parallax background

Mogu li stolci biti pametni?

afirmacijska statement majica
10 savršenih poklona za sve žene u tvom životu
9. prosinca 2018.
svemir
Tjedni jyotish horoskop – želja za uspjehom u prvom planu
10. prosinca 2018.
 

Zamislimo samo jednu situaciju prilikom obiteljskog ručka. Odrasli mirno sjede i jedu, a djeca, i to često ona najmlađa, imaju sindrom ‘crva u guzici’. Često to završi nervoznom reakcijom roditelja i pitanjem; pa dobro, možeš li ti barem na sekundu biti na miru?!


 

A što ako ne može? Što ako dijete jednostavno ne može mirno sjediti na stolcu? Odrasli često zaborave da su neka djeca jednostavno živahna, i da im je mirno sjedenje na krutom i statičnom predmetu jednostavno nemoguća misija. Pronašli smo proizvod koji je taj ‘problem’ doslovno pretvorio u dječju igru. A da priča ne stane samo na tome razmišljalo se i o pravilnom motoričkom razvoju djeteta prilikom čega su primjenjeni znanstveni principi.

Inovativni koncept senzornog namještaja odnosno brenda "Tink Things" je razvio dizajnerski studio "Benussi & the Fish" iza kojeg stoji mladi bračni par; Dorja i Ivan Benussi. Izvorna ideja došla je kao nastavak Dorjinog diplomskog rada na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu, a na temu senzomotorno stimulativne edukacijske opreme.

 
 

Photo by Misha Obradovic


 

Svako dijete je različito

Koncept dizajna polazi od ideje da je svako dijete različito i da mu u skladu s time treba pristupiti. Dijete je ili aktivnije ili pasivnije. Može biti osjetljivije na okolinu i osjete iz nje ili se činiti kao da stalno traži dodatne podražaje. U samom pristupu dizajnu, pogotovo kod rada na novim proizvodima, takav stav se odražava u samoj metodologiji. Ne polazi se od potrebe za proizvodom na način: “idemo raditi stolac”, već se promišljaju i usklađuju dječje potrebe i promišljaju načini na koje se tijelu, tj. živčanom sustavu može pomoći da se bolje nosi s osjetnim izazovima. Uz takav pristup prvo se dolazi do nematerijalnih rješenja, vježbi, pokreta, radnji… koje se na kraju transformiraju u objekt. Na taj način su rađeni stolci, a tako će se razvijati i svaki sljedeći proizvod.

 
 

Photo by Misha Obradovic


 

Proizvod su razvili potpuno samostalno

Značajno je i to da su proizvod unutar tri godine razvili potpuno samostalno. Ako vam to zvuči jednostavno napominjem da to uključuje tehničko usavršavanje, pronalazak proizvođača, razvoj brenda, sajmove, financijsko planiranje, pronalazak materijala, testiranje proizvoda i još mnogo međukoraka, a sve bez i jedne kune državnih poticaja što znači da su paralelno obavljali ostale poslove za raznolike klijente.

Tink Things je već dobio i nekoliko važnih strukovnih nagrada i objava u renomiranim časopisima. Među nagradama je i drugo mjesto na izložbi mladih produkt-dizajnera na ovogodišnjem Salone del Mobile u Milanu. Proizvod je trenutno u pretprodaji, a serijska proizvodnja kreće uskoro.

 
 

Photo by Marija Gasparovic


 

Ika i Mia

Trenutno su u fazi pretprodaje dva modela:

"Ika" je stolac-ljuljačka. Idealna je za one malce koji jednostavno ne mogu sjediti na mjestu. Zamislimo samo klasičnu situaciju za vrijeme ručka kada dijete pleše s jedne strane stolca na drugu, naginje se i zavlači pod stol. U takvim slučajevima stolac obavlja lavovski dio posla amortizirajući gibanje. Uz to je dokazano da djeluje umirujuće i pomaže pri koncentraciji što je opet praktično prilikom ativnosti poput čitanja ili crtanja.

 
 

Photo by Misha Obradovic


 

Model "Mia" omogućava jednu od najdražih dječjih aktivnosti: skrivanje i zavlačenje. Stolac koji bi se mogao nazvati i foteljom ima fleksibilno sjedište koje se pretvara u kukuljicu. Na taj način se dijete, kada to poželi, može izolirati od okoline ili igrati igru skrivanja.

 
 

Photo by Misha Obradovic


 

Prema riječima autorice reakcije na ovakav koncept su izvrsne.

Povratne informacije imamo od naših brand ambasadora koji su s klincima isprobavali i dokumentirali prototipe stolaca, kao i od djece koja su ih usput isprobavala na sajmovima, snimanjima itd. Roditeljima se sviđa estetika i cijela priča iza dizajna, a djeca ih doživljavaju kao igračke. To je ono što nas najviše veseli. Kad djeca nešto dožive kroz igru i zabavu, onda znaš da je dobro. Njih ne zanima je li nešto korisno, mora im biti zabavno.

 
 

Photo by Moniek Lambregts

 
 

Photo by Rio van der Oest

 
 

Photo by Victoria Askerow

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.