Što je kućni oltar i kako ga napraviti

Bilo da se radi o svetom vremenu, mjestu, odnosima…u ljudima oduvijek postoji žudnja za onim što treba štovati i poštivati. Različiti smo pa su i naša štovanja i vjerovanja različita, ali jedan od univerzalnih načina kako si ovaj proces možemo olakšati jest kreiranjem oltara, odnosno svetog prostora u našem domu.

Zašto imati oltar u svom domu?

Imati oltar u svom domu jedan je od načina na koji se možete svakodnevno povezati sa sobom, s onime što je vama sveto, sa svojom duhovnošću i s vašim duhovnim vodstvom.

Oltari su sveti prostori unutar doma, a nose duboko osobno značenje za pojedinca, bez obzira o kojoj se vjeri ili tradiciji radi. Služi kao mjesto u kojem/pred kojim nalazimo utočište, inspiraciju i vodstvo i koji nas povezuje s božanskim, prirodom ili svemirom.

Oltar je centralno mjesto za duhovne prakse, refleksiju i povezanost s božanskim ili unutarnjim bićem – gdje prakticiramo molitve, meditacije, rituale ili jednostavno provodimo trenutke u kontemplaciji i zahvalnosti.

Oltari su često ukrašeni simbolima i predmetima, raznim kipićima i ikonama, svijećama, kadilom i drugim ritualnim predmetima koji za nas imaju neko značenje. Oltari mogu varirati u veličini, obliku i dekoraciji, a odražavaju jedinstvenost i autentičnost osobe koja ga održava.

Briga o oltaru sama po sebi može biti duboko duhovno iskustvo, jer potiče osjećaj unutarnjeg mira, prisutnosti u trenutku i povezanosti, kako sa sobom, tako s onim što nam je važno (i u što vjerujemo).

Što je kućni Oltar?

Oltar je sveti prostor ili mjesto koje se koristi za obred/ritual/ceremoniju. Tisućljećima se oltari koriste za vjerske obrede i svetu arhitekturu, bez obzira na religiju i vjeru.

Vaš oltar je vanjski prikaz vaše unutrašnjosti, usklađenosti i mira. Kreiranjem oltara odajete čast sebi na način da kreirate mjesto koje je isključivo vaše i koje predstavlja vaše ideale.
S vremenom će već i sam ulazak u prostor oltara utjecati na vašu energiju i raspoloženje.

Postavljanje oltara

Oltari se obično grade ili stvaraju na ravnoj površini, na povišenom (ne na podu). Vaš oltar može biti na stoliću ili komodi, na polici ili na dijelu stola kojeg i inače koristite. Bez obzira na veličinu oltara, neka vaš poseban prostor bude posvećen njegovoj namjeni. Držite svoj oltar urednim i čistim od nereda i prašine.

Što staviti na oltar?

1. Sveti predmeti

Vi određujete što neki predmet čini svetim. To može biti narukvica koju je vaše dijete napravilo za vas, privjesak koji vam je poklonila voljena osoba ili nešto što ste dobili u nasljeđe od bake ili djeda. Ako vam predmet ima značaj i donosi vam osjećaj slavlja, mira, ljubavi ili inspiracije, vrijedi ga staviti na oltar.

2. Elementi prirode

U nekim tradicijama uobičajeno je na svom oltaru uključiti elemente i stvari iz prirode, za podršku harmonizacije prirode oko sebe i unutar sebe. Na primjer, živo cvijeće u vazi predstavlja elemente zemlje i vode, a svijeće elemente vatre, zraka i svemira. Kristali i kamenje predstavljaju zemlju, a perje zrak. Ako vam ne odgovara koristiti cvijeće u vazi, za element vode dovoljno je staviti malu posudicu s vodom (ja volim u nju kapnuti par kapi eteričnog ulja lavande, ružmarina ili kadulje).

3. Za svako osjetilo ponešto

Nahranite svoja osjetila osiguravajući “hranu” za svako od njih. Jednostavno uljepšavanje vašeg oltara je praznik za oči, a malo zvono, zvučna zdjela, šuške ili slični instrumenti stvaraju zvuk koji svojom energijom miluje vaše uši.

Za miris zapalite mirisnu svijeću ili tamjan ili koristite eterična ulja. Za vaše nepce na oltar postavite voćku ili kockicu čokolade. I na kraju, za dodir, razmislite o podlozi i jastuku na kojem sjedite i opcionalnom šalu ili pokrivaču koji se koristi samo dok ste uključeni u ceremonije ili sadhanu (duhovnu praksu).

(Hranu nije potrebno uvijek imati na oltaru, samo za rituale i ceremonije kada ćete ih koristiti).

4. Ikone/kipovi

Osobine koje biste željeli njegovati u sebi predstavite murtijima (kipovima) božanstava. Ovi kipovi mogu potjecati iz bilo koje religije ili kulture, dok god vama nešto znače i vrijedni su vam (ja koristim kipiće raznih božica, a mnoge od njih mi je suprug isprintao na 3D printeru – ne moraju svi kipovi biti „originalni“ ili posvećeni. Vi ste ti koji ćete ih posvetiti svojom namjerom i željama).

5. Mala ili molitvena zrnca

Stavite svoju malu ili krunicu na svoj oltar kada ih ne koristite. Vaše kuglice na kipićima na oltaru, čuvaju njihovu energiju, vaše namjere i svetost prostora.

6. Jantre

Jantre su vizualni prikazi božanstava i mogu pomoći u meditaciji. Oni su uzorci geometrijskih oblika i simbola koji vam pomažu usredotočiti um i predstavljaju određena božanstva u hinduističkoj kulturi.

7. Oracle karte ili umjetnine

Slobodno čuvajte svoje špilove karata na oltaru. Mala umjetnička djela koja vas inspiriraju i ohrabruju, također unose pozitivnu energiju i blagodati u vaš prostor.

8. Sveti tekstovi

Važan dio jogijske tradicije je svadhyaya ili proučavanje Sebstva kroz svete tekstove ili šastre. Bilo koji tekst (poput Biblije, Bhagavad Gite ili Yoga sutri) mogao bi imati poseban dom na vašem oltaru ili blizu njega. Ako ih koristite, neka vam budu dostupni kako bi mogli biti redoviti dio vaših duhovnih rituala.

9. Dnevnik

Zajedno sa svojim svetim tekstovima, možete imati svoj dnevnik i posebne olovke na svom oltaru. Ako je pisanje dio vaše prakse, vodite poseban dnevnik koji u njemu čuva vašu energiju i slobodno ga čuvajte na oltaru.

10. Fotografije

Fotografije vaših učitelja, gurua, djece ili rođaka pomažu vam dovesti u stanje jedinstva s onima koji vas inspiriraju i koji su vam pomogli doći do ove verzije vas koja ste danas.

Za ponijeti sa sobom

Na svom oltaru ne morate imati sve gore navedeno. Neka vas ovaj popis inspirira za kreaciju svog unikatnog oltara. Poanta je da se pred svojim oltarom osjećate dobro i da vremenom i samo prisustvo pred oltarom u vama izazove osjećaj mira, spokoja i uzemljenosti.

 

 

Kako stvoriti feng shui financijski oltar 

 

 

Foto: Freepik

Regresoterapeutkinja i trenerica mindfulnessa, hiper kreativka sa zlatnim rukama. Svoje traume i boli sam pretvorila u iskustva pomoću kojih danas vodim žene na put samoiscjeljenja i ljubavi prema sebi. Njegujem menstrualnu mudrost, ženske cikluse, živim svoju slobodu i obožavam život.

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.