Sitan život ili koliko zapravo sami kreiramo svoju sudbinu (Misli o romanu A Little Life)

 

Možda je ta bespomoćnost samo iluzija koju stvaramo, jer ako smo svi jednaki u biti, možda se i naše sudbine preklapaju?

“A Little Life” roman je američke spisateljice Hanye Yanagihare, koji je prvi put objavljen 2015. godine. Roman prati živote četiriju prijatelja – Judea, Willema, JB-a i Malcolma – koji se upoznaju kao studenti na sveučilištu u New Yorku. Međutim, glavni je fokus romana na Judevoj traumatičnoj prošlosti, koja se razotkriva kroz priču.

Trauma kao ključ koji otključava vrata života

Jude, koji je bio zlostavljan u djetinjstvu, pati od kompleksa manje vrijednosti i samouništavajućeg ponašanja. Njegovi prijatelji, koji su vrlo brižni prema njemu, pokušavaju mu pomoći da se nosi sa svojom prošlošću, ali se suočavaju sa sve većim izazovima kako priča napreduje. Spisateljica nam Judeov život, ali i život ostalih protagonista prikazuje kroz djeliće traume koja čeka do kraja da se spoji u jedan život.

“A Little Life” intenzivna je i emotivna knjiga, koja obrađuje teme poput prijateljstva, traume, depresije i samokažnjavanja. Roman je dobio mnoge nagrade, uključujući i nagradu Kirkus za fikciju te nagradu Nacionalne knjige za fikciju, a mnogi kritičari pohvalili su ga zbog svog slojevitog prikaza ljudske patnje i odanosti.

Oda životu i svakodnevnoj borbi za traganjem smisla

Mnogo je načina na koje bih vam sada mogla opisati i pisati o čemu je sve ovaj roman, a iako se često susprežem od ovakvih radikalnih opisa, za ovaj se roman usuđujem, bez zadrške, reći da nikada do sada nisam pročitala veću odu životu. Životu svakoga od nas. Moć opisivanja svakodnevice koju svaki pojedinac prolazi, borbe koje vodi u svojoj glavi, ali i one stvarne, borbe protiv sudbine i borbe da opstaje na ovom svijetu i pronalazi smisao, ovu knjigu čine toliko teškom i predivnom u isto vrijeme. Tjeskoba i melankolija koja vas prevladava dok čitate knjigu opravdane su, ali cijelo sam se vrijeme pitala: nije li to dio naših svakodnevica? Nije li upravo u tim malim, svakodnevnim, sitnim borbama sakrivena srž našega postojanja, samo opravdanje što smo živi?

Aksiom jednakosti i bespomoćnost nad vlastitom sudbinom

Možda nikada do sada nisam toliko dugo razmišljala o samo jednoj temi kao što je slučaj u ovoj knjizi. Naime, Jude, naš glavni junak, lik koji reprezentira sam život, u jednom cijelom poglavlju bavi se matematičkim aksiomom jednakosti. Aksiom jednakosti kaže da je x uvijek jednak x. Ukratko, tumačeno iz vizure glavnog lika, bez obzira na to što radiš, koje okolnosti mijenjaš i trudiš se drugačije, na kraju se uvijek vratiš na “izvorno” sebe, na ono za što si predodređen, bez obzira na to što je to čemu se vraćaš, odnosno što si ti sam u svojoj biti i sudbini od početka. Odnosno, prema aksiomu jednakosti, prepušteni smo sudbini i bez obzira na to što radili, ona na kraju uvijek nađe put da bude ono što je s nama naumila. To u neku ruku može i biti točno, jer bez obzira na to koliko se trudili, svi mi idemo svome kraju, a taj je kraj naša konačnost. No što kada nemamo dovoljno motivacije da između početka i svoje konačnosti učinimo ovaj malen ali snažan život vrijednim življenja? Koliko je aksiom jednakosti stvarno istinit? Koliko smo mi kao ljudska bića zapravo jednaki, a koliko su naše sudbine različite?

Aksiom jednakosti kaže da je x uvijek jednak x, ali koliko smo uistinu jednaki, kad nam sudbina određuje put? Iako imamo slobodu da odlučujemo o svom životu, često se osjećamo bespomoćni, u moru života što se ispred nas otvara. Ali možda je ta bespomoćnost samo iluzija koju stvaramo, jer ako smo svi jednaki u biti, možda se i naše sudbine preklapaju? I možda nije važno što nas čeka, na kraju tog dugog puta, važno je da znamo da smo sami sebi “jednaki” (autentični, svoji, dosljedni sebi?), u svojoj biti i svojoj sudbini.

Ovaj tekst nema zaključka, ne može ga ni imati. I baš kao što i svaki naš život zaključak dobije tek kada ispuni svoju “sudbinu”, ma što god pod pojmom “sudbina” mi mislili, tako i ovaj tekst ostavljam na zaključak čitatelju, ma što god on na ovom kraju pomislio.

 

Ostale prijedloge knjiga koje valja pročitati potražite u rubrici DOBRA KNJIGA.

 

 

Martina Kolarić

Foto: Pexels, PR

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.