smilje

Smilje za nježnost i self love – Otočka romansa

 

Zamisli sliku:
Ljetno se sunce lijeno razlijeva po bosim ramenima, otpuhuješ pramen kose sa čela ispod šešira, saginješ se otkinuti novi stručak zlatnog cvijeća, ali ti više ne stane u šaku pa ga prebacuješ u platnenu kesu koja ti visi oko pasa.

Jedini zvukovi koji ti ispunjavaju uši su zrikavci, cvrčci i pčele, te ples grana maslina koje te okružuju u prostranoj prirodi, netaknutoj, divljoj, nepripitomljenoj. Nekoliko dana kasnije, nakon što se u hladnoj i mračnoj prostoriji prosušilo i ostalo bez svoje faune, nježno ga polažeš u teglice i zalijevaš hladno prešanim biljnim uljem. Na glas pjevušiš, nisi ni svjesna da njemu pjevaš, dok ispisuješ naljepnicu s podacima. Minimalno 40 dana maceriranja, tko će izdržati…

Neću lagati pa reći da mi je ovako prozaično bilo cijelo djetinjstvo jer tek danas u potpunosti uživam u ovoj sceni i radnji, ali mi je svakako bio nezaobilazan dio života.

Moj je hvarski dom oduvijek mirisao za začinsko i ljekovito bilje. O začinskom me učio tata, a znanje o ljekovitim i iscjeljujućim biljkama dobila sam od svojih pretkinja, vještica (op.a. vještih žena).

Lavanda, gospina trava, ružmarin, metvica, kadulja… i zlatno smilje, moj najdraži eliksir.

smilje

Smilje/Imortela(besmrtna)/Cmij (dijalekt)
Lat. Helichrysum italicum (helios-sunce, chrysos-zlato, italicum-lokalitet, Italija)

Smilje se spominje i u legendama i epovima, poput Ilijade u kojoj se Odisej zaljubio u Nausikaju, koja ljepotu duguje besmrtnom cvijetu, te legende o Apolonu koji je nosio krunu od smilja. Obje priče ističu besmrtnost smilja, cvijeta koji ne vene ni kad se ubere. I točno je, ne vene, samo se posuši, a ako ga posušite u mračnoj prostoriji zadržat će i boju zauvijek.

Smilje je iznimno ljekovita biljka i njegova je uporaba šarolika, no ono po čemu je najpoznatije je snažno djelovanje u prevenciji starenja kože, te njenoj regeneraciji (zbog čega je kozmetička industrija najveći korisnik). U parfemskoj industriji se koristi kao fiksator, no zbog svoje cijene više ga biraju proizvođači prirodnih parfema.

Izuzetno je skupo, otprilike tona cvjetova je potrebna za litru ulja, a da bi ulje imalo garanciju kvalitete, mora biti brano ručno, bez industrijskih i mehaničkih strojeva/alata (zbog transfera neželjenih čestica u nježnu strukturu cvijeta i ulja).
Cvate tokom lipnja, bere se krajem lipnja/početkom srpnja, ovisno o lokalitetu.

Napomena za solo sakupljače samoniklog smilja: nikad nemojte obrati/obrstiti cijeli grm, ostavite makar jednu četvrtinu i nemojte ga čupati s korijenjem, osim ako ga nećete presaditi (preporučam, ja sam ga uspjela kultivirati i lijepo raširiti u Zagrebu).

smilje

Kako djeluje na kožu:

-antiseptički, pročišćava
-potiče proizvodnju kolagena
-poboljšava elastičnost tkiva
-pomaže u borbi protiv slobodnih radikala
-pomaže izmjeni tvari u tkivu
-potiče mikrocirkulaciju
-pomaže detoksikaciju kože
-potiče rast novih stanica i štiti ih
-uklanja mrlje i sl. nepravilnosti na koži
-pomaže brže zacjeljivanje
-prevenira nastanak masnica nakon udarca (ako se odmah namaže eteričnim uljem, razblaženom u baznom)
-pomaže kod ožiljaka (zacjeljivanje, smanjenje vidljivosti) i strija
-smanjuje bore
-čini kožu ujednačenom i blistavom

smilje

U tradicionalnoj uporabi, smilje se koristi za:

-kožna oboljenja (rane, rosacea, psorijaza, ekcem, edem, cirkulacija, artritis, reumatizam)
-jetrene tegobe (visoki kolesterol, ciroza)
-pomoć dišnim putevima
-kod migrene, astme i bronhitisa
-kao pomoć kod ovisnosti
-kod problematične probave
-smanjuje napetost i ublažava stres

Smilje koristimo u obliku hidrolata, eteričnog ulja, macerata u biljnom ulju, čaja i kao začin u kulinarstvu.

U kulinarstvu se koristi kao začin jelima (doduše rijetko, kao da je rezervirano samo za znalce), dodatak medu ili za aromatiziranje maslinovog ulja.

Slobodno mogu zaključiti kako od svih biljaka, smilje koristim u najviše oblika. Dio je mog svakodnevnog čajnog rituala (koristim vlastiti blend metvice, stolisnika, kadulje, gospine trave i smilja (bez recepture, sve odoka)), uvijek imam malu bočicu aromatiziranog maslinovog ulja za one koji vole malo gorče okuse, te ga već par godina koristim u prirodnoj kozmetici i parfemima koje proizvodim na @forya_skincare

smilje

Jedino što kod smilja ne uživam jest njegov miris, ali ga je srećom u kozmetici lako zamaskirati drugim eteričnim uljima, pa osim ljekovite, na koži imam i mirisnu komponentu.

Ovo je treća godina da koristim samo prirodnu kozmetiku, većinu sama izrađujem i sad već sa priličnom sigurnošću mogu reći da ako ovako nastavim, do 60. ću izgledati kao da mi je 30 😉

Ako već niste, nadam se da ćete nakon ovoga makar razmisliti o implementaciji smilja u svoj život.
Ako vas zanima više o smilju i njegovoj primjeni, slobodno mi se javite 🙂

Namaste

 

Maja Mačković 

mindfulmind.eu

 

Foto: @bigmammamm

Regresoterapeutkinja i trenerica mindfulnessa, hiper kreativka sa zlatnim rukama. Svoje traume i boli sam pretvorila u iskustva pomoću kojih danas vodim žene na put samoiscjeljenja i ljubavi prema sebi. Njegujem menstrualnu mudrost, ženske cikluse, živim svoju slobodu i obožavam život.

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.