parallax background

Sjeme dobra: Stiglo je proljeće! Ili je još zima?

16. travnja 2021.
arhetip pandore
Saznajte vlada li vama arhetip Pandore
15. travnja 2021.
jogiji pomažu
Humanitarna konvencija: Jogiji pomažu
17. travnja 2021.

 

Živjeti u skladu sa svojom biologijom…

Kad sam ja išla u osnovnu školu, veljača je još bila „prevrtača“. Čini se da je to zadnjih godina s intenziviranim klimatskim promjena postao travanj!

Uz mnogo priželjkivane kiše, bilo je i snijega te se nadam da niste još sadili vani, osim vrsta kojima odgovara hladnoća. Često se stvari odvijaju baš kako trebaju, stoga umjesto da se uzrujavam što još nisam u vrtlarskim radovima do vrata (kao što sam bila prošle godine), koristim ovo vrijeme da istražujem o trudnoći, nužnim stvarima za bebu i postpartum oporavku. Moram priznati da sam u ušla „baby momzilla mode“ i već nabavila nekoliko većih stvari, iako se još držim pod kontrolom. Namjerno još ne istražujem sam porod, iako imam dobru ideju što želim i gdje, ali o tome poslije. Kako je dosta zahladilo, osim redovitih šetnji sa psima nisam previše vani, stoga sam se okrenula više svojim kućnim biljkama. Ako nemate kuću s vrtom ni balkon, to ne znači da se ne možete okružiti zelenilom, o čemu ima sve više sadržaja te je zelenilo postalo veliki trend u uređenju interijera. Niti neiskustvo nije nikakva prepreka. To govori osoba koja do svoje 30 godine nije imala niti jednu biljku u kući (mama je bila poznata po nehotičnom „ubijanju“ svega zelenog). Stoga se ne bih htjela u ovoj kolumni ograničavati samo na uzgoj vrta, jer nemaju svi mjesta ni vremena za vrt. Bitno je okružiti se životom. Stoga bih dala nekoliko kratkih preporuka ako želite krenuti u svijet kućnog vrtlarenja, a time unaprijediti ne samo ugodu boravka u zatvorenim prostorima, nego i mentalno zdravlje.

sobne biljke

Ovo su savjeti za sve anksiozne nove „mame“ i „tate“ sobnih biljaka (tu ubrajam prvenstveno sebe):

1. Nabavite otporne tropske biljke

Stvarno nisam stručnjak, ali u zadnje tri godine skupila sam pristojan broj biljaka, a većina ih je živa i u dobroj su formi. Od svih biljaka koje sam dobila ili kupila, jedine s kojima nisam imala ozbiljnih problema su klasične tropske biljke. Pri tome mislim na sljedeće vrste: Monstera, Dracena, Spathiphyillum, Anthurium, Ficus, čak i orhideja phalaenopsis, koja često glasi kao vrsta teška za održavanje. Bilo koju možete povoljno nabaviti ne samo u svakom vrtnom centru, nego i u običnim trgovačkim lancima. Odlične su za pročišćavanje zraka u prostoru, podnose svaku vrstu osvjetljenja osim ako nisu u čistom mraku ili na žarkom suncu, zahtijevaju povremeno zalijevanje i ne smeta im propuh ni puno drugih faktora na koje su druge vrste osjetljive. Možete ih držati u svakoj sobi uključujući kupaonicu (ako ima prozor).

sobne biljke

2. Pravilo „prsta“ za zalijevanje

Pravilo ide: zalijte bilje pošteno odstajalom vodovodnom vodom, a nakon tjedan/dva/tri stavite vrh prsta u zemlju do kraja nokta i ako je suha, zalijte opet. Ako je vlažna, zalijete tek kad je zemlja posve suha. Za orhideje također, kad je korijenje posve bijelo, potopite je u vodi 20-30 minuta, ocijedite i vratite u ukrasnu posudu. To je cijelo pravilo. Ovisno o godišnjem dobu možda ćete zalijevati češće ili rjeđe (tj. ovisno što „kaže“ prstić). Osobno ne vodim nikakav kalendar zalijevanja nego prakticiram pravilo prsta i pipam listove da provjerim razinu trugora – kad je biljka posve iscrpila zalihe vode, lišće postaje mlohavo i mekano, dakle razina turgora je opadala i potrebno je hitno zalijevanje. Najveća greška koju sam radila u početku je da bih ubila biljku s previše ljubavi tj. zalijevanja. Biljke puno bolje podnose malo suše, nego previše vode. No ne treba čekati predugo, jer potpuni gubitak turgora se ne može vratiti i biljka umire.

sobne biljke

3. Nijedno mjesto nije fiksno

S vremenom sam shvatila da kućne biljke nekad vole promijeniti mjesto boravka. Iz nekog samo njima poznatog razloga, odjednom im više ne odgovaraju uvjeti npr. u dnevnoj sobi i daju vam znakove da nisu baš sretne, a kad ih premjestite u npr. kuhinju, odjednom posve živnu. To može biti i sezonski i shvatila sam da ne trebam paničariti kad mi biljke pokažu da im nešto smeta, nego razmisliti što joj ne odgovara: previše svjetlosti i topline ili premalo, previše ili premalo vlage, propuh itd. te prema tome promijeniti lokaciju. Prije sam doslovno imala anksiozne napade kad bi biljka počela gubiti listove i slične simptome, misleći da se razbolila ili da se nisam dovoljno dobro brinula za nju. Premještaj je gotovo uvijek je bio odlično rješenje, a na taj način se isto možete poigrati unutarnjim uređenjem prostorija.

sobne biljke

Dakle, to je stvarno to. Povremeno u vodu za zalijevanje stavim odgovarajuće tekuće gnojivo prema uputi, ali kad se sjetim. Pratim kako biljke izgledaju, daju li nove listove ili ih više odbacuju, pokušavam shvatili koliko su zadovoljne i prema tome reagiram. Presadila sam one čiji je korijenov sustav potpuno zapunio posudu nakon 2 godine. I to mi se čini da je korisnije – bolje malo pričekati da im bude tijesno nego ih presađivati dok se korijenov sustav nije dovoljno razvio. Tako je biljka u manjem šoku i kao da je doživjela olakšanje što je dobila veću „kuću“. Pročitajte upute za njegovanje svake biljke, pošpricajte ih povremeno s vodom iz štrcaljke, ali stvarno, manje njege se pokazalo odlično za ove „početničke“ vrste. Stoga hrabro, krenite s jednom-dvije biljke i ako shvatite princip, uskoro biste mogli živjeti u maloj džungli kao i ja. A onda se prebaciti na veće izazove kao vrt na balkonu ili u dvorištu. Kako se kaže, samo polako ili „baby steps“…

 

Kolumnu Sjeme dobra možete čitati ovdje. 

Ako vas zanimaju slične teme možda želite pročitati Briga o sobnim biljkama: što nam govori njihov izgled

 

Eva Luna

– Okolištarka po struci, potajno želi biti Superwoman za rješavanje svjetskih problema. Pokušava krenuti od sebe. Ovisnica o knjigama i čaroliji, zaljubljena u mudrost Prirode i Svemira.

 

Foto: Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.