parallax background

Petra Sever: Što znači “eco friendly” kada pričamo o kistovima za nanošenje makeupa?

Dobra knjiga: Disanje u mramor
25. studenoga 2020.
je veux
Je Veux je objavila album prvijenac “I Glow” i novi singl Lovable u koji smo se zaljubili
26. studenoga 2020.

 

Svjestan konzumerizam često se povezuje s veganstvom kroz koje sve veći broj ljudi shvaća kako etična kupnja i odabir održivog načina života imaju pozitivan utjecaj na životinjski svijet i okoliš.

Ovaj se trend proširio i na beauty tržište te je sve više brandova koji proizvode veganske, ekološke i cruelty free proizvode.

Konkretnije, zabilježen je i sve veći porast upotrebe sintetičkih kistova za nanošenje makeupa umjesto onih sa životinjskom dlakom koji su se donedavno smatrali najboljim izborom želimo li nanošenju proizvoda dati profesionalan pristup.

petra sever

@petrasever

Znači li sintetika žrtvovanje kvalitete?

Korištenje sintetičkih materijala ključno je kada se radi o odabiru ekoloških kistova, ali oznake poput cruelty free i eco nisu jedini čimbenici koje treba uzeti u obzir. Želite biti sigurni da je i kist koji kupujete kvalitetan! Kist treba imati čvrstu metalnu podlogu (poznata kao “ferrule”) koja se neće lako odvojiti od drške i, što je najvažnije, trebao bi učinkovito obaviti posao nanošenja proizvoda.

Što zapravo znači “eco friendly” kada pričamo o kistovima za nanošenje makeupa?

Na spomen izraza “ekološki prihvatljiv”, često razmišljamo o proizvodu koji nije štetan za Zemlju ili okoliš. No, što se tiče beauty industrije, to zapravo može ići i dalje od toga. Cruelty free je novi must have proizvođača koji žele biti konkuretni. Nažalost, neke kultne kozmetičke tvrtke još uvijek nisu odlučile poslovati sa zabranom testiranja na životinjama.

Milijuni životinja koriste se u istraživanjima i ispitivanjima toksičnosti za neke od najčešće korištenih kozmetičkih proizvoda koje rado koristimo u svojoj beauty rutini. Istraživanje objavljeno u izvještaju Anti-Vivisection Societyja iz Nove Engleske iz 2014. godine, „Review of Evidence of Enviromental Impacts of Animal Research and Testing“, sugerira da testiranja na životinjama doprinose onečišćenju i štetno utječu na bioraznolikost i javnog zdravlje.

Dodatna izvješća Nacionalnog instituta za zdravlje otkrila su da su laboratoriji koji koriste životinje za istraživanje proizveli preko 1,5 milijuna kilograma fekalija i suvišnog otpada od hrane. Te velike količine životinjskog otpada štetne su za naš okoliš kao i otpad koji stvaramo kao ljudi. Uz to, milijuni bačenih životinjskih trupala – od kojih su mnogi zagađeni bezbrojem različitih kemikalija, virusa i bolesti – mogu dovesti do niza bioloških opasnosti. Isto vrijedi i za laboratorije koji spaljuju životinje nakon upotrebe – otrovne se emisije i dalje ispuštaju u okoliš.

petra sever

No, kozmetički proizvod – poput kista za šminkanje – može biti označen kao cruelty free, a da i dalje sadrži životinjske sastojke. To znači da, iako tvrtka možda neće testirati na životinjama, i dalje koristi dlaku ili krzno životinje za dlake kistova.

Ispitivanja na životinjama velik su problem kozmetičke industrije. Uz to dijelovi i pakiranja su također velik dio problema. Kad se drške i dijelovi kista ne mogu reciklirati, gomilaju se na odlagalištima otpada. Srećom, sve se više brendova okreće upotrebi materijala koji se mogu reciklirati.

Izdvojili smo neke od njih:

ECO TOOLS
Reklo bi se da ovaj PETA certificiran brend trenutno nema konkurencije kada je u pitanju ekološka osviještenost u svim aspektima proizvodnje i stvaranja. Koriste reciklirane materijale poput aluminija i plastike, pakiranje im je izrađeno od 100 posto papira koji je umjesto od drveća izrađen od 20 % pamuka i 80 % bambusovih vlakana, a drške su im izrađene od obnovljivog bambusa.

ecotoeco ools

ecotools.com

INIKA
Ovaj australski brend stekao je uspjeh tijekom posljednjeg desetljeća zbog organske, prirodne šminke i svojih vegan i cruelty free proizvoda. Njihovi proizvodi ne samo da su izrađeni od prirodnih sastojaka i nisu testirani na životinjama, već su organsko certificirani od strane Organic Food Chain, australskog nacionalnog organskog standarda, što je velika stvar, jer je ovo jedan od najviših standarda postavljenih za organske kozmetičke tvrtke u svijetu.

inika kist

inikaorganic.com

100% PURE
Ovaj veganski brend šminke, njege kože i cruelty free kistova u potpunosti je predan proizvodnji najčišćih proizvoda u svim aspektima. Boje u njihovim proizvodima potječu iz živopisne kombinacije voća, povrća, čaja i drugih biljnih pigmenata umjesto štetnih boja koje sadrže olovo, živu i druge opasne teške metale, a također koriste i Natural Definition Process (NDP) usvojen iz USDA postupka za identificiranje prirodnih i sintetičkih sastojaka.

100% Pure također se zalaže za ekološku prihvatljivost na svim područjima, od razvoja svojih proizvoda koristeći biorazgradive formule do upotrebe ambalaže koja se može reciklirati te biorazgradivih materijala za pakiranje. Čak tiskaju koristeći netoksične i sojine tinte, a rade u sjedištu koje ima 100% solarne energije.

prirodna kozmetika

100percentpure.com

 

Petra Sever

 

Ako želite znati više o ovoj temi pročitajte naš intervju s Petrom. 

 

 

Foto: Petra Sever, Pexels, Freepik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.