parallax background

Danas se diljem svijeta obilježava Svjetski dan veganstva

1. studenoga 2021.
higijenski ulošci
Dobre vijesti: Higijenski ulošci u školama
1. studenoga 2021.
mjesečni horoskop studeni 2021
Mjesečni horoskop za studeni 2021.
2. studenoga 2021.

 

Svjetski dan veganstva godišnji je događaj kojeg 1. studenog obilježavaju vegani širom svijeta. Louise Wallis, predsjednik veganskog društva Velike Britanije ovaj je Dan utemeljio 1994. godine, u znak obilježavanja 50. godišnjice i 2014. godine 70. godišnjice pojma vegan, veganizam i osnivanje Veganskog društva.

Pristaše veganstva suzdržavaju se od korištenja proizvoda životinjskog porijekla kao što su meso, jaja, mlijeko i med. Također se nastoje izbjeći proizvodi koji koriste životinjski rad, što uključuje i proizvode testirane na životinjama. Posjet zoološkim vrtovima i akvarijima ili pratećim aktivnostima kao što su životinjska utrka ili borba, vegani ne odobravaju.

Nit vodilja veganske filozofije je nenasilje i suosjećanje prema svim živim bićima. Aktivnosti koje uključuju korištenje životinja kao hrane, kao što je rad ili zabava su okrutne. Za vegane, življenje veganske filozofije izjednačava pitanje etike i pitanje zdravlja.

svjetski dan veganstva

Veganstvo i biljna prehrana

Budući da vegani ne jedu životinjske proizvode, njihova prehrana je isključivo biljna. Iako veganska prehrana ne znači isključivo samo zdrava prehrana usvajanjem uravnotežene prehrane mogu se izbjeći mnoge nepogodnosti nezdrave prehrane. Neka od brojnih istraživanja su dokazala da usvajanje veganske prehrane može imati mnoge zdravstvene prednosti, uključujući smanjenje rizika od bolesti srca, dijabetesa, visokog krvnog tlaka i pretilosti.

Najčešće postavljena pitanje veganima je: Što ti zapravo jedeš? Kako dolaziš do proteina?

svjetski dan veganstva

Moja priča o veganstvu

Ja sam veganka zadnjih 7 godina pa ću nastojati odgovoriti na ova uvijek aktualna pitanja.

Čovjeku su zapravo potrebne esencijalne aminokiseline koje se nalaze u kompletnim proteinima, a njih najčešće konzumiram u obliku grahorica, heljda, soja, chia sjemenke, amaranth, konopljine sjemenke. Osim jaja, mlijeka i mesa jedem sve.

Biljna mlijeka prilično dobro zamjenjuju kravlje mlijeko i ostale prerađevine.

Razne sjemenke i orašasti proizvodi za čas se pretvaraju u ukusne namaze i maslace, a lan i aquafaba mogu dobro zamijeniti jaja.

Nevjerojatno je koliko nismo svjesni što sve jedemo. Tipičan se čovjek uvijek fokusira na meso i svoj jelovnik prilagođava mesu. Kad prestaneš jesti meso počneš malo kreativnije razmišljati o hrani.

To „ ograničenje“ ne konzumacije namirnica životinjskog porijekla postaje izazov i izvor zadovoljstva.

Osobno smatram da svako za sebe treba odabrati način života koji smatra da je najbolji za nju/njega. Moj je put veganstva. Ne osuđujem druge na temelju svog odabira, ali smatram da katkad nije loše ukazati da postoji i dugi način osim uvriježenog i naučenog. Način na koji se poštuju sva živa bića.

 

Možda vas zanimaju i sljedeći članci:

Svjetski dan veganstva – 5 dama otkriva zašto su postale veganke 

Kako postati vegan – kratki vodič do veganstva 

Dobra hrana – brojni veganski recepti na dohvat jednog klika 

 

Foto: Unsplash, Pexels

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.