parallax background

Sretan rođendan najvećem hrvatskom pjesniku Danijelu Dragojeviću

soultree kozmetika
Isprobala sam SoulTree liniju proizvoda za njegu kose i sada znam zašto su svi oduševljeni
27. siječnja 2022.
afrirmacije
Feel Good afirmacije za početak dana
28. siječnja 2022.
 

Danijel Dragojević (Vela Luka, Korčula, 1934.) najveći je hrvatski pjesnik. Poznato je da njegove zbirke imaju samo jedno izdanje, nemaju predgovor ili pogovor, on ne daje intervjue, ne pojavljuje se javno...


 

Miljenko Jergović je o Dragojeviću rekao " O Danijelu Dragojeviću bi trebalo govoriti, a onda i pisati, bez hiperbola i velikih riječi. Njegovoj poeziji ne trebaju ni plotuni teške artiljerije, ni akademska retorika, ni lakoća svakodnevnog zaključivanja. O njoj bi se moralo pisati njom samom. Pjesmom o pjesmi. Esejom o eseju. Ali nikako ulagujući se ili s mrskim i lažljivim strahopoštovanjem. Da bi se išta o tome reklo, moralo bi se u svakom pogledu biti na ravnoj nozi. Ili šutjeti. Svaka njegova nova knjiga za ovog je čitatelja svečanost. Rečenica budalasta i kriva. Hvala Danijelu Dragojeviću na hrvatskom jeziku. Ova je, možda, još budalastija, ali je suštinski tačna."

Dragojević je velik. Dragojević je genij. Njegova poezija se smjestila izvan svih očekivanja. Svaka senzibilna Duša odmah će prepoznati golemost i kozmičku veličinu ovog pjesnika.

Proslavimo rođendan Danijela Dragojevića uz nekoliko odabranih pjesama i stihova.

 

 

Jabuka

Grizemo istu jabuku

ja na jednoj ti na drugoj strani

je li jezik razdora jezik ljubavi ili

grizemo istu jabuku

– ne govori grizi


 

Tko

Tko u pomanjkanju duše nije želio imati dva svoja tijela?

I tko ih nije i imao? I uvijek ono trenutak napušteno

kao da je duša. A nije. Duša je daleko.


 

Ptice

Pticama je u mojoj glavi tijesno.

Nisu one ono što sam sȃm domislio

i što ima mali mrak takvog nastanka.

Dospjele u moju glavu, one žele

unutra vani, vani unutra, kao da je to jedno.

Koliko je do mene, činim što mogu. Tu gdje sam

pošumljavam, svićem, primičem i razmičem nebo

za više prostora. Kada lete i sȃm malo letim,

kada se uzlepršaju odlijećem od sebe,

kada pjevaju ćutim ljekovitu nemoć.

Za mnogo prostora, za raspored upisan

u krilima nemam pouzdana načina.

U iluziji sam da bih mogao, da mogu, da hoću,

ali polja kažu, moraš se dogovoriti s nama,

to kaže i potok, kuće u izmaglici

i dječak koji odmiče cestom.


 

Činjenično

Aktivirala su se dna. Ona velika, ona mala. Ona oceanska i ona dobro poznatih posuda. Ona na koja nikada nismo mislili i ona koja su nam uvijek bila pri ruci. Sva dna. Nadiru sa svih strana oko nas, u nama, iz nas. Dolaze, odlaze, stoje, ne miču se. Koriste svoja itakodalje. Više se ne pada, ne može niže. Neće valjda vrijeme, život, svijet biti samo dno? Hoće! Svijet koji se može tutnuti ispod vrata kao da ga je pregazio valjak. Došli su, dolaze dna. Veliko dno spavanja i sna, ono dno koje se uvuklo u svako dno, dno dna na dnu s dnom. O, dno! Netko je nekome dno, svatko je svakome dno, ni sretno ni nesretno. Kako vaše dno? A mi: Otišlo je spustiti sve što je iznad, sa strane, bilo što, bilo gdje, bilo kakvu protegu. Otišlo je u rječnike podložiti se svakoj riječi. Magija iza pada. Nema više prije, neće se vratiti poslije, tamo je već dno, glazba jedinog tona. Može li se reći dno Boga, dno neba? Može i mora. Kao što treba reći dno glasa, dno tijela, dno zemlje, dno knjige, dno slike, dno tvari, dno životinje, dno ludila, dno kiše, dno pamćenja, dno ulice, dno želje, dno siromaštva, dno odlaska, dno vatre, dno psovke, dno bilo čega, dno svačega, dno ničega, dno, apsolutni tlocrt.


 

Foto: Unsplash, Instagram, Facebook Danijel Dragojević

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.