Sara Renar: “Svirka za Začaranu Močvaru bila je katarzično iskustvo”

integracija duše
Integracija duše – knjiga koja razotkriva razine postojanja naše duše
23. travnja 2020.
pavlova torta
Njezino veličanstvo – Pavlova torta u veganskoj izvedbi
26. travnja 2020.

 

Sara Renar je jedna od najpriznatijih kantautorica hrvatske glazbene scene. Uvijek inovativna i ispred svog vremena, redovito nas oduševljava novim pristupima glazbi, glazbeno-scenskim performansima poput Gdje povlačiš crtu? ili Rooftop Sessionima.  

I u ovoj, do sada nedoživljenoj situaciji, gdje su svi glazbeni eventi otkazani, Sara je ostala glazbeno prisutna, a njeni fanovi imaju mogućnost slušati i gledati Saru live, kao što je bio nedavni koncert u sklopu projekta Začarana močvara. O Začaranoj močvari, o provođenju vremena doma u tijeku pandemije, ali i o položaju žena u glazbi te njenoj snažnoj pjesmi Šuti i pjevaj, koja je premijeru doživjela na Dan žena, porazgovarali smo sa Sarom. Što nam je sve otkrila i čemu se veseli po povratku života u normalu, saznajte u nastavku.

1. U zadnjih mjesec dana otkad smo se prvi put čule za intervju svijet je postao neko sasvim novo mjesto. Kako provodiš dane? 

Snimila sam desetak “live stream” videa, poruke podrške građanima za razne portale i emisije, odgovorila na petnaestak intervjua, a u međuvremenu pohađam online Političku školu za umjetnike u organizaciji BLOK-a, obavljam kupovinu za starije susjede, puno čitam, šećem daleko od drugih u prirodi, čitam i razmišljam.

Od ovog tjedna kreće i online varijanta umjetničke rezidencije One Beat Balkans – međunarodna umjetnička rezidencija na kojoj sam fizički trebala sudjelovati posljednjih mjesec dana po državama Balkana je naravno otkazana, ali odluka je pala da se proba barem dio programa izvesti posredstvom neta, pazeći na vremenske zone sudionika. Zanimljivo je pratiti ovo “silom prilika” prebacivanje u online oblike umjetničkog rada.

sara renar

2. Prateći tvoj IG profil vidim da si i dalje vrlo aktivna. Prošli tjedan mogli smo uživati u livestreamu Začarana močvara, sada je cijela tvoja diskografija dostupna na Bandcampu? Što bi rekla može li se biti glazbenik i bez stvarnog kontakta s publikom? 

Začarana Močvara je projekt koji nastavlja tradiciju organiziranja koncerata intimnijeg ugođaja, pod umjetničkim vodstvom Nine Romić. Odlučili su ove godine nastaviti s programom te ga prebaciti u online verziju livestream-a. Koliko god sam skeptična da posredstvo ekrana ne može biti zamjena za live koncert, moram priznati da nam je svirka za Začaranu Močvaru bila gotovo katarzično iskustvo. Također, moram pohvaliti inicijativu Začarane Močvare što su pokrenuli i platformu za donacije publike izvođačima.

A aktivna sam prilično, istina. Kako bih iskoristila vrijeme u novonastaloj situaciji u kojoj nema koncerata ni probi odlučila sam kompletnu diskografiju staviti na Bandcamp da je na taj način približim publici, a planiram uskoro i otvoriti profil na platformi Patreon.

3. U ožujku si objavila pjesmu Šuti i pjevaj koja je okupila brojne hrvatske kantautorice – Luce, Barbara Munjas, Mary May, Aklea Neon, Maja Posavec, Ivana Picek, Ida Prester, Lovely Quinces, Željka Veverec. To je pjesma snažne poruke. Možeš li nam reći više o njenom nastanku i položaju žena u društvu?

“Kako kombinirate karijeru i obitelj? Operi suđe za bratom! Treba ovdje jedna čvrsta muška ruka. Zašto si do sada šutjela?” – Daleko smo od prave ravnopravnosti. Pitanje feminizma je dio šire borbe za ljudska prava. Živimo i dalje u patrijarhalnom društvu u kojem je sveprisutno seksualno nasilje, obiteljsko nasilje, krute podjele na muške i ženske poslove, razlike u primanjima, razlike u mogućnosti profesionalne realizacije, ali i skriveni suptilniiji seksizam. Neizmjerno mi je drago da sam imala priliku realizirati ovaj singl s ovolikim brojem sjajnih kolegica koje su se prepoznale u stihovima i odazvale pozivu. Uostalom, dijelimo slična iskustva, tako da “šuti i pjevaj” reinterpretiran kroz devet različitih vokala otvara nove dimenzije čitanja i slušanja. Ovdje moram istaknuti i ogromnu ulogu koju je odigrala sjajna redateljica spota Tajana Dedić Starović i njen tim suradnica i suradnika. O njoj ćete još čuti!

4. Prošle godine si bila dio projekta Femme novuelle kojim se želi popularizirati žensko stvaralaštvo. Svakodnevno svjedočimo iznimnim glazbenim ostvarenjima kantautorica, ali unatoč tome i dalje je potrebno svraćati pozornost na njih. Svjedočiš li i sama predrasudama prema ženama u glazbi?

Svjedočila sam gomili predrasuda na početku karijere. Od toga da “ajde sad iskreno priznam tko mi zapravo piše pjesme” do kojekakvih konflikta s raznim tonskim tehničarima, voditeljima klubova i slično. Dok god mi imamo potrebu naglasiti da je žena napravila umjetničko djelo, tehnički projekt, znanstveni rad ili medicinsku operaciju znači da i dalje imamo problem u društvu. Nadam se da su ovo sve koraci k tome da se počnemo doživljavati prije svega kao ljudska bića.

sara renar

5. Ovih dana kao da se svi pomalo bavimo pogledom na prošlost. Možeš li s nama podijeliti neke najdraže trenutke iz svog glazbenog puta?

Vozili smo se, ima tom koja godina, prema svirci u Nišu i dobila sam zanimljiv upit u inbox fan page-a od jedne djevojke. Ona je naime planirala tu večer zaprositi svoju partnericu i to uz pjesmu “Trebam te” jer im baš ta pjesma mnogo znači. “Trebam te” već dugo nije bio dio našeg standardnog koncertnog repertoara, ali ovakav upit zaista nisam mogla odbiti. E sad kako to već biva sve vremenski gusto na turnejama, klavijaturist Zdeslav je za vrijeme prvog bisa (kojeg izvodim sama) u wc-u (koji je glumio backstage) “skinuo” i prošao pjesmu u klavirskoj verziji da bismo je par minuta potom besprijekorno izveli. Djevojke su i dan danas par, a prošle godine su nam došle na koncert u Crnoj Gori. Bio je to dirljiv susret.

6. A kada pogledaš prema budućnosti, čemu se najviše raduješ po prestanku inicijative #ostanidoma?

Najčvršće ću izgrliti svoju majku.

sara renar

Foto: Zvonimir Ferina

7. Mnogi ne znaju kako bi ispunili ove neobične dane, a meni se čini da je glazba uvijek dobitna kombinacija. Koje albume bi preporučila našim čitateljima?

Činjenica da ljudi ne znaju što bi radili u svom vlastitom domu mi se čini zastrašujućom. U svakom slučaju, evo neki moj prijedlog: Bon Iver – 00 a milion, REM – Automatic for the People, Nick Cave – Push the sky away, Kate Tempest – Let them eat Chaos, FKA Twigs – Magdalene, Fiona Apple – Fetch the Bolt Cutters

8. A koje svoje pjesme bi posebno izdvojila?

To je vrlo nezahvalno pitanje za autora, mislim da mi je samo jedan odgovor dozvoljen. Ove zadnje i ove na kojima tek radim!

9. Što za tebe znači biti dobro?

Biti na miru sa samom sobom. To je ujedno i najteže!

 

Druge zanimljive intervjue možeš pročitati ovdje.

 

Indira Juratek 

 

Foto: Tajana Dedić Starović

Comments are closed.