Stres i homeostaza

veganska alfredo pasta
Veganski alfredo umak od bundeve za savršenu tjesteninu
5. studenoga 2020.
glazbeni albumi listopad
Najzanimljiviji glazbeni albumi u listopadu
7. studenoga 2020.
 

Kada nema zdravlja,

Pamet ne znači ništa,

Umijeće se ne vidi,

Snaga se ne može iskazat,

Bogatstvo postaje beskorisno i

Inteligencija ne može biti primjenjena

Herofilus 300 bc

 

Stres i postizanje heomeostaze tjelovježbom Qiqong-a i Tai chi-a

U ne tako davnoj prošlosti, definiciji stresa pridavalo se svojevrsno ezoterično značenje koje je za prosječnu osobu imalo nejasan smisao. Unutrag, u posljedna tri desetljeća ,stres je doslovce postao općepoznatim pojmom koji se svakodnevno spominje u svakodnevnom govoru i skoro da se ne mogu pročitati dnevna novinska izdanja, a da se ova riječ ne pojavi po nekoliko puta.

Stres se češto upotrebljava kao zajednički deskriptor za osjećaj nelagode i nezadovoljstva.

Stres se koristi u najmanje tri značenja:

1.) stres kao stresor, odnosno kao podražaj koji uzrokuje psihološku ili biološku tenziju, tj. poremećaj homeostaze.

Dijeli se na:

Fizički (napor,toplina, hladnoća, kiruški zahvat, upala, bolest)

Psihološki (strah, tjeskoba, nesigurnost, razočarenje, snažno veselje)

Socijalni (poniženje, rastava, njegovanje bliskih osoba pogođenim teškim bolestima, gubitak zaposlenja)

2.) Stres kao distresor, odnosno kao subjetivni osjećaj stresora.

3.) Stres kao biološki odgovor: promjena u brzini pulsa, srčani tlak, koncentracija različitih hormona, reaktivnost imunološkog sustava te ostali fiziološki parametri.

 
 

S izuzetkom određenih situacija kao što su rast i razvojni proces, ljudski organizam uglavnom nastoji održati stanje unutrašnje ravnoteže svojih fizioloških procesa, a koje nazivamo homeostazom. Ukoliko stresor naruši stanje stabilnosti, organizam uključuje fiziološke mehanizme koji se opiru promjeni:

- uključivanjem hipotalamičko/hipofizno/adrenalne osovine i lučenjem stresnih hormona

- direktnim fiziološkim vezama između središnjeg živčanog i imunološkog sustava humoralno induciranim promjenama u središnjem živčanom sustavu koji dovodi do aktivacije pojedinih organskih sustava.

Akutna aktivacija mehanizama stresa dovodi do povećanog rizika za razvoj bolesti te patoloških biokemijskih i morfoloških promjena u središnjem živčanom sustavu.

Prekid začaranog kruga stalne napetosti je izbjegavanje izvora stresa i početkom tjelovježbe koja će vratiti homeostazu.

Osnovno pravilo: Nikad nije kasno da započneš s tjelovježbom, ne odgađaj već počni odmah.

Najprimjereniji sportovi su Tai Chi i Qiqong vježbe zbog djelovanja na opće stanje.

 
 

Mehanički i biološki učinci Qigong-a

vježba+svjesna namjera=sklad=razmjena informacija=optimalna fukcija

Qigong potiče "reakciju na relaksaciju" koja se potiče i njeguje bilo kojim oblikom svjesnosti koji oslobađa um od svega što ga ometa.

To smanjuje simpatičku funkciju autonomnog živčanog sustava, što smanjuje broj otkucaja srca i krvni tlak, širi krvne kapilare i optimizira distribuciju kisika i hranjivih tvari tkivima. Na jeziku zapadnjačke znanosti ovo je stanje poznato kao homeostaza, što je istoznačica "ravnoteži i skladu".

Qigong mijenja neurokemijski profil prema ubzanoj unutrašnjoj funkciji iscijeljenja. Neurotransmiteri, zvani i neurohormoni i informacijske molekule, povezuju se s receptorima u imunološkom, živčanom, probavnom, endokrinom i drugim sustavima kako bi pobudili ili kočili funkcije u svrhu ublažavanja boli, povećanju kapaciteta organa, smanjivanja tjeskobe ili depresije te u svrhu neutraliziranja ovisničke želje.

Qigong povećava učinkovitost imunološkog sustava pomoću povećanog protoka limfnih fluida i pomoću neuroendokrine aktivacije imunoloških stanica.

Qigong poboljšava otpornost prema bolestima i infekcijama tako što ubrzava uklanjanje toksičnih nusproizvoda metabolizma iz međuprostora tkiva, organa i žlijezda kroz limfni sustav.

Qigong povećava učinkovitost metabolizma stanica i regeneraciju tkiva pomoću pojačanog protoka kisika i krvi bogate hranjivim tvarima, te njihovog dotoka do mozga, organa i tkiva.

Qigong koordinira i uravnotežuje dominaciju desne i lijeve hemisfere mozga potičući dublji san, mentalnu jasnoću i smanjenu tjeskobu.

Qigong uvodi alfa, u nekim slučajevima i theta moždane valove, što smanjuje otkucaje srca i krvni tlak potičući opuštanje i mentalnu svjesnost. To optimizira tjelesne mehanizme za samoregulaciju pomoću smanjivanja simpatičke aktivnosti autonomnog živčanog sustava.

Qigong ublažava funkcije hipotalamusa, hipofize i hipofiznih žlijezda, kao i sustava cerebrospinalnih fluida mozga i moždine koji upravlja boli i raspoloženjem te optimiziraju imunološke funkcije.

 
 

Mehanički i biološki učinci Tai Chi-a

Istraživanja u Kini i u SAD-u pokazala su nepobitne blagodatne učinke Tai Chi-a u brojnim specifičnim dijagnozama i ljudskoj fiziologiji općenito. Institut u Menlo Parku, u Californiji, prikupio je više od tisuću i šesto izvadaka o istraživanjima o Tai Chi-u koji pokazuju nadmoć pozitivnih učinaka na čovjekovo zdravlje.

Produbljenje disanja ubrzava protok limfe i opušta živčani sustav. Opuštanje snižava frekvenciju moždanih valova prema alfa stanju, razini koja se povezuje s prirodnim samopopravkom. Opuštanje također pomiče odvajanje neurotransmitera iz adrenalinskog modaliteta samoiscjeljenja. Nježno pomicanje tijela pumpa limfu i druge fluide te ubrzava metaboličku funkciju i prijenos kisika. Ovo su potpuno istraženi fiziološki mehanizmi koji se potiču Tai chi-jem.

Ako postoji određeni dio tijela ili funkcija koja treba iscijeljenje, pokreti disanja, masaže i svjesnosti uma, mogu pomoći usmjeravanju dobrobiti upravo u ta područja.

 
 

 

Foto: Indira Juratek

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.