shiatsu

Shiatsu tretman donosi neočekivane beneficije

 

 

Prvi doticaj sa Shiatsu metodom

 

Kad sam prvi put došla svom (tada to još nisam znala) budućem učitelju na shiatsu tretman, došla sam zbog svog fizičkog stanja.

Patila sam od teškog atopijskog dermatitisa, zbog kojeg su mi šake i laktovi bili u zavojima. Također mi je, nakon godina bolova u zglobovima, dijagnosticiran juvenilni reumatoidni artritis zbog kojeg sam pila lijekove i redovito primala injekcije.

Na tretman su me nagovorili roditelji i nisam imala previše očekivanja jer sam kao dijete primila par neugodnih i bolnih shiatsu tretmana i iskreno, to je bilo zadnje što sam htjela probati u tom trenutku. No, tretman je bilo vrlo nježan i ugodan i vraćajući se kući poslije, nisam mogla točno definirati razlog, ali naprosto sam se osjećala dobro i smješkala se.

Moj dermatitis i artritis nisu magično nestali preko noći. Ali tri dana kasnije našla sam se u vlaku na putu za Češku. Naime, dan nakon tretmana naišla sam na forumu temu naslova: “Tko želi besplatno ići u Češku?”. Ne znam kako, ali naprosto sam krenula, sitnice poput rana po rukama i činjenice da se moram primiti za stol da ustanem sa stolice bez bolova nisu mi se u tom trenu činile važne, isto kao ni moj veliki ispit idućeg tjedna.

Bio je to volonterski kamp i ja sam se bacila na kopanje, nošenje, građenje. Pustila sam da mi glina prekrije rane i pravila se jako neustrašivom. Nakon završetka kampa, bilo mi je tako lijepo da sam ostala još desetak dana. Jako mi je pasala tišina sela, spavanje ispod zvijezda i mir. Imala sam puno vremena za razmišljanje i osvijestila sam koliko sam se zbog bolesti osjećala nemoćnom i slabom. Ili je bilo obrnuto?

Po povratku kući vrlo brzo sam saznala za još jedan kamp u Bugarskoj, spremila ruksak i otišla. Umjesto planiranih dva tjedan ostala sam više od mjesec dana, a zatim još bauljala po Bugarskoj i Turskoj tegleći ruksak uzbrdo, testirajući koljena nizbrdo. Osjetila sam kako u meni još ima snage i pomislila sam – mogu što god poželim.

Vrativši se kući upisala sam uvodni tečaj shiatsu škole, naprosto da malo istražim o čemu se tu radi i eto, dosta godina kasnije još to istražujem.

 

 

Shiatsu kao holistička metoda

 

Zato što je holistička metoda, shiatsu ponekad djeluje na neočekivane načine. Nešto što se najčešće događa ljudima koji dođu na tretman jest novi uvid. Dođu zbog bolnih leđa, a osvijeste da ih zapravo više muči nešto drugo: posao, veza, neka odluka koju nikako da donesu. Uvid ne rješava problem, ali je neophodan korak koji predstoji rješavanju.

Prije par godina, dragi čovjek došao mi je na par tretmana zbog bolnih leđa, ali kroz razgovor je iskrsnulo da već godinama on i supruga ne uspijevaju zatrudniti. Dotakli smo se te teme par puta i došli do toga da ih prati i određena doza straha i zabrinutosti zbog nekih zdravstvenih rizika vezanih uz ženino zdravlje u trudnoći pa smo uz rad na leđima radili i na strahu. Nedugo zatim saznala sam da su trudni i sad imaju već pravu curu koja ide u vrtić. Emocije snažno utječu na naš hormonalni sustav pa njihovo osvještavanje i razrješenje može pomoći vraćanju organizma u balans.

Čovjek koji mi je došao zbog bolova u kukovima i leđima, javio mi se slijedeći dan rekavši da je jučer nakon tretmana zaspao u šest poslijepodne u fotelji, a kasnije se samo prebacio u krevet i prospavao cijelu noć. Zaboravio mi je prije tretmana spomenuti da već mjesecima spava isprekidano, samo par sati na noć. Osim što smanjenje bolova svakako pomaže spavanju, shiatsu tretman dovodi organizam u stanje duboke opuštenosti, a ponekad tijelo treba samo podsjetiti kako je moguće opustiti se i ono će to samo učiniti kasnije.

Gospođa koja je došla zbog bolova u leđima, spomenula mi je nakon dva tretmana da joj se, uz smanjenje boli u leđima – poboljšala probava. Bilo joj je neugodno prvi put kad smo se vidjele spomenuti da pati od zatvora i po par dana. Ukočena leđa mogu kroz vezivno tkivo stvarati napetost u crijevima te tako otežavati/usporavati probavu pa njihovo opuštanje omogućava ponovo uspostavljanje normalnog protoka kroz probavni sustav i – redovitost.

 

 

Kako izgleda Shiatsu tretman

 

Zbog čega god došli na shiatsu tretman, to je sat vremena koji ste odvojili za rad na sebi i u kojem, dok se opuštate, misli lete i dotaknu se možda i tema koje inače izbjegavamo ili im se ne stignemo posvetiti pa dolazi do raznih uvida.

U shiatsu tretmanu organizam ulazi u stanje parasimpatikusa (slično kao kad spavate), u kojem se tjelesna tkiva obnavljaju, a podsvjest preuzima glavnu riječ. To omogućuje da dođemo u doticaj s nekim pitanjima koja nas muče malo dublje ispod površine. Također, neko moje pitanje možda vas podsjeti na nešto potisnuto ili naprosto zanemareno (“da, sad kad pitate, uistinu me boli taj gležanj, tako davno je počelo da više to ni ne primjećujem”).

U tretmanu uvijek prođemo cijelo tijelo i radimo na otpuštanju napetosti na koje naiđemo pa je ono na kraju opuštenije i balansiranije, što može pozitivno djelovati i na probleme kojih se nismo izravno dotakli. Na primjer, radom na stopalu koje je napeto i bolno, ublažiti možemo i bolove u koljenu koji su posljedica nepravilnog hoda kojem pribjegavamo kako bismo manje opterećivali stopalo.

Svaki rad na tijelu, od raznih terapija, preko vježbanja i općenito kretanja, sa sobom nosi mnoge dobre posljedice za naše fizičko i mentalno zdravlje. Neke više, a neke manje očekivane, ali uvijek dobrodošle.

 

 

Ivanu možeš pronaći i na:

Tiliastudio

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.