matija cvek

Slušaj kako je ovo dobro: Matija Cvek i Eni Jurišić te Nela

 

Iako je pojava novih lica na glazbenoj sceni prilično uobičajena pojava u suvremenoj glazbenoj industriji u svijetu pa tako i u Hrvatskoj, mnogo su rjeđi primjeri mladih i talentiranih izvođača koji su ujedno i tekstopisci svojih pjesama, posebice kad je riječ o pop sceni gdje se izvođačima nerijetko nude uhodani sustavi u koje se mogu uklopiti.

Matija Cvek i Antonela Đinđić – Nela dvoje su mladih izvođača koji su se očigledno poveli lekcijom iz tetrisa – kad se uklopiš, nestaneš – i odlučili stvoriti svoje mjesto na sceni svojim glazbenim izričajem te su je obogatili svojim novim pjesmama koje će u kratkom roku zasigurno postati hitovi s čestim boravištem na glazbenim postajama u čitavoj zemlji.

matija cvek

Matija Cvek posljednje tri godine sa svakom pjesmom koju izda pokazuje kako ne samo da osjeća glazbu, već i razumije scenu i publiku, pa od hita Visine, preko Praviš me ludim, Drama, Nasloni se, na kojoj je gostovao i izvrsni Matija Dedić, pa sve do Ptice, Matija svojom posljednjom pjesmom, ljubavnom baladom Trebaš li me u izvedbi s Eni Jurišić, još jednom dokazuje svoju konzistentnost u stvaralaštvu i potvrđuje kako definitivno nije ovdje da bi u povijest hrvatske glazbe bio upisan kao one hit wonder. Dapače, prema stručnoj literaturi ekonomije poslovanja potrebne su najmanje dvije godine konzistentnog rada, uspjeha i brendiranja kako bi se postavili čvrsti temelji, a Matija je to, čini se, ozbiljno shvatio i odlučio kako na scenu nije došao da bi se naklonio i otišao, već da bi ostao.

Posljednji korak na tom putu upravo je balada suvremenog zvuka Trebaš li me u kojoj osim Matije briljira i fantastični vokal filmski lijepe Eni Jurišić, koju je šira javnost prvi put upoznala pred pet godina kroz dojmljive nastupe u showu „The Voice“. Pjesma je izdana 25. siječnja, a u prvih tjedan dana prikupila je preko 300.000 pregleda na YouTubeu i time već sad potvrdila da je hrvatska pop scena obogaćena moćnom baladom suvremenog, minimalističkog zvuka koji ostavlja mnogo prostora za interpretaciju emocije, što je ovo dvoje prijatelja i kolega i više nego pošlo za rukom. Nesumnjivo je da je pitanje tek kada će se, a ne hoće li se i ova pjesma pribrojati na njegovu (sad već prilično konkretnu) listu hitova koje publika poput zbora uglas pjeva s njime na svim njegovim nastupima.

Antonela Đinđić, umjetničkog imena Nela, 2. veljače je izdala novi singl – Problem. Dok su njene pjesme od početka bile u pravilu balade, singl Melodrama, objavljen na istoimenom albumu u lipnju prošle godine, najavio je neki drugačiji smjer u kojemu je ona sama osjetno prisutnija. To i ne čudi s obzirom na činjenicu da ona sama potpisuje i tekst i glazbu. Vesela, topla, prpošna, otkačena – to su riječi kojima bi ju opisao bilo tko tko ju je imao prilike upoznati. Istim riječima mogli bi se opisati i njen Problem, koji se također nalazi na albumu Melodrama, i spot za tu pjesmu – i to već u prvih nekoliko sekundi!

Refren ove pjesme jedan je od onih koji na prvo slušanje ulaze u uho i traže repeat pjesme – moraš ga još barem jednom čuti! Iako je kolektivna atmosfera još uvijek onako zimski uspavana i usporena, kako to već biva početkom drugog mjeseca kad smo svi već pošteno umorni od hladnoće (a više nema ni lampica da ju učine romantičnijom nego što to ona jest!) i tko zna koliko slojeva odjeće, velikih šalova i debelih kaputa, Nela i auditivno i vizualno priziva pokret, buđenje, boje i odjednom se čini kako ova zima ipak neće biti vječna i da je proljeće na vratima. Od nastupa u emisiji the Voice pa preko nastupa u emisiji A strana, Nelin je snažan vokal svaki put jasno dao do znanja da se u njoj krije ozbiljan potencijal i da bismo njeno ime trebali zapamtiti jer njeno vrijeme tek dolazi. Vrhunski otpjevati tuđu pjesmu, kako to ona itekako zna, nije nimalo lako, ali još je teže postaviti svoju priču i pronaći svoje mjesto na sceni i kao izvođač i kao autor. Nela ga polako, ali sigurno zauzima i bit će fantastično vidjeti što će nam njena kreativnost i talent donijeti u budućnosti.

 

 

Martina Crnolatec

– Uvijek imam nešto za reći. Kad su mi rekli da previše pričam, počela sam pisati. Riješeno! 

 

Foto: Promo

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.