parallax background

Spomenici u borbi za zabranu plastičnih vrećica u Hrvatskoj

dunja gulin
Najava predavanja: Dunja Gulin – Slatko bez grižnje savjesti
20 svibnja, 2019
nulta točka
Nulta točka – najsuptilnija razina stvaranja
22 svibnja, 2019

 

Spomenici diljem zemlje osvanuli su ovih dana s aktivističkim porukama. Desetak statua slavnih, ali i neznanih ličnosti, u znak prosvjeda protiv masovne upotrebe plastičnih vrećica, "ponijelo" je u grad svoje platnene torbe, podržavši tako kampanju Greenpeacea u Hrvatskoj.

Zbog loše kvalitete plastične vrećice se kratko koriste, zbog niske cijene dijele se nekontrolirano, okolišu nanose štetu, a jednostavno je zamijeniti ih alternativama. Jedino će zabrana laganih plastičnih vrećica za nošenje bitno popraviti situaciju, poručuju iz Greenpeacea, stoga su pokrenuli peticiju kojom traže njihovu zabranu.

U dva i pol mjeseca peticiju je potpisalo više od 40.000 ljudi. To pokazuje da unatoč njihovoj sveprisutnosti, raste svijest o štetnosti vrećica i jednokratne plastike općenito. “Ljudi zapravo žele da se svoj toj silnoj plastici stane na kraj, da ih se prestane na svakom koraku nutkati vrećicama i zatrpavati plastičnom ambalažom. Građanke i građani su složni u tome da je potrebno sistemsko rješenje te pokazuju iskrenu volju da u svakodnevnom životu potraže alternativu”, poručila je Petra Andrić, Greenpeceova voditeljica kampanje.


 

 

U Hrvatskoj je na snazi obavezna naplata laganih plastičnih vrećica za nošenje (do 50 mikrona), uz iznimku tzv. vrlo laganih za koje treba stajati obavijest „Vrećice koristite štedljivo“. Ova odredba stupila je na snagu u siječnju 2019., ali na brojnim mjestima se ne provodi uopće ili je provedba neadekvatna. U Greenpeaceu smatramo da se na ovaj način neće postići namjera Direktive o plastičnim vrećicama da maksimalna potrošnja po glavi stanovnika bude 90 laganih plastičnih vrećica po osobi do kraja 2019., odnosno 40 do kraja 2025.


 

 

Greenpeaceova peticija za zabranu plastičnih vrećica i dalje je otvorena za potpisivanje na poveznici.


 

 
 

Foto: Greenpeace

1 Comment

  1. Nadam se da su i splitski spomenici dobili priliku ući u ovu predivnu akciju, posebno moj Lumin na križanju Vukovarske i Domovinskog rata.
    Potpisala sam peticiju i srcem i dušom sam uz ovu akciju za promjene u našoj svijesti i našim životima, a za bolje sutra planete Zemlje.

    Srdačno

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.