parallax background

Samhain: Sretna Nova Godina

31. listopada 2021.
Sip ‘N’ Thrift okuplja poznata imena s hrvatske modne scene
29. listopada 2021.
namaz od kestena
Tost s namazom od kestena i mariniranim crnim trubama
31. listopada 2021.
 

Što je na kraju kraja? Naravno, Početak: tako prirodne religije početak Nove godine slave u noći s 31.10 na 1.11., uz blagdan poznat kao Samhain.

Ne treba čuditi što, gledano kroz drevne tradicije, ima nekoliko „početaka“: svaka kultura, naime, slavljem obilježava neki drugi aspekt manifestacije životne energije. Tako, primjerice, kineska tradicija novu godinu slavi u veljači kada Priroda i Život pokažu prve plodove, kada se zima privodi kraju i gdje gdje zeleni izdanci najavljuju Novo proljetno nadolazeće rođenje.

Paganska kultura, pak, slavi kao početni onaj aspekt koji obilježava sam trenutak transformacije – umiranja starog koje automatski najavljuje početak novog: stoga je Samhain, koji se slavi 31. listopada, nova godina poganskoga kalendara, a u kršćanskome kalendaru se ovaj blagdan slavi na gotovo isti datum te ga se naziva "Svi sveti".

Zato, simbolički, uzmite svoju čarobnu metlu i hrabro pometite iz svog života ono što je umrlo, što više niste vi: upalite ljubičastu svijeću, u znak energetskog čišćenja i za buđenje novih uvida. Ili, kako god, ritualno obilježite odlazak starog i dolazak novog: sa sviješću o Vječnom životu.

 

Priča o Samhainu

Samhain obilježava dan kada je granica između svijeta mrtvih (svijet sjena) i svijeta živih, najtanja. Na taj dan pogani slave i štuju svoje pretke, odnosno to je vrijeme zamišljanja nad svojim korjenima te zahvaljivanja svojim mrtvim precima... općenito doba refleksije nad vlastitim životom. Bog sunca je napustio Božicu, te otišao u podzemni svijet. Slijedi doba zime i mraka.

Bilje i drveće koje je specifično za ovaj dan jest: bundeva, kadulja, krizantema, hrast, jabuke, te sve vrste oraha i oraščića. Boje: narančasta i crna. On je jedna od četiri najveće vještičje svetkovine u wicca tradiciji te svim drugim tradicijama temeljenim na Uviđanju Prirodnog Ritma. Nalazi se između jesenjeg ekvinocija i zimskog solsticija. Ovo vrijeme je za vješticu Nova godina. Samhain predviđa zimu i govori da dolazi vrijeme kad će se bilje i hrana početi sušiti, odnosno da se sprema period žetvi. Ovo je vrijeme kad, prema legendama, vile po noći rade kojekakve nestašluke. U ovom vremenu slavimo dan Svih Svetih, jednako kako su to slavili i Kelti, Egipćani i staro¬sjedioci Meksika, dan kad se sjećamo naših preminulih i kad odajemo počast precima. Ovo je doba slavljenja ponovnog rođenja i podsjećanje da će se Sunce ponovno roditi za vrijeme zimskog solsticija kada će nositi naziv Dijete Obećanja.

 

Gledano astrološki, ovo je doba kad se dižu Plejade. Po nekima ovo je bilo doba početka keltske godine, odnosno 1. studenog, jednako kao što je to bilo i za Babilonce, a i za vještice danas. Samhain se još naziva i: Samhuin, Samain, Saman, Oidhehe Shamhna, Hallowe'en, Halloween, Hallows, Hallowtide, Svetkovina sjena, Treća žetva, Geimredh, Dan mrtvih (Feile na Marbh), Dan Svih Svetih, Noć duhova, Santos.

Simboli ove noći su crna mačka, svjetiljka napravljena od bundeve s ljudskim licem, duhovi, vrane i jutarnji mjesec. Božica sada ima oblik starice i predstavljena je svim božicama sličnog lika: Hekata, Morrigan, Lilit, Kali, Perzefona, Baba Jaga, Izida i Cailleach Beara koja se rađa ove noći. Bog je predstavljen u obliku: Ozirisa, Rogatog Boga, Lovea Hemea, Cemunnosa, Anubisa, Odina, mrtvih bogova ili onih tek na usponu.

U ritualima se za prizivanje vizija duhova mrtvih koriste: kopat, sandalovina, mastiks, pelin. Pale se svijeće raznih boja: crne za Rogatog Boga i staru godinu, narančaste, svih jesenjih boja i bijele svijeće za Božicu i novu godinu. Koristi se metla kojom se pomeću negativnosti iz stare godine. Za proricanje se koriste tarot karte, rune, zrcala i slično.

Biljke vezane uz ovo doba godine su bundeva, jabuka, žitarice, šipak, pelin, žir, hrastovo lišće, korjenastog povrće, ružmarin. kamenje je opsidijan, karnelijan, oniks, kvarc boje dima, crni jantar, heliotrop. Oltar se ukrašava jesenjim lišćem i cvijećem, šipkom, jabukama, bundevama, kukuruznim klipovima i stapkama žita, lutkama od kukuruza, orasima, sjemenjem, kestenom i slikama predaka. Od hrane jedu se paprenjaci, prženi lješnjaci i kruh od lješnjaka ili oraha, sva hrana u kojoj ima jabuka ili bundeva, meso, osobito slanina, krafne, kokice i hrana crvene boje jer su je naši preci smatrali posvećenom mrtvima. Piju se medovina, jabukovača, kuhano pivo i kuhano vino.

 

Ovo je doba kad je magija najjača

To je vrijeme za magiju sa svijećama, astralne projekcije, pogled u prošli život, uroke koji se bacaju uz pomoć zrcala, transformacije, vizualizacije i projekcije. Ovo je vrijeme za meditaciju i prizivanje duhova. Pale se vatre koje će štititi obitelj i zemlju kroz mračna vremena zime, za uklanjanje nezgoda i negativnosti i u čast mrtvima. To je vatra novog početka u novoj godini. Pepeo vatre čuva se do sljedećeg Samhaina. Svijeće se stavljaju u prozor kako bi se pomoglo duhovima voljenih da lakše nađu put kući. Pale se svijeće na oltarima. Ljudi se oslobađaju loših navika, svađa, dugova i bolesti, svega onoga što ne žele ponijeti u novu godinu. Kelti su ovaj datum slavili ostavljajući hranu za lutajuće mrtvace na oltarima i pragovima, a neke od vještica još uvijek slijede tu tradiciju. Također ostavljaju po jednu svijeću u prozoru da bi se umrlima pomoglo da pronađu put kući.

 

Dea Devidas

Autorica Elemenata i najčitanija hrvatska spisateljica duhovne literature

 

Foto: Pixabay, Instagram

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.