parallax background

Sjeme dobra: Stiglo je proljeće!

2. travnja 2021.
matija hiršman
Kreativna Matija Hiršman s nama je podijelila ideje za najljepši blagdanski stol
1. travnja 2021.
autizam dijete
Povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu donosimo priču jedne majke
2. travnja 2021.

 

Živjeti u skladu sa svojom biologijom…

U zraku se napokon osjete proljetni mirisi, a stol i stolice su već tjedan dana na terasi. Iako vidim da vrtu trebaju proljetne kiše, posebno s obzirom na sušnu veljaču i ožujak, uživam u suncu i vanjskom zraku.

Zadnjih tjedan dana kao da sam izronila iz nekog čudnog raspoloženja, ne baš sjetnog ili lošeg, ali svakako pritisnutom brigama i trudničkim tegobama prvog tromjesečja. Ne bih se vadila na trudničku „kartu“, ali sad kad sam opet dobro, vidim da nisam baš bila sva svoja. Osim što sam duže vrijeme provela na kruhu, siru i čaju (koji su mi jedini odgovarali), psihički nisam imala volje za svoj vrt, ni za mnogo drugih stvari koje mi inače pričinjavaju zadovoljstvo. No neke stvari su bile pojačane – mirisi i nezasitna želja za prisutnošću vode, kiše i vodenih tijela, što je rezultiralo čestim šetnjama uz Savu i obližnja jezera te rezervacijom za vikend uz more. Ne bih to znala objasniti, ali uvijek sam vjerovala svom instinktu i čini mi se da me energija vode „sačuvala“ od gorih simptoma.

U međuvremenu, proljeće polako dolazi u moj vrt, japanske trešnje su se razlistale, kao i jedna breza, dok druga malo sporije. Novo zasađene voćke pupaju, jabuka bi svaki čas mogla pustiti listove. Menta i vlasac su počeli bujati, kao i grm rikole, taman spreman za malu salatu. Sve u svemu, život se lagano budi, ali radovi u vrtu još nisu počeli. Kako su mi sad moždane vijuge sve više na broju, sjetila sam se da smo prošle godine u ovo vrijeme već bili u velikim zemljanim radovima. Moram biti iskrena, nisam još obavila ni unutarnju sadnju! Sjemenke još sjede u kutiji na stolu, gledajući me optužujućim pogledom. Prema mojim vrtnim bilješkama, za mnoge moje vrste nije kasno (štoviše!), a neke već mogu saditi u travnju direktno u gredice. Nadam se da ste ih vi stigli posaditi i da lijepo napreduju! Prednost je što smo još uvijek rano u sezoni, stoga je vrijeme da zaprljam ruke i prionem na vrtne radove.

sjeme dobra

U svakom slučaju, sad kad sam opet dobro, treba krenuti s osnovama, a to je kvalitetna zemlja i prihrana (ljepši naziv za gnojenje). Podijelila bih „recept“ za zemlju u vanjskim gredicama koji je kod nas pokazao odlične rezultate. Nakon što smo stavili travu i usitnjene grane kao bazu, dodali smo oko pola volumena gredice zemlju s kokosovim vlaknima (dehidrirana organska zemlja 50 L, HomeOgarden), a drugu polovicu volumena zemlju za sadnju iz vrtnog centra (u našem slučaju Zrinjevac). Na tu smjesu smo dodali organskog eko kravljeg gnojiva u peletima te oko 60 L humusa kalifornijskih glista po gredici iz obližnjeg OPG-a („Vrčković“). Kako su gredice dosta velike (2×1,5m i 3×1,5m), miješanje uz dodavanje vode trajalo je neko vrijeme, no rezultat je bila prozračna i bogata zemlja, a koja je zahvaljujući kokosovim vlaknima odlično zadržavala optimalnu vlagu, što je smanjilo količinu zalijevanja. U cijeloj sezoni sam samo jednom dognojila tekućim gnojivom, a možda niti to nije bilo potrebno. Jedino što žalim je što nisam koristila malč do sredine sezone, koji je stvarno koristan protiv korova i isušivanja zemlje u ljetnim mjesecima.

sjeme

U zaključku, za prekrasnu zemlju i zdrave biljke, pokazala se korisna kombinacija obične vrtne zemlje s onom koja sadrži kokosova vlakna, prirodna gnojiva te malč. Ove godine zasad nećemo dodavati zemlju, niti smo je prevrtali, nego ćemo je samo očistiti od korova, pognojiti i dodati malč pri sadnji. Za biljke koje se još mogu saditi unutra, nabavila sam također zemlju s kokosovim vlaknima (Substratica Profi Mix, HomeOgarden), jer vjerujem da će pokazati ista korisna svojstva u teglicama. Navela sam točno proizvođače zemlje koje sam koristila, no nije problem ako ih ne možete nabaviti u svom vrtnom centru. Glavno da kupite kvalitetnu zemlju sa sličnim sastavom i time i svojstvima, a humus kalifornijskih glista često imaju razni OPG-ovi, nekad čak i vrtlari iz susjedstva koji ga sami proizvode. Možda se čini kao skuplje početno ulaganje, ali dugoročno se isplati, jer štedi vodu i čestu gnojidbu, a biljke su zdrave i otporne.

Do sljedeće kolumne, sretno sa sadnjom i uživajte u ranom proljeću!

 

Kolumnu Sjeme dobra možeš čitati ovdje. 

 

 

Eva Luna

– Okolištarka po struci, potajno želi biti Superwoman za rješavanje svjetskih problema. Pokušava krenuti od sebe. Ovisnica o knjigama i čaroliji, zaljubljena u mudrost Prirode i Svemira.

 

Foto: Unsplash, Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.