dan očeva

Danas se obilježava Dan očeva!

 

Danas je Dan očeva, dan posvećen očevima, očinstvu i utjecaju očeva u društvu. U različitim zemljama svijeta obilježava se drugog nadnevka.

U Hrvatskoj se slavi 19. ožujka te je povezan s blagdanom svetog Josipa, svetcem koji se smatra zaštitnikom očeva i Isusovim ocem.

Obilježavanje Dana očeva

Prvi Dan očeva je obilježen 1908. godine u SAD-u nakon velike rudarske katastrofe u kojoj je poginulo više od 250 očeva. Obilježavanje dana očeva se ubrzo proširilo po cijelom SAD-u, a potom i svijetu.

Na današnji datum Dan očeva slave i Portugal, Španjolska, Italija, Švicarska, Honduras… Ostale zemlje imaju svoje dane pa tako npr. Njemačka Dan očeva obilježava 40 dana nakon Uskrsa.

dan očeva

Važnost uloge očeva

Odnos s ocem vrlo je važan za emocionalni, socijalni i intelektualni razvoj djeteta te nas upravo ovaj odnos često oblikuje, utječe na naše stavove, uvjerenja, odnos prema sebi i životu. Upravo kroz razumijevanje tog odnosa možemo dobiti odgovore na mnoga pitanja o sebi.

Posljednje desetljeće svjedočimo promjeni očinske figure u obitelji, većina očeva gradi sa svojom djecom bliskiji odnos, ravnopravno sudjeluju u odgoju te općenito imaju veću podršku i prihvaćanje nego što su to imali očevi starijih generacija.

Uloga oca je svakom djetetu važna pa na ovaj dan zahvalite svim očevima na njihovoj ulozi, trudu, prisutnosti, razigranosti i potpori koju pružaju djetetu.

dan očeva

Foto: Pexels

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.