sanija hasanić ponto

Sanija Hasanić: Možda realizacija svega čemu stremimo neće ići tempom koji zamislimo, ali ide onim kojim treba

 

Sanija Hasanić je vlasnica agencije Ponto koja se bavi komunikacijskim uslugama, PR-om, organizacijom događaja, kreiranjem sadržaja i slično. Međutim, ona je i terapeutkinja koja vješto ujedinjuje nekoliko tehnika pod istim nazivnikom – Ljubav.

Iako, na prvu možda teško spojivi – PR i duhovnost – se itekako mogu nadopuniti. Znati komunicirati, znati čitati i nevidljivo, znati osluhnuti svakog pojedinog klijenta – dodatna je dimenzija kojom Sanija pristupa svakom novom projektu, klijentu i osobi s kojim radi na osobnom razvoju. Uvijek otvorena prema novim izazovima, Sanija je prihvatila i naš poziv te ćete od sada redovito moći čitati i njene tekstove na našem portalu.

Kako biste bolje upoznali novu Budi Dobro autoricu, naša urednica, Indira Juratek, porazgovarala je sa Sanijom o pregršt tema, za koje smo uvjereni da će vam biti zanimljive za čitanje. Intervju pročitajte u nastavku.

sanija hasanić

Vlasnica si agencije Ponto koja se bavi komunikacijskim uslugama, PR-om, organizacijom događaja, kreiranjem sadržaja i slično. Koliko je danas u Hrvatskoj nekom brendu za uspjeh potrebna ta spona, između brenda, preko agencije, do krajnjeg kupca?

U ovom užurbanom svijetu koji živi i radi 200 na sat itekako nam treba netko tko će o nama komunicirati, za nas odrađivati taj komunikacijski aspekt. Zašto? Prije svega oni koji su nešto osmislili, kreirali ili nešto pokreću uglavnom imaju neku ideju što bi željeli o sebi komunicirati, no možda ne znaju kako. Isto tako, te ideje nisu uvijek možda za klijenta optimalne, možda postoji drugi pristup, taktika, strategija, a tu nastupaju komunikacijski stručnjaci. Osim toga, stava sam da je svatko stručan u nečemu. Znam promijenit gumu na automobilu, zamijeniti akumulator i ulje, ali svejedno odem automehaničaru. To je njegov posao i tu je on za to. Mnogi koji tek počinju s poslom ili im se poslovna priča baš lijepo razvija i ima svoj tijek neće uvijek imati vremena graditi i raditi još i na komunikaciji svog brenda. Jednostavno dan traje koliko traje, a posao uzima vrijeme, fokus, energiju. Zato je dobro imati nekoga od povjerenja, nekoga s kime se razumiješ, tko razumije tvoj brend, prati komunikacijske trendove, osluškuje javnost i tko će znati komunicirati ono što treba o tebi umjesto tebe. Lakše je fokusirati se na ono što radiš kada se netko drugi, netko stručan usmjerio na komunikaciju onoga što ti stvaraš. Naravno, mi to nikada ne radimo na svoju ruku. Tu je partnerski odnos osnova.

Što je po tebi potrebno da bi se napravio autentičan marketing, onaj koji stvarno i realno upoznaje kupce s nekim brendom i njegovom pričom, a nije zamotan u „praznu“ priču?

Prije svega da budeš autentičan i da kroz sve što komuniciraš komuniciraš srž onoga što tvoj brend jest i što njime daješ, kome je namijenjen. Mnogo je sličnih proizvoda i brendova na tržištu, ali svaki je ipak drugačiji i to se treba komunicirati, na tome treba graditi priču. Priča je sve, emocija je ono što želimo postići, komunikacija može napraviti toliko mnogo, ali isto tako mnogo toga uništiti. Postoje trendovi na društvenim mrežama, pravila komuniciranja i to vrijedi za sve, no ono gdje je vaša prilika jest da filozofiju onoga što ste kreirali komunicirate dosljedno tome. Tako ćete uvijek biti prepoznatljivi i svoji. U PR-u postoje osnovni alati koje koristimo, no onaj poseban „touch“ je uvijek klijent, njegovi ciljevi, ono što je na stol donio i smjer kojim smo se dogovorili da idemo. Od vizualnog identiteta, osnovnih poruka, tona komunikacije, periodike, planova, razvoja i da ne nabrajam…

sanija hasanić

Čini li ti se da su mali brendovi koji tek počinju svoj put svjesni što je sve nužno da bi bili primijećeni u šumi drugih i/ili sličnih proizvoda?

Prije svega podržavam i pozdravljam svakoga tko je odlučio pokrenuti nešto svoje i ima želju nešto stvarati. A što se pitanja tiče, hmmm, teško je tu generalizirati. Poznajem dosta osoba koje su pokrenule vlastite poslovne priče i zaista se trude oko prezentacije svojih proizvoda/brendova/usluga. Ima i onih koji zapnu pa potraže pomoć i mislim da je to sjajno. Nešto manje znam onih koji od starta traže asistenciju stručne osobe. Nekako iz iskustva znam da je to tako, jer znaju da moraju novčano uložiti u uslugu, a početak samostalnog poslovanja je uglavnom izazovan i onda se dogodi da rade sami. Ima li nešto što danas nije dostupno na poljima World Wide Weba? Na YouTubeu možeš pronaći tutorial za gotovo sve pa ih možda malo ponese i misle da mogu sve sami. Tu je zamka. Kako bismo sustavno, seriozno, duboko i s ciljem kreirali sadržaje treba uložiti koncentraciju, znanje, vrijeme i iskustvo. Kada biste pitali PR-ovca kako izgleda jedan radni dan svaki bi vam rekao da je riječ o dosta planiranja, skiciranja, tablica, telefoniranja, komuniciranja pa čak i oko samo jedne stvari, primjerice priopćenja za medije koje si pripremio i plasirao. Zamisli sada, primjerice, da imaš svoj mali vrlo poseban butik i vodiš ga sama. Dolaze ti kupci cijeli dan, ti kreiraš fotografije koje moraju biti na nekoj razini, osmišljavaš objave i sve to objavljuješ, brineš o storyjima dok gospođa isprobava novu haljinu u garderobi i traži te savjet, mišljenje, broj veću-manju. Novinarka iz XY magazina je poslala pitanja za intervju ti još i na to moraš odgovoriti. Dolazi nova roba, preuzimaš. Moraš juriti po klinca u vrtić dok ti partner kupi klinku na petom kraju grada kod bake. Fokus je posvuda, odnosno nema ga. Tako to onda nekada i izgleda.

Kakav je po tebi prevladavajući stav prosječnog online kupca spram brendova koji drže do svog imidža? Shvaćaju li ih ozbiljnije, daju li veće povjerenje i slično?

Ljudi vole vidjeti lijepo i kvalitetno predstavljen brend ili uslugu. Ono što je kompletirano i lijepo predstavljeno u pravilu privlači više pažnje i onome tko više ulaže to se, na koncu i više vraća. Pritom ne govorim samo o financijskom aspektu.

saniaj hasanić

Osim komunikacija, PR-a i projekata, baviš se i energetskim tretmanima, intuitivnom analizom, usmjeravanjem i radom na osobnom razvoju. Povezuješ li ove vještine i prelijevaš li ih iz jednog u drugo?

Kakva sreća samo dok postavljaš pitanje. Kod mene je to postalo neodvojivo, iako je možda na prvu teško povezivo. Radeći s ljudima uvidjela sam da radim iz instinkta, intuitivno. Dolaze mi i takvi klijenti – oni koji prepoznaju mene i moju energiju kao nešto što im odgovara i pokreće. I sve preporuke idu po ključu – postignut rezultat i ta energetska razmjena. Nekada i odbijam projekte jer osjećam da nismo kompatibilni. Mene osobno pokreće uvijek dobar osjećaj i sve što radim moram osjećati i imati strast prema tome. Nisam uvijek točna! Priznajem pogreške i propuste, nudim rješenja i kreiram. Energetski rad je u mojoj suštini. Čišćenje bića ujutro, na kraju dana. Veća mirnoća, svjesnost u komunikaciji, svjesnost važnosti razmjene. Jednom sam rekla svojoj klijentici – Ja ne bih da to tako napraviš, osjećam da si nesretna već sada i zaista slutim da neće biti dobar rezultat, hajdemo to izbjeći. Žena me zapanjeno pogledala i rekla – Ne vjerujem, kako znaš da sam nesretna i kako znaš da neće biti dobro? To me muči cijelo vrijeme, ali mislila sam da pretjerujem.

Mi se svi osjećamo. Kada bismo više pažnje davali tom aspektu, vodili se za intuicijom malo više, razumijevali se dublje i uvažavali garantiram da bismo bili sretniji, produktivniji i ispunjeniji. Neprestano se i educiram. Trenutno sam upisala edukaciju za trenera osobnog razvoja, educiram se za NLP Mastera, idem u školu tarota, a i neke nove edukacije mi se pojavljuju u polju. Pitanje je samo kada ću to sve stići.

U ovim vremenima kada se preslaguju društvene vrijednosti što je po tebi glavna nit vodilja koju svatko od nas treba slijediti?

Poštenje, istina i uvijek i zauvijek ljubav. Ljubav mi je sve. Apsolutno sve. Kako si ti Svjetlosna mene moja prijateljica zove Žena ljubav. Kod mene sve kreće iz osjećaja ljubavi. Pritom ne govorim isključivo o onoj romantičnoj verziji ovog osjećaja i stanja, već o shvaćanju tko smo, gdje smo, da sami ne trebamo i ne moramo, da se uvažavamo i budemo što pošteniji prije svega prema sebi, a onda i drugima. Ljubav kada imaš za sebe u sebi imat ćeš je i od drugih. Ljubav kada daješ nevjerojatno kako će ti se sve vraćati. Nije poanta plivati u materijalnom (ne kažem da ne treba, neka nam toga, živimo tu gdje živimo) poanta je osjećati mir, prisutnost i znati da si voljen i podržan u svemu što jesi. Živjeti sebe. To nam svima želim. I spoznaja da je život putovanje i da ćemo na njemu i posrnuti i pasti. I to je OK! Tu ponovo nastupa ljubav! Blago sa svojim bićem. Nismo tu da bismo se stalno pljuskali, jer možda u nečemu nismo najbolji – tu smo da bismo bili mi! A već je to dovoljno najbolje.

sanija hasanić

Što bi preporučila nekome tko se trenutno nalazi u osobnom preslagivanju, onome tko se osjeća neispunjeno i nezadovoljno svojim životom te onome tko preispituje svoje odluke? Kako povezati svoj život s unutrašnjim htijenjima?

Bravo! Preispituješ. Sjajno! Uvidio si da nešto nije u skladu s onim što zaista jesi i želiš. To je velika spoznaja. Najvažnija. Odavde sve kreće. Odluka za promjenom i lagani koraci k njoj. Iz vlastitog iskustva sada govorim – kada se to meni dogodilo prvi puta potražila sam pomoć i krenula raditi na sebi. Iznijela sve one aspekte sebe i situacija koje živim i korak po korak rješavala vlastite blokade, uvjerenja, strahove, ljutnju, tugu, bol. S vremenom prihvatila sebe i ono što jesam i iako je taj put bio svakakav danas mogu reći da se zaista volim i sviđam sama sebi. Da se razumijemo – i sada mi se dogodi da pokleknem pred vlastitim strahovima ili sumnjama, ali to traje mnogo kraće i rješava se mnogo brže. To je važno reći – možda realizacija svega čemu stremiš neće ići tempom kojim si zamislio, ali ide onim kojim treba. Jedino važno je ne odustati od sebe. Kompromisi su nekada potrebni, ali i njih kada činimo valja gledati da ne odstupamo od sebe previše, jer se možemo uvući u stare šablone. Biti sa sobom iskren, ali najdublje iskren i potražiti vodstvo, pomoć, vjerovati da možeš i svakog dana biti toga duboko svjestan. Život je ono što mi od njega napravimo. Sve resurse i alate imamo u sebi.

Što tebe vodi kroz život?

Osjećaj. Ovisim o emocijama. Ona vatra, ona energija koja kroz tebe kola kada je sve kako treba biti. To je neopisivo blaženstvo. Nju volim. Nju želim uvijek i zauvijek. Osjetim, dajem i puštam. Nisam to oduvijek znala. Radiš na sebi i učiš. I to je put, nema destinacije…beskrajno putovanje u najboljem društvu.

Što bi voljela prenijeti čitateljima Budi Dobro kroz tekstove koje ćeš pisati?

Ljubav, prihvaćanje, svjesnost, dijeljenje, rad na sebi i strpljenje (ovo je i moj najveći izazov). Tekstovima koje ću ponovno pisati za neki medij i hvala ti na prilici da se novinarka u meni ponovno probudi i raspleše, voljela bih u čitateljima probuditi i potaknuti njihovu moć, dobro, iskonski njihovo. Pisat ću iz svojih znanja i iskustava. Prenositi iskustva i kroz vlastito putovanje, nadam se, pomoći čitateljima da budu svoji. Da krenu tim putem. A ako su krenuli da ne odustaju. Vjerujemo i gradimo skupa svijet kakav smo poslani graditi. Ljubav nasuprot strahu.

I za kraj, što za tebe znači biti dobro?

Smijati se, plesati, raditi posao koji voliš, ostaviti iza sebe dobro i sjajnu energiju gdje god bio i s kime god imao razmjenu. Kreirati dobro svakodnevno posvuda. Poznavati svoje instinkte. Razgovarati sa sobom i prihvatiti svaki segment sebe. Voljeti sebe. Nemaš drugog ti. Volite sebe i sve, baš sve tada kreće u bolje. Tada ste dobro. U život će vam dolaziti oni slični vama, oni koji će vas oplemenjivati, koje ćete vi oplemenjivati. To je dobro. To je biti dobro – meni!

 

 

Indira Juratek

Osnivačica i izvršna urednica holističkog & well-being portala Budi Dobro. Kolumnistica, theta healing terapeutkinja, majstorica i učiteljica reikija, vlasica brenda kristalnog nakita Zoe.

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.