homeopatiji čuli od susjeda ili pročitali na internetu o nekim malim kuglicama, ukratko objasniti što je to uopće homeopatija i što znači homeopatsko liječenje.

Homeopatija je već dugi niz godina pri samom vrhu u svijetu po broju korisnika i daleko ispred klasične medicine na koju smo navikli. Vjerujem da to ne bi trebalo čuditi, jer je upravo holistički pristup čovjeku ono čemu svi stremimo. Užurbani način života ne bi nam smio biti isprika za nedovoljnu brigu o svojem zdravlju. Bez holističkog pristupa gotovo je nemoguće sačuvati zdravi balans.


 

Homeopatija kao holistička disciplina

Homeopatija liječi čovjeka kao cjelinu, obuhvaćajući sve fizičke, psihičke, duhovne i emocionalne specifičnosti koje ga obilježavaju. Homeopat će prilikom prvog susreta napraviti opsežnu analizu i na temelju podataka propisati konstitucijski lijek. Od iznimno velike je važnosti i neverbalni dio obrade (bilo da se radi o odrasloj osobi, djetetu ili životinji), govor tijela, način na koji odgovarate na neka pitanja, reakcija na određenu temu ili pitanje i slično. Možda zvuči pomalo zastrašujuće, ali obrada je zapravo jedan ugodni razgovor nakon kojega malo tko ne izađe s osmjehom na licu.

U homeopatiji se koriste samo prirodni lijekovi koji mogu biti biljnog, životinjskog ili mineralnog porijekla. Zbog načina izrade pri kojem se ne koristi ništa osim izvorne supstance, alkohola i vode, potpuno su netoksični i preporučljivi za djecu, novorođenčad, trudnice, starije osobe i životinje. Međutim, zbog potenciranja prilikom izrade, ovi netoksični lijekovi postaju visoko učinkoviti.

Osim holističkog pristupa čovjeku, homeopatija je posvećena i ekološkom pristupu Zemlji. Odlaganje homeopatskih lijekova nema negativnih utjecaja na okoliš, za razliku od kemijskih lijekova čije nesavjesno odlaganje pa čak i izbacivanje u okoliš putem kanalizacije uvelike narušava ekosustav.


 

Kako odabrati homeopatski lijek

Neki homeopatski lijekovi danas su dostupni i u ljekarnama, primjerice lijek za alergije, dojenačke grčeve, bolno nicanje zubića, upale uha, upale sinusa…Takav klinički način liječenja može biti brzo i efikasno rješenje. No ipak, ako vam homeopatski lijek za primjerice alergiju nije pomogao, razlog tome nije nedjelotvornost homeopatije, već pogrešno odabrani lijek. Svatko od nas može kod alergije razviti slične, ali nikako iste simptome i upravo zbog toga trebat će i drugačiji, individualno odabrani lijek.

Takav lijek ne djeluje na svaki simptom ili problem pojedinačno, već kao svojevrsni impuls našoj vitalnoj energiji (emotivni i fizički imunitet) kako bi je doveo u balans. Zato se kaže da homeopatija ne liječi bolest u čovjeku već čovjeka s bolesti.

Takav holistički pristup u klasičnoj homeopatiji koristi se kod svih bolesti i problema, bilo da se radi o respiratornim, probavnim ili urinarnim sustavom, glavoboljama, alergijama, dječjim prehladama, anksioznosti, lošoj koncentraciji…uvijek po istom principu, ali na posve individualnoj razini.

Naše tijelo zaista funkcionira kao savršeni stroj pa mu je zato s vremena na vrijeme potreban dobar servis. Kako bi servis bio potpun, moramo tretirati i uzroke koji su doveli do kvara... a to znači duboki pogled u naše emocije, u način na koji doživljavamo stres, u mentalno stanje i sve što nas čini onima tko jesmo.


 

Foto: Natalija Zebec, Instagram

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.