parallax background

Slušaj kako je ovo dobro: Matija Cvek i Eni Jurišić te Nela

dan crvenih haljina
Dan crvenih haljina: Crvene haljine za hrabre žene
3. veljače 2022.
boris štok
Boris Štok ima sjajnu novu pjesmu Netko poput nas koju prati fantastični video
4. veljače 2022.

 

Iako je pojava novih lica na glazbenoj sceni prilično uobičajena pojava u suvremenoj glazbenoj industriji u svijetu pa tako i u Hrvatskoj, mnogo su rjeđi primjeri mladih i talentiranih izvođača koji su ujedno i tekstopisci svojih pjesama, posebice kad je riječ o pop sceni gdje se izvođačima nerijetko nude uhodani sustavi u koje se mogu uklopiti.

Matija Cvek i Antonela Đinđić – Nela dvoje su mladih izvođača koji su se očigledno poveli lekcijom iz tetrisa – kad se uklopiš, nestaneš – i odlučili stvoriti svoje mjesto na sceni svojim glazbenim izričajem te su je obogatili svojim novim pjesmama koje će u kratkom roku zasigurno postati hitovi s čestim boravištem na glazbenim postajama u čitavoj zemlji.

matija cvek

Matija Cvek posljednje tri godine sa svakom pjesmom koju izda pokazuje kako ne samo da osjeća glazbu, već i razumije scenu i publiku, pa od hita Visine, preko Praviš me ludim, Drama, Nasloni se, na kojoj je gostovao i izvrsni Matija Dedić, pa sve do Ptice, Matija svojom posljednjom pjesmom, ljubavnom baladom Trebaš li me u izvedbi s Eni Jurišić, još jednom dokazuje svoju konzistentnost u stvaralaštvu i potvrđuje kako definitivno nije ovdje da bi u povijest hrvatske glazbe bio upisan kao one hit wonder. Dapače, prema stručnoj literaturi ekonomije poslovanja potrebne su najmanje dvije godine konzistentnog rada, uspjeha i brendiranja kako bi se postavili čvrsti temelji, a Matija je to, čini se, ozbiljno shvatio i odlučio kako na scenu nije došao da bi se naklonio i otišao, već da bi ostao.

Posljednji korak na tom putu upravo je balada suvremenog zvuka Trebaš li me u kojoj osim Matije briljira i fantastični vokal filmski lijepe Eni Jurišić, koju je šira javnost prvi put upoznala pred pet godina kroz dojmljive nastupe u showu „The Voice“. Pjesma je izdana 25. siječnja, a u prvih tjedan dana prikupila je preko 300.000 pregleda na YouTubeu i time već sad potvrdila da je hrvatska pop scena obogaćena moćnom baladom suvremenog, minimalističkog zvuka koji ostavlja mnogo prostora za interpretaciju emocije, što je ovo dvoje prijatelja i kolega i više nego pošlo za rukom. Nesumnjivo je da je pitanje tek kada će se, a ne hoće li se i ova pjesma pribrojati na njegovu (sad već prilično konkretnu) listu hitova koje publika poput zbora uglas pjeva s njime na svim njegovim nastupima.

Antonela Đinđić, umjetničkog imena Nela, 2. veljače je izdala novi singl – Problem. Dok su njene pjesme od početka bile u pravilu balade, singl Melodrama, objavljen na istoimenom albumu u lipnju prošle godine, najavio je neki drugačiji smjer u kojemu je ona sama osjetno prisutnija. To i ne čudi s obzirom na činjenicu da ona sama potpisuje i tekst i glazbu. Vesela, topla, prpošna, otkačena – to su riječi kojima bi ju opisao bilo tko tko ju je imao prilike upoznati. Istim riječima mogli bi se opisati i njen Problem, koji se također nalazi na albumu Melodrama, i spot za tu pjesmu – i to već u prvih nekoliko sekundi!

Refren ove pjesme jedan je od onih koji na prvo slušanje ulaze u uho i traže repeat pjesme – moraš ga još barem jednom čuti! Iako je kolektivna atmosfera još uvijek onako zimski uspavana i usporena, kako to već biva početkom drugog mjeseca kad smo svi već pošteno umorni od hladnoće (a više nema ni lampica da ju učine romantičnijom nego što to ona jest!) i tko zna koliko slojeva odjeće, velikih šalova i debelih kaputa, Nela i auditivno i vizualno priziva pokret, buđenje, boje i odjednom se čini kako ova zima ipak neće biti vječna i da je proljeće na vratima. Od nastupa u emisiji the Voice pa preko nastupa u emisiji A strana, Nelin je snažan vokal svaki put jasno dao do znanja da se u njoj krije ozbiljan potencijal i da bismo njeno ime trebali zapamtiti jer njeno vrijeme tek dolazi. Vrhunski otpjevati tuđu pjesmu, kako to ona itekako zna, nije nimalo lako, ali još je teže postaviti svoju priču i pronaći svoje mjesto na sceni i kao izvođač i kao autor. Nela ga polako, ali sigurno zauzima i bit će fantastično vidjeti što će nam njena kreativnost i talent donijeti u budućnosti.

 

 

Martina Crnolatec

– Uvijek imam nešto za reći. Kad su mi rekli da previše pričam, počela sam pisati. Riješeno! 

 

Foto: Promo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.